VIDEO Kraljić: Vrtić i škola u funkciji, u kućama u centru voda izvire iz zidova

“Polja i dolci u zaleđu Malinske pretvorili su se u bazene, jednostavno nisu mogli progutati tu količinu vode, i onda se sva ta kišnica prelila nizbrdo i srušila na naselja”, kaže načelnik Kraljić

Poplave kakve barem pola stoljeća nisu zabilježene na području Dubašnice i Dobrinjštine rezultirale su golemim štetama na javnim i privatnim objektima. Najgore su prošli poslovni prostori na Markatu, koji se u potpunosti našao pod vodom, ali jako je loše stanje i nizu objekata na rivi. Među ostalima, u Malinskoj je polavom pogođena i crkva sv. Nikole i dječji vrtić.

“Dobra je vijest da je školska zgrada prošla bez šteta, ali voda je prodrla u tri prostorije jasličkih grupa u dječjem vrtiću. Srećom, radilo se samo o začepljenju jednog od odvoda na terasi, tako da je problem brzo uklonjen. U kontaktu sam s domarom i, prema informacijama koje imam, tih par centimetara vode je odmah sanirano i očišćeno. Prema svemu sudeći, vrtić bi u ponedjeljak trebao neometano raditi”, rekao nam je načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić.

Nažalost, velike će štete biti i na privatnim objektima, kućama i stanovima, a uz Markat, među poslovnim prostorima možda je najteže prošla poslovnica PBZ-a, loše je stanje i u slastičarni Malina, Beleci i susjednim kućama.

“Te su kuće sa stražnje strane naslonjene na stijenu, iz koje ne prestaje teći voda”, pojašnjava Kraljić. Na toj lokaciji vodu ispumpavaju vatrogasci s područja Omišlja i Njivica, a kako nam je s mjesta događaja rekao Marin Bubanj, očekuje se da će voda ovdje izvirati još danima.

“Izgleda da se baš iznad Malinske stvorila ciklona i donijela ogromne količine kiše u vrlo kratkom vremenu. Polja i dolci u zaleđu Malinske i Vantačića pretvorili su se u bazene, jednostavno nisu mogli progutati tu količinu vode, i onda se sva ta kišnica prelila nizbrdo i srušila na naselja”, kaže načelnik Kraljić.

Prema podacima portala Pljusak.com, u 24 sata na mjernoj postaji Rasopasno palo je 159 mm kiše po četvornom metru, od čega je u samo 6 sati palo 105 milimetara kiše. Za usporedbu, u posljednjih mjesec dana na istom je području palo ukupno 225 milimetara kiše.

Tijekom petka su neprohodne bile i brojne lokacije na Dobrinjštini, gdje su se bujične vode također slijevale prema moru i izazvale obilne poplave, mahom na rivama i objektima uz more.

Pogođena područja obišao je i župan PGŽ-a Zlatko Komadina, najavivši da će posebno povjerenstvo razmotriti mogućnost proglašenja elementarne nepogode.

Foto: Marin Bubanj, Marijan Milotić/Bodulija.net

error: Content is protected !!