Krčka jedra mnogo su više od jedrenja. Istražili smo nezaobilaznu gastro ponudu, evo što morate probati (i gdje)

“Život se sastoji od slatkoga i slanoga, od novoga i staroga, a svježe ideje ono su što ga čini neodoljivim. Prepustite im se s nadom da ćete sa svakim zalogajem zagristi u novo sjećanje”

Od 13. do 15. kolovoza održavaju se 24. Krčka jedra, najstarija regata ove vrste na Jadranu. Za ljubitelje mora i pomorstva, fotografe i zaljubljenike u jedinstvene prizore bijelih jedara na modroj morskoj površini to je jedinstven događaj, no Krčka jedra svojim cimama čuvaju i baštinu, kulturu, glazbu – ali i jedinstvenu gastro priču koja će zaintrigirati svakog istinskog gurmana.

Posebno za Krčka jedra ove je godine šest izvrsnih restorana pripremilo posebna jela, koja objedinjuju duh otočne tradicije i modernih gastro trendova.

“Mare Collection” je hladni pijat morskih delicija. Nastojali smo na jednom pijatu obuhvatiti dio naše tradicije: zato su tu inćuni na crvenoj kapuli s malo rige, zatim naše jadranske kozice, pršut od tune i bakalar na bijelo koji se inače jede za Božić, ali mi smo ga odlučili našim gostima ponuditi i u ljetnim mjesecima”, kaže nam Iva Tabar, Viktor & Koko Krk food & wine. Viktor & Koko neizbježno ostaju upamćeni i prema jedinstvenom natpisu “no pizza, no calamary, no čevapčići, ” koji im krasi ulazna vrata.

“To je naš moto po kojem smo poznati. Reakcije su jako simpatične, većina se domaćina i stranaca nasmije pa kažu – e baš smo zbog toga došli k vama”, kaže Iva.

Pizzu doduše nude u pizzeriji Mala vrata, no i ona je nešto drugačija od klasične ponude. Tako se na meniju nalazi pizza s pršutom od tune, ali i pizza sa svježim smokvama. Za Krčka jedra u Malim vratima su pripremili niz delicija, poput filea morskog psa u umaku od kadulje ili pak Noninog pijata.

“Stavili smo na pijat nešto raznoliko, drugačije, pa se tu našla dimljena tuna, losos, salata od hobotnice, slani inćuni i zapečeni sir. To su brusketići, zalogajčići, kako bi se moglo kušati ponešto od svega”, objašnjava Anđelko Justinić.

“Autohtona jela odlično prolaze. Upravo nam je sinoć na terasi bilo jedno talijansko društvo, jedan momak među njima mi je prišao i rekao da nikada u životu nije bolje jeo”, prepričava Anđelko, koji ima razloga za zadovoljstvo.

Posebno za Krčka jedra potrudili su se i u Casi del Padrone, gdje su se na meniju našle jadranske lignje, kovač, orada, morski plodovi, ali i nešto malo drugačije: Bruskete sa kvarnerskom lignjom, bruskete s poširanim jajima i kvarnerskim kozicama, tataki od jadranske tune, gyoza od kvarnerskih škampa, sashimi od jadranske tune na aromatičnom krastavcu, sous vide marinirani krak hobotnice…

Konoba Šime u ponudi ima razne paste, rižota, salate, riblja predjela, ribe i lignje iz Jadrana, a posebno su ponosni na svježe škampe iz vlastita ulova. Poseban meni pripremio je i Harbour, Hotel Maritim, ali i Marina Blue, restoran Hotel Marina. Preporučujemo probati jadranske lignje na štapiću od ružmarina, rep grdobine u “škartocu” i mariniranu tunu s medom i aromatičnim biljem.

“Kada smo otvoreni za iskustvo novoga i drugačijega, u život puštamo čaroliju koja je spremna dotaknuti nas i promijeniti. Život se sastoji od slatkoga i slanoga, od novoga i staroga, a svježe ideje ono su što ga čini neodoljivim. Prepustite im se s nadom da ćete sa svakim zalogajem zagristi u novo sjećanje. Svoje goste dočekujemo otvorenog srca i uma te otvorenih vrata. Dobro nam došli Restaurant Marina Blue”, kažu iz ovog jedinstvenog krčkog restorana.

Između degustacija i gastro delicija, svakako preporučujemo istražiti i sve što nudi bogat program Krčkih jedara u nastavku:

Program:

13. – 15.08.

Izložba fotografija
Izložba fotografija s maritimnim motivima u krčkoj luci
Eko-etno sajam na trgu Kamplin

14.08.
Noćno jedrenje tradicijskih barki uoči blagdana Vele Gospe
16:00 – 20.00 Izložba barki u krčkoj luci
21:00 – 22:00 Noćni ples barki u krčkoj luci uz glazbeno poetski recital, nastupaju Antun i Petromil Stašić uz svjetlosno-pirotehničke efekte

15.08.

12:00 – 17:00 24. Krčka jedra, Tradicionalna regata tradicijskih barki u krčkom akvatoriju, start regate je točno u podne
17:30 Svečani završetak za sudionike regate, objava rezultata i podjela priznanja
21:00 Promenadni nastup klape Tramuntana na krčkoj rivi

error: Content is protected !!