INTERVIEW Dr. Tea Brozičević: Koža je ogledalo zdravlja

 “Pacijenti nam dolaze s različitim tegobama, potrebama i zahtjevima i terapije se ne mogu unificirati. Zato posebno njegujem integrativnu medicinu,  koja je spoj klasične medicine i alternativnih načina liječenja. To mi se pokazalo najefikasnijim načinom, budući da se unutarnje stanje organizma uvijek projicira na koži. Rezultati su fantastični – za svakoga tko je spreman slušati, djelovati i zaista promijeniti život.”

Riječka podružnica Poliklinike Terme u Rijeci djeluje već punih 18 godina, a u svojoj punoljetnosti kroz svoja je vrata u život bez boli ispratila brojne pacijente i klijente koji su ovdje s povjerenjem došli potražiti pomoć zbog različitih bolnih, akutnih ili kroničnih stanja – ili pak dobiti stručni savjet psihologa, nutricionista, dermatologa… Kao i Terme Selce, i podružnica u Rijeci uz klasičnu fizikalnu terapiju može se pohvaliti nizom specijaliziranih uređaja te vrhunskim liječničkim timom, a protekle četiri godine na usluzi pacijentima je i novouređeni, moderni Centar dermatologije i kozmetologije. Pregledi madeža, promjene na koži, manji kirurški zahvati, estetika, akne, tretmani IPL laserom, regenerativna medicina i anti-age terapija, kozmetologija, tretmani lica i tijela – sve kroz individualan, holistički pristup ono je na što je doktorica Tea Brozičević, specijalist dermatologije i venerologije, najponosnija.

U vrijeme kad se estetski tretmani nerijetko koriste u pogrešne svrhe, a dermatologija i kozmetologija doživljavaju kao prečica do kratkoročnih rezultata, pravo je osvježenje razgovarati sa stručnjakom koji zagovara posve drugačije stavove te otvoreno ističe: ljepota dolazi iznutra, koža je samo njeno ogledalo. No, krenimo redom.

Dr. Brozičević zamolili smo za objašnjenje – kako ste renomirani brend Termi Selce proširili, razvijajući svojevrsni osobit brend oko integrativne medicine? 

Podružnica u Rijeci postoji već 18 godina, a u protekle četiri godine koristimo preuređen prostor u prostoru bivšeg vrtića na Trsatu. Moja je želja bila ostati u Rijeci gdje sam završila fakultet i upravo ovdje razvijati svoju granu medicine. Veže me posebna emocija za Rijeku i nakon završenog fakulteta željela sam ostati na raspolaganju svome gradu, na korak svim pacijentima i klijentima kojima je Rijeka bliža no Selce. Moj put je dermatologija i ostala sam mu vjerna kao prvoj dječjoj ljubavi. Pokazalo se to dobrom odlukom, tako da je riječka podružnica Termi osim prepoznatljive i svima dobro znane fizikalne terapije dobila vrijednost više upravo kroz dermatologiju i kozmetologiju.

Nije ljepota sama po sebi ono što je bitno, već je ona rezultat unutarnjeg stanja?

To je moj primarni cilj. Pacijenti nam dolaze s različitim tegobama, potrebama i zahtjevima i terapije se ne mogu unificirati. Zato posebno njegujem integrativnu medicinu,  koja je spoj klasične medicine i alternativnih načina liječenja. To mi se pokazalo najefikasnijim načinom, budući da se unutarnje stanje organizma uvijek projicira na koži. Rezultati su fantastični – za svakoga tko je spreman slušati, djelovati i zaista promijeniti život.  I na kraju razumijevanje i prepoznavanje pacijentovih osobnih potreba. Sam proces je sporiji, ali su rezultati dugotrajniji. Organizmu treba barem tri tjedna vremena za naviknuti se na nove obrasce ponašanja i djelovanja, a zatim je potrebno od tri do šest mjeseci da se stvari preokrenu. No, sve počinje odlukom. Mnogi naši pacijenti se putem oslobode potrebe za teškim lijekovima, poboljšava im se kvaliteta života – od pokretljivosti i načina razmišljanja pa čak i fizionomije. Ono što nam je važno je da se u našoj klinici svi osjećaju sigurno i dobro kao u krugu obitelji te da znaju da će ih ovdje uvijek dočekati osmijeh i razumijevanje.

