FOTO Izložba “Bašćanski đački vremeplov” otvorena za 110. rođendan školske zgrade u Baški

Izložba “Bašćanski đački vremeplov” moći će se razgledati do petka, 23. rujna, u terminu ponedjeljak-petak od 08:00 do 21:00h i subotom od 09:00 do 19:00 sati

U Galeriji Zvonimir  ovoga je petka otvorena prigodna izložba “Bašćanski đački vremeplov”, povodom velike obljetnice – 110. rođendana školske zgrade u Baški.

Gradnja školske zgrade započela je postavljanjem kamena temeljca, 21. lipnja 1910. godine, a škola je svojim učenicima otvorila vrata 24. rujna 1912. godine. Tada najveća i najljepša zgrada te namjene na otoku, tijekom više od stoljeća svoga djelovanja, obilježila je brojne generacije učenika i učitelja.

Gosti, među kojima mnogi bivši učenici, na svečanom su otvorenju uživali u prigodnom programu uz pjesmu, recitaciju i predavanje koji su pripremili učitelji i učenici Područne škole Baška. Svečanost je otvorila voditeljica Područne škole Baška Kristina Ivošić koja je pozdravila sve nazočne te istaknula kako je cilj ove izložbe da se većina posjetitelja pronađe na fotografijama u postavu izložbe što je odmah izazvalo veliko zanimanje. Školski zbor potom je otpjevao novu himnu škole nastalu povodom otvorenja rekonstruirane školske zgrade 2017. godine, a učenica 7. razreda  Petra Čuljat recitirala je pjesmu Nikole Šopa Balada o školskoj klupi.

Nakon što je zbor izveo još jednu pjesmu, uslijedilo je predavanje Povijest osnovnog školstva u Baški. Predavanje je održao učitelj povijesti Tvrtko Božić, a posjetitelji su sa zanimanjem pratili dugu povijest obrazovanja u Baški od davne 1842. godine kada je otvorena prva Muška pučka učiona u Baški, preko njezinih radosnih i tužnih trenutaka pa sve do 2017. godine kada je otvorena rekonstruirana školska zgrada koju učenici u Baški danas pohađaju. Po završetku predavanja svi su gosti pozvani u razgledavanje izložbe koje je izazvalo pozitivne reakcije i izmamilo osmijehe na licima, a nakon razgledavanja uslijedilo je druženje uz prigodni domjenak.

Izložba “Bašćanski đački vremeplov” moći će se razgledati do petka, 23. rujna, u terminu ponedjeljak-petak od 08:00 do 21:00h i subotom od 09:00 do 19:00h.

Autor: Andrea Đordić/Bodulija.net
Foto: PŠ Baška
error: Content is protected !!