Još jedno priznanje za kolekcionara i brodomaketara Željka Skomeršića

Jedinstvena je njegova otvorena radionica u Interpretacijskom centru maritimne baštine u Krku. Postav centra čini upravo Skomeršićeva zbirka muzejske, arhivske, knjižnične građe vezane uz pomorsku baštinu koju sustavno sakuplja još od 90 tih godina prošlog stoljeća

Željko Skomeršić već je nekoliko puta sudjelovao, osim kao izlagač, i kao sudac, na raznim međunarodnim i nacionalnim natjecanjima u izradi brodskih maketa. Ovoga puta pozivnica je stigla iz Mađarske: pozvan je da se prudruži sucima iz Italije i Njemačke na mađarskom, nacionalnom prvenstvu, odnosno natjecanju u izradi brodskih maketa koje se održava u Budimpešti od 2. do 5. prosinca 2022. godine.

Priznanje je to Skomeršiću, ne samo vrsnom brodomaketaru, koji izradu maketa temelji na preciznim nacrtima, već i dokazanom kolekcionaru predmeta pomorske baštine iz Krka, dobitniku brojnih nagrada i priznanja. Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za doprinos u razvoju tehničke kulture, 1997. godine. Višestruko nagrađivan u Republici Hrvatskoj kao i u inozemstvu, sudjelovao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, a njegove makete nalaze su brojnim muzejima i privatnim zbirkama.

Jedinstvena je njegova otvorena radionica u Interpretacijskom centru maritimne baštine u Krku. Postav centra čini upravo Skomeršićeva zbirka muzejske, arhivske, knjižnične građe vezane uz pomorsku baštinu koju sustavno sakuplja još od 90 tih godina prošlog stoljeća. Zbirka je jedinstvena po svojoj kulturološkoj i baštinskoj ali i turističkoj vrijednosti. Sam Skomeršić, u ulozi svojevrsnog kustosa, najbolje tumači i predstavlja svaki predmet, zapis, fotografiju… od ferala, kao prvog predmeta kojim je započeo prikupljanje do zbirke, koja se uvijek iznova popunjava.

 

error: Content is protected !!