Krčki osnovnoškolci izradili moderniziranu maketu Krčkog mosta za Generaciju NOW

“Projektni tim naše škole izradio je moderniziranu maketu Krčkog mosta – mosta koji povezuje naš zlatni otok sa hrvatskom obalom”

Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, provodi Internet of Things (IoT) natječaj pod nazivom Generacija NOW za osnovne i srednje škole, knjižnice, udruge i druge edukacijske ustanove koje rade s djecom i mladima.

Cilj projekta je povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija, stvoriti priliku da učenici realiziraju projekt od koncepta do gotovog modela, da uče jedni od drugih i tako stječu samopouzdanje.

U ovogodišnji donacijski natječaj Generacija NOW uključeno je 60 novih ustanova, među kojima je odabrana i OŠ Fran Krsto Frankopan Krk. Hrvatski Telekom donirao je najmoderniju opremu za izradu kreativnih Internet of Things projekata, besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom te financijsku donaciju, dok će za vrijeme trajanja programa, na raspolaganju biti stručna mentorska podrška IRIM-a. Donirana oprema uključuje setove mikroupravljačkih sučelja Arduina, mnoštvo senzora i elektroničkih elemenata pomoću koje će mladi Krčani usvojiti nova STEM znanja i vještine.

Nakon završetka osnovne edukacije za učitelje, mladi projektni timovi s mentoricama Marijom Prihodom Perišić i Ivonom Klarić počeli su s osmišljavanjem i izradom vlastitih projekata koristeći doniranu opremu. U projektne aktivnosti bilo je uključeno 10 učenika od 5. do 8. razreda koji su uz pomoć najnovije tehnologije razvijali svoju kreativnost i inovativnost.

Tema natječaja je Digitalna umjetnost. Ideja je da učenici osmisle projekt na zadanu temu te da ga izrade koristeći komponente iz kompleta oprema koje su dodijeljene ustanovama u sklopu projekta Generacija NOW. Cilj natječaja je povezati umjetnost („Art“ u „STEAM“-u) s tehnologijama 21. stoljeća, modernim trendovima i digitalizacijom.

“Projektni tim naše škole izradio je moderniziranu maketu Krčkog mosta – mosta koji povezuje naš zlatni otok sa hrvatskom obalom. Motiv mosta izabrali smo jer je on simbol spoja otočnog mirnog i gradskog užurbanog života te je upravo on otoku Krku omogućio ubrzan i snažan razvoj. Tijekom izrade našeg projekta dotakli smo se svih obrazovnih područja STEAM-a i povezali projekt s ART-om – urbanizmom i arhitekturom. Naučili smo 3D modelirati i printati, programirati i slagati elektroničke sklopove”, kažu mentorice krčkih natjecatelja.

U izboru najboljih radova, unutar svake kategorije, uz stručno povjerenstvo sudjeluju sudionici projekta Generacija NOW i korisnici web portala Izradi!.

“Finale izložbe će biti organizirano u lipnju školske godine 2021./22. Na događaju će se birati pobjednički radovi s izložbe projekta Generacija NOW te će projektnim sudionicima biti uručene nagrade. Poželite nam sreću!” kažu mladi krčki natjecatelji i njihove mentorice.

error: Content is protected !!