Što je ono što se najčešće mora mijenjati – životni stil, navike, odnos prema sebi?

Sve. Zaista sve i kada se dogodi situacija da je život u pitanju ne pita se što, pita se samo kako. Sve je još dobro dok se problem vidi samo na koži. Problem s kožom je prvi znak da negdje drugdje nešto nije u redu i odlično je ako ga na vrijeme prepoznamo i poslušamo što nam tijelo govori. To je posebno izraženo kod žena: žene najčešće godinama trpe, zanemaruju, stavljaju se na posljednje mjesto, trude se biti odlične majke, supruge, zaposlenice… No i pred muškarcima su također veliki izazovi današnjice, iako je njima nerijetko to teže priznati. Čovjek je spoj tijela i duha i potrebno je u ravnoteži razvijati i njegovati oba segmenta. Potrebno je povjerenje, opuštenost i pozitivan stav s kojim svi skupa radimo na rješenju problema.

Estetsku medicinu mnogi doživljavaju kao prečicu, no ona je samo dio priče o ljepoti i mladolikosti.

Uvijek volim reći da je prevencija primarna u borbi protiv starenja. Pod time mislim na korištenje adekvatnih proizvoda, a tek potom na minimalno korištenje neinvazivnih ili invazivnih tehnika koje će dovesti do blistave kože. Često mi dolaze žene i kažu – umorna sam, koža mi je siva i beživotna… Tada na raspolaganju imamo metode koje će zaustaviti rapidno propadanje kože. Nakon 40. godine života tijelo se mijenja pod utjecajem hormona i ima različite zahtjeve u odnosu na ranije. Naše klijentice su u dobi od vrlo mladih do žena starijih od 85 godina – nekima je dovoljan tek dobar san, aromamasaža i relaksacijske metode. No akne, suha i osjetljiva koža, kronični umor, stres, prve bore… Sve to traži adekvatnu i prilagođenu njegu. Mnoge žene kupuju pogrešne preparate i na njih često troše velik novac, dok kod nas imaju priliku dobiti stručan, individualiziran savjet primjeren upravo njihovim potrebama. Tek nakon toga dolazimo do teme aparativnih tehnika, kojima se može poboljšati razvoj strukture kože lica i tijela, kolagen i elastin te na kraju minimalno invazivne tehnike poput mezoterapije, hijalurona, vitamina, antioksidansa. Ne potičem neprirodan izgled kože niti mijenjanje prirodne fizionomije lica. Ono mora ostati svoje i prirodno, uz minimalno ispravljanje manjih defekata, u čemu sjajno pomažu fileri hijalurona. Cilj je da pacijentica vidi promjenu, a ostali je ne primijete – ali jasno vide da je zablistala.

Nažalost, imamo i previše primjera loših estetskih zahvata.

Da, nažalost mnogi traže određenu šablonu i dobili smo velik broj “klonova”. No, svi smo mi posebni, jedinstveni i lijepi na svoj način – nitko nije ružan. Na kraju te priče, sve je odraz duše.

Na kraju, pitanje koje sigurno zanima one koji su zakasnili s planiranim mršavljenjem za ovo ljeto: kada je pravi trenutak za započeti, kako bi zablistali dogodine?

Sada, ovog trena. Ne od ponedjeljka, od jeseni, od 1. siječnja… Uvijek je najbolje sada, jer ništa se ne može postići preko noći i kratkoročni ciljevi samo dovode do jo-jo efekta. Uz pametno, pažljivo i planirano mijenjanje prehrane i životnih navika rezultat nikako ne može izostati. Uz sve ostalo, u sklopu naše Poliklinike na raspolaganju našim pacijentima je i nutricionistkinja, kao i izvrstan, iskusni klinički psiholog tako da kod nas doista možete dobiti sve korisne savjete i maksimalnu potporu za napraviti životni zaokret. Imamo i puno primjera starijih ljudi, žena i muškaraca od 70, 80 godina koji su i u toj dobi odlučili napraviti drastičan rez i početi iznova – i doista su uspjeli te svima mogu biti i uzor i inspiracija.

 

error: Content is protected !!