HGSS Rijeka intervenirao na Krku, Cresu i Gorskom kotaru

Dolaskom do unesrećene, ustanovljena je sumnja na prijelom potkoljenice, nakon čega je uslijedila imobilizacija udlagom te transport nosiljkom UT2000 do cestovne prometnice, gdje je unesrećena predana vozilima Hitne medicinske službe”, kažu iz HGSS-a.

Riječki HGSS u posljednjih je tjedan dana tri puta izlazio na intervencije, i to na Cresu, Krku i u Gorskom kotaru.

U ponedjeljak 20. rujna oko 15.30 stigao je poziv u pomoć od strane dvije osobe stranog državljanstva, koje su planinareći u smjeru urušne ponikve Meraška Jama na otoku Cresu izgubile orijentaciju, pritom penjući se po strmim padinama.

“U trenutku poziva, iste su se nalazile na lokaciji s koje se, uslijed velike strmine te skliske i blatnjave stijene, nisu mogle spustiti. Odmah po dojavi na teren izlazi 6 članova HGSS stanice Rijeka. Dolaskom do unesrećenih, a s obzirom na nesigurnost terena, ustanovljena je nužnost korištenja tehničke opreme. Unesrećenima su pružene kacige te pojasevi za osiguravanje, nakon čega je uslijedio transport uz pomoć užeta u dvije dužine, a zatim samostalnim kretanjem unesrećenih uz pratnju članova stanice do cestovne prometnice, čime je ova akcija završila oko 18:50 sati”, izvijestili su iz HGSS-a.

Tri dana kasnije, u četvrtak 23. rujna oko 15:15 pomoć je zatrebala ženskoj osobi stranog državljanstva koja je na planinarskoj stazi u blizini mjesta Batomalj ozlijedila nogu te nije bila u mogućnosti samostalno nastaviti kretanje. Na intervenciju je ovoga puta izašlo 15 članova HGSS stanice Rijeka s tri interventna vozila.

“Dolaskom do unesrećene, ustanovljena je sumnja na prijelom potkoljenice, nakon čega je uslijedila imobilizacija udlagom te transport nosiljkom UT2000 do cestovne prometnice, gdje je unesrećena predana vozilima Hitne medicinske službe”, kažu iz HGSS-a.

Posljednja akcija spasioce je u nedjelju 26. rujna odvela u gorje, konkretno u planinarski dom Hahlić gdje je pomoć zatrebala ženi koja je planinereći ozlijedila zglob noge.

“Odmah po dojavi na teren izlazi 11 članova HGSS stanice Rijeka s dva interventna vozila. Dva člana stanice Quad vozilom po bijeloj cesti dolaze neposredno do planinarskog doma, dok ostatak dolazi terenskim vozilima šumskom cestom do okretišta te nastavlja pješke planinarskim putem Preko kolci. Dolaskom do unesrećene, izvršena je imobilizacija udlagom, nakon čega je uslijedio transport nosiljkom UT2000 planinarskim putem Pod planinu, a zatim i transport terenskim vozilom do cestovne prometnice”, izvijestili su iz Hrvatske gorske službe spašavanja.

error: Content is protected !!