Iznemogli i pothlađeni: Petero planinara zalutalo na području Baške, HGSS ih usred noći spuštao s brda

Dolaskom do prve skupine unesrećenih, ustanovljeno je da se radi o dvije osobe starije životne dobi, bez adekvatne odjeće i obuće, s jasnim znakovima hipotermije

Tijekom jučerašnjeg dana, u srijedu 6. listopada, riječki HGSS ponovo je morao intervenirati na otoku Krku, po četvrti put u posljednjih desetak dana. Poziv upomoć stigao je oko 20 sati, i to od strane dvije osobe stranog državljanstva, koje su planinareći na relaciji Obzova – Veliki Hlam izgubile orijentaciju.

“Osobe su pritom locirane putem mobilnog uređaja, nakon čega je izvršen pokušaj telefonskog navođenja do označene planinarske staze. Prilikom navođenja, saznajemo kako je jedna osoba iznemogla te nije više u mogućnosti samostalno nastaviti kretanje. Pritom od unesrećenih također saznajemo, kako se na terenu potencijalno nalazi još jedna skupina planinara od troje ljudi, od kojih su se isti razdvojili ranije tog dana. Uspostavljen je kontakt s drugom skupinom, koja je u tom trenutku također dezorijentirana te se nalazi izvan označene planinarske staze u blizini mjesta Bašćanska Draga”, objavili su iz riječkog HGSS-a.

Na teren je izašlo 16 članova HGSS stanice Rijeka s tri interventna vozila, podijeljeni u dvije skupine.

“Na teren izlazi 16 članova HGSS stanice Rijeka s tri interventna vozila, podijeljeni u dvije skupine. Dolaskom do druge skupine unesrećenih, ustanovljeno je da se radi o tri osobe mlađe i srednje životne dobi, bez rasvjete te adekvatne odjeće i obuće. Dolaskom do prve skupine unesrećenih, ustanovljeno je da se radi o dvije osobe starije životne dobi, bez adekvatne odjeće i obuće, s jasnim znakovima hipotermije”, kažu iz HGSS-a.

Nakon utopljivanja, unesrećeni su uz pratnju članova stanice sišli u podnožje, a zatim i transportirani do vozila, čime je ova akcija završila oko 01:00 sat.

Foto: HGSS Rijeka
error: Content is protected !!