Kolege i prijatelji opraštaju se od Franje Toljanića čija je smrt potresla Kvarner

Još nema službenih informacija o tome kako je sinoć, nešto prije 20 sati, kod Vrbnika poginuo 48-godišnji Franjo Toljanić, jedan od najpoznatijih vinara u Hrvatskoj. Zasad se samo zna da je pao s motora kod reciklažnog dvorišta u Vrbniku. Franjo Toljanić otac je dvanaestoro djece, tako iznenada i tragično otišao je i od supruge Katarine s kojom je proveo 25 godina u braku. Iza sebe je ostavio sve što je marljivo gradio.

Franjo Toljanić nije bio samo suprug i otac, bio je vinar vizionar čija su vina, napose Gospoja (vrbnička) žlahtina već godinama na glasu. Bio je vizionar u mnogočemu. Vinariju Gospoja osnovali su još 1995. obitelji Toljanić i Brusić koje su se posvetile proizvodnji autohtone vrbničke žlahtine. Tu je i luksuzni hotel/vinotel Gospoja u Vrbniku. Investicija je tražila puno novca, pa su Toljanići podignuli kredit i pod hipoteku stavili cijelu svoju imovinu. Kazivali su da se nisu bojali takve odluke, vjerovali su u sebe i u snagu velike obitelji.

Toljanićeva smrt šokirala je jednako Krk, Rijeku, Kvarner i njegove otoke, kao i dobar dio Hrvatske.

– Sa nevjericom i tugom primio sam vijest da je iznenada preminuo Franjo Toljanić. Prijatelj, vinar, ugostitelj, hotelijer, poduzetnik, suprug i otac, muž, glava vrijedne obitelji Toljanić, utemeljitelj Poljoprivredne zadruge “Gospoja”, sopac, kapar… čovik od retkih, napisao je njegov prijatelj Nedo Pinezić.

– Kada me pitaju zašto je otok Krk uspješan uvijek ističem da je to zato jer ima istaknute pojedince, ljude posebnog kova koji ne žaleći sebe ostvaruju svoje vizije i vuku na svojim plećima cijelu zajednicu prema boljemu. Franjo je bio takav čovjek. Nije imao ni vile ni jahte ni luksuzne automobile, ništa čime bi ugodio sebi. Bio je obiteljski čovjek, potpuno predan budućnosti svoje mnogobrojne obitelji. Vjerovao je u snagu obiteljskog zajedništva ali i rado okupljao kolege, nesebično dijelio ideje, bio je inicijator stvaranja klastera malih obiteljskih hotela otoka Krka i potpornih djelatnosti. Svojim primjerom je pokazao kako poljoprivreda i turizam trebaju ići zajedno, “ruku pod ruku” kao nerazdvojna cjelina. Franjo je bil pravi muž i čovićina. Bože zač? Fališ nan prijatelju. Obitelji, članovima zadruge i rodbini ovim putem izražavam svoju duboku sućut. Bog ga pomiluj, oprostio se Pinezić.

Kolega vinar Boris Šuljić slično razmišlja.

– Dragi naš Franjo Toljanić, neizmjerno sam tužan i duša mi se grči, izgubili smo velikog vinara, poduzetnika i hotelijera, divnog čovjeka i oca dvanaestero djece. Čuli smo se posljednjih mjeseci nekoliko puta tjedno, savjetovali jedan drugog u ovoj situaciji… Bol je u našim srcima, iskrena sućut brojnoj obitelji i rodbini.

Autor: Srđan Brajčić / Torpedo media

error: Content is protected !!