Krčki srednjoškolci na susretu u Novigradu raspravljali o budućnosti Europe

U fokusu su bila pitanja poput stambenog zbrinjavanja, nezaposlenosti mladih, zelenih politika, političke participacije te njihovih kulturnih i sportskih aktivnosti

Krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir sudjelovala je u projektu Budućnost Europe: Europska godina mladih koji je imao četiri glavna cilja: obnovu pozitivne perspektive za mlade, osnaživanje i pružanje podrške mladima, pridonošenje njihovoj informiranosti o mogućnostima koje su im dostupne te usmjeravanje politike prema mladima u svim relevantnim područjima politike Europske unije.

Na završnom susretu sudionika u projektu nedavno održanom u Novigradu učenici iz Petrinje, Vukovara, Čakovca, Velike Gorice, Splita, Slavonskog Broda, Konjščine, Pule, Vele Luke te s otoka Krka izložili su teme kojima su se bavili zadnjih mjeseci. U fokusu su bila pitanja poput stambenog zbrinjavanja, nezaposlenosti mladih, zelenih politika, političke participacije te njihovih kulturnih i sportskih aktivnosti.

Trodnevni susret na kojem su, kao predstavnice krčke srednje škole sudjelovale učenice Katarina Lesica, Paula Jurešić i njihova mentorica Gordija Marijan, započeo je predstavljanjem deset najboljih Škola ambasadora Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Uslijedili su paneli tijekom kojih su predstavnici škola petominutnim govorima predstavili svoje prijedloge rješenja, a o svim problemima i prijedlozima raspravljali su sa zastupnikom u Europskom parlamentu Predragom Fredom Matićem i stručnjacima iz područja koja se dotiču mladih.

Svi učenici i njihovi mentori s Markom Kovačićem iz Instituta za društvena istraživanja radili su i na akcijskom planu provedbe projekta, a održan je i Zoom sastanak s učenicima iz Njemačke, koji su se bavili istim problemima. Svaka škola obradila je po jednu temu, s time da će zaključci biti objedinjeni u brošuri te dostavljeni na sve relevantne adrese političkih institucija Europske unije i Hrvatske.

Foto i izvor: Grad Krk, SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk
error: Content is protected !!