Konsolidirani proračun PGŽ-a za 2023. godinu 1,65 milijardi kuna

Izrađen je i novi nacrt Programa mjera za razvoj poduzetništva Primorsko-goranske županije za razdoblje 2022. do 2025. s fokusom na digitalnu i zelenu tranziciju i energetiku

Župan Zlatko Komadina redovni susret s novinarima započeo je najavom tradicionalnog dvodnevnog susreta Župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko-goranske županije koji će biti održan u četvrtak i petak, 20. i 21. listopada 2022. u Hotelu „Kimen“ na otoku Cresu.

Na susretu će biti predstavljeni javnozdravstveni programi koje resorni upravni odjel kao nadstandard provodi u suradnji s gradovima i općinama, te projekt „Zavičajna digitalna knjižnica PGŽ“ Gradske knjižnice Rijeka i Primorsko-goranske županije. Prema riječima župana, Gradska knjižnica Rijeka postaje stožerna knjižnica PGŽ-a te će u digitalnom obliku sadržavati zbirke digitalne i digitalizirane građe s ovog područja te županijska, gradska i općinska glasila. Drugog dana zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac govorit će o prilagodbi gradova i općina klimatskim promjenama.

Završena je javna rasprava o rebalansu proračuna. Rebalans će se uputiti na 13. sjednicu Županijske skupštine, a na narednoj sjednici odlučivat će se i o samom Proračunu koji je u završnoj fazi izrade, najavio je župan.

„Konsolidirani proračun PGŽ-a za 2023. godinu iznosi 1,65 milijardi kuna, što je otprilike isti iznos kao i 2022. godine. Rebalans je nešto veći, gotovo 1,7 milijardi kuna, a zbog krize koja je nastala, od danas pa nadalje imamo povećane troškove za školstvo, zdravstvo i sl. S obzirom da država nije povećala iznose decentraliziranih sredstava, a kako bi se održao standard djelatnosti, županija je prisiljena intervenirati iz redovnog proračuna, odnosno poreznih prihoda koje uplaćuju građani“, rekao je župan.

Župan je najavio i mogućnost proglašenja elementarne nepogode od poplave radi nastalih šteta na području Gorskog kotara. Kako je naveo, Grad Čabar je utvrdio štete u zakonskom iznosu od preko 20 posto proračuna dok su ostali u fazi utvrđivanja. Sve službe i povjerenstva su na terenu.

Dodijeljene su potpore poljoprivrednim gospodarstvima kroz sufinanciranje mjera ruralnog razvoja u poljoprivredi Primorsko-goranske županije u 2022. godini, informirao je resorni pročelnik Mladen Brajan. Raspoređeno je 270 tisuća kuna na 13 poljoprivrednih gospodarstava, a sufinancira se razvoj i očuvanje poljoprivrednih gospodarstava, povećanje stočnog fonda Gorskog kotara i razvoj novih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Radi se o drugom natječaju ove godine koji je raspisan radi povećanog interesa i osiguranja dodatnih sredstava.

Izrađen je i novi nacrt Programa mjera za razvoj poduzetništva Primorsko-goranske županije za razdoblje 2022. do 2025. s fokusom na digitalnu i zelenu tranziciju i energetiku.

Neke od mjera uključuju sufinanciranje dokumentacije za prijavu na EU fondove, nabavku opreme za prerađivačku industriju te potpore za poduzetnike početnike i slabije razvijena područja u turizmu. Predložena su sredstva u iznosu od šest milijuna kuna, od kojih tri milijuna kuna za područje Gorskog kotara. Nacrt Programa trenutno je u javnom savjetovanju na mrežnim stranicama PGŽ-a do 11. studenog 2022., rekao je pročelnik Brajan.

Na novinarsko pitanje za oko nastavka aktivnosti investitora u luci Mrtvaška  nakon što je projekt obustavljen, župan je rekao kako je projekt ukinut, sredstva preraspodijeljena, a ugovor s izvođačem radova raskinut.

„Projekt je zaustavljen. Investitor ŽLU Mali Lošinj uredio je put do mulića i parking, slijedom toga, obaviještena je Agencija za linijski prijevoz i vraćena je državna linija za Mrtvaška – Ilovik. Stanje je isto kao prije početka radova, odnosno, vraćeno je u prvobitno stanje“, naveo je župan i dodao da smatra da je propuštena povijesna šansa da se napravi kvalitetan projekt plave magistrale koji bi povezao kvarnerske otoke s gradovima Zadrom i Pulom s mogućnošću trajektnog pristana i pristana turističkih brodova. Podsjetio je kako su svi zahtjevi Ilovčana ispunjeni, međutim, nije bilo ni volje ni želje da se taj projekt realizira, zaključio je župan.

error: Content is protected !!