Kreće nova sezona programa Vama glumimo, evo što je na repertoaru

Programi će se, kao i dosad, odvijati u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku, petkom navečer i subotom ujutro

Krčki Centar za kulturu, od siječnja 2022. godine, uvažavajući sve važeće epidemiološke mjere, namjerava krenuti s novom sezonom programa Vama glumimo kojim će biti obuhvaćeni kazališni programi za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do svibnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci.

Ti će se programi, kao i dosad, odvijati u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku, petkom navečer i subotom ujutro. Cijena ulaznice iznosit će 30,00 kn za dječje i 50,00 kn za ostale predstave, s time da će za svaku od njih, zbog epidemioloških mjera, u prodaji biti ograničen broj ulaznica.

Dakle, planirano je da sedma sezona programa Vama glumimo krene u petak, 21. siječnja 2022. godine, monodramom Mistero buffo (Dario Fo), s početkom u 19.00, nakon čega u subotu, 22. siječnja, slijedi predstava za djecu Ružno pače (Hans Christian Andersen), u 11.00 sati.

Talijanski nobelovac Dario Fo, kojeg su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio odveć aktualan i politički provokativan, danas je savršeni spoj smijeha s oštricom. Njegov virtuozni komad Mistero buffo jedan je od najvećih izazova za glumce, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, već i iskonskog žara i scenskog šarma što ih izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput srednjovjekovnih putujućih glumaca. U Ameriku mu nisu dali ni da uđe niti da ga igra, Vatikan je bio skandaliziran njegovom izvedbom Mistero buffo na državnoj televiziji, neki svjetski intelektualci govorili su protiv njegovog dobivanja Nobelove nagrade za književnost, a visoki policijski dužnosnici u Italiji organizirali su terorističku grupu koja je otela i mučila njegovu životnu družicu i glumicu Francu Rame. Ovog genijalca teatra i umjetnosti uopće to nije nimalo pokolebalo da koristeći upravo te okolnosti iznađe novu snagu i inspiraciju kojima je podizao ljestvicu glumačke i kazališne umjetnosti. U kombinaciji u kojoj se isprepliću humor i tragedija, kroz stalni kontakt s publikom, odvija se ono zavođenje koje poznaju klaunovi, harlekini, lakrdijaši i putujući glumci, ti svestrani umjetnici koji su banalno pretvarali u neprolazno. Za potrebe ove predstave nastale u koprodukciji Kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatra, nagrađivani hrvatski glumac Dražen Šivak, pod redateljskom palicom Lee Delong, transformirat će se u više od 30 likova. Lucidno i beskompromisno secirajući odnos malog čovjeka i autoriteta, poigrat će se s biblijskim motivima iz kolektivnog imaginarija zapadne civilizacije, razotkrivajući pritom licemjerstvo i našu potrebu da slijepo vjerujemo prebacujući odgovornost nekom drugom.

Predstava za djecu Ružno pače nastala je prema motivima istoimene bajke, inače jednom od omiljenih lektirnih naslova poznatog danskog autora Hansa Christiana Andersena. U produkciji Kazališne družine Ivana Brlić-Mažuranić ona je pretvorena u poučnu priču o prihvaćanju sebe i drugih. Međutim, ne o bezuvjetnom prihvaćanju već o spoznaji da smo različiti, ali i da se neprestano mijenjamo, rastemo i sazrijevamo. Priču iznose dva glumca koji kreiraju svijet u kojem žive dječak i njegova baka. Ona je vješta u kreiranju lutkica od svakodnevnih predmeta i drva, a tu je ljubav prenijela i svome unuku. U bakinoj radionici tako nastaju svakojaki likovi pomoću kojih će ispričati priču o jednom pačetu koje se smatralo ružnim, a zapravo je bilo… U ovoj lutkarsko-igranoj predstavi redateljice Ive Srnec Hamer, glume Matej Safundžić i Darija Vlajnić.

 

Vama glumimo u siječnju:

Petak, 21. siječnja, 19.00

Dvorana osnovne škole, Trg krčkih glagoljaša

Monodrama Mistero Buffo, Kazalište Grupa i Triko Cirkus Teatar

Tekst: Dario Fo

Prijevod teksta: Tatjana Peruško

Režija: Lee Delong

Glumi: Dražen Šivak

Produkcija: Jana Šivak

Glazba: Igor Dorotić

Svjetlo: Vesna Kolarec

Cijena ulaznice: 50,00 kn

Subota, 22. siječnja, 11.00

Dvorana osnovne škole, Trg krčkih glagoljaša

Predstava za djecu Ružno pače, Kazališna družina Ivana Brlić-Mažuranić

Režija: Iva Srnec Hamer

Dramaturgija: Kristina Kegljen

Glume: Matej Safundžić i Darija Vlajnić

Idejno rješenje scenografije, lutaka i plakata: Melita Omeragić

Izrada scenografije, lutaka, kostima i rekvizita: Valentina Srnojević i Ivan Barišić

Glazba: Andrija Rudić

Svjetlo: Ivan Barišić

Za uzrast: 4+

Cijena ulaznice: 30,00 kn

Vama glumimo u veljači:

Petak, 18. veljače, 19.30

Dvorana osnovne škole, Trg krčkih glagoljaša

Komedija Casabianca*

Tekst, režija i gluma: Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca

Cijena ulaznice: 50,00 kn

* U slučaju većeg interesa publike postoji mogućnost održavanja dvije predstave, prve s početkom u 17.30, i druge s početkom u 19.30 sati.

Subota, 19. veljače, 11.00

Dvorana osnovne škole, Trg krčkih glagoljaša

Predstava za djecu Nemaš pojma, Grizlijane, Kazalište Smješko

Tekst: Ana Đokić-Pongrašić

Režija: Ivana Peroš

Igraju: Mirko Ilibašić, Lidija Kraljić i Monika Berberović

Scenografija: Irena Kraljić

Kostimografija: Emina Kušan

Skladatelj: Igor Karlić

Producent: Mirta Zečević

Za uzrast: 5+

Cijena ulaznice: 30,00 kn

S obzirom na neizvjesne epidemiološke prilike, organizatori manifestacije, u bilo kojem trenutku, zadržavaju pravo izmjene ili otkazivanja dijela ili cjelokupnog programa.

Izvor: Grad Krk
error: Content is protected !!