Krčko podmorje: Znanstveno-stručni skup na temu Pismenost funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora

Znanstveni skup organizira se kao dio programa ovogodišnjeg izdanja manifestacije Krčko podmorje kojom je obuhvaćeno i treće po redu izdanje natjecanja u dubinskom ronjenju na dah Adriatic Freediving Trophy iza čije organizacije stoji AIDA Hrvatska, kao jedna od najaktivnijih svjetskih AIDA asocijacija

U sklopu programa Krčko podmorje, 10. i 11. rujna 2021. godine, u Velikoj gradskoj vijećnici odvijat će se znanstveno-stručni skup na temu Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora. Ovo događanje zajednički priređuju Udruga Eko-Kvarner, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Grad Krk. Znanstveni skup pratit će i izložba o morskim kornjačama LIFE Euroturtles koja će biti postavljena na Krčkoj rivi, a čija je realizacija povjerena Institutu Plavi svijet iz Velog Lošinja.

Jadran je poluzatvoreno i plitko more te je izrazito osjetljivo na sve intnezivnije utjecaje ljudskih aktivnosti od turizma, ribarstva, pomorskog prometa, marikulture ili eksploatacije ugljikovodika, ali i snažne utjecaje koje donose klimatske promjene. Razumijevanje povezanosti funkcioniranja svih procesa more – kopno, odnosno temeljna znanja o povezanosti Jadrana i Sredozemnog mora kroz cjelovito sagledavanje različitih fizičkih, kemijskih i bioloških procesa osnova su za aktivnu i učinkovitu zaštitu Jadranskog mora. Stoga je pismenost ili razumijevanje funkcioniranja ekosustava alat u aktivnom provođenju mjera zaštite Jadranskog mora kao prirodnog resursa neophodnog za život, kao i pomoć u razumijevanju potrebe za održivim razvojem u području hrvatske obale Jadrana. Da bi se doprinijelo aktivnoj zaštiti potrebno je jačati pismenost ili razumijevanje o funkcioniranju ekosustava Jadranskog mora na svim razinama društvene zajednice.

S ciljem razmatranja razine pismenosti o oceanima, a time i pismenosti o Jadranskom moru, u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj 2021. – 2030. (oceansko desetljeće), tijekom ovog će se znanstvenog skupa razmatrati negativni utjecaji na ekosustav Jadranskog mora, od utjecaja djelatnosti čovjeka, pa sve do utjecaja klimatskih promjena, zatim stanje pismenosti u školskoj populaciji, kao i provođenje plavog gospodarstva na području Republike Hrvatske.

Znanstveni skup organizira se kao dio programa ovogodišnjeg izdanja manifestacije Krčko podmorje kojom je obuhvaćeno i treće po redu izdanje natjecanja u dubinskom ronjenju na dah Adriatic Freediving Trophy iza čije organizacije stoji AIDA Hrvatska, kao jedna od najaktivnijih svjetskih AIDA asocijacija. To se zahtjevno natjecanje, uz sudjelovanje ronioca na dah iz Venezuele, Italije, Slovačke, Švedske, Norveške, Njemačke, Švicarske, Mađarske i Hrvatske, u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva odvija između 06. i 11. rujna, i to na inicijativu Riječanina Vitomira Maričića, višestrukog svjetskog rekordera i instruktora ronjenja na dah, inače predsjednika AIDA Hrvatska. Pored natjecanja u tom ekstremnom sportu za 25. rujan najavljena je velika eko-akcija čišćenja krčkog podmorja koja će okupiti mnoge domaće i inozemne ronioce, a kojoj će podršku dati i predstavnici ronilačkih klubova s područja Grada Krka.

Izvor i foto: Grad Krk
error: Content is protected !!