INTERVIEW Direktorica TZ-a otoka Krka, Majda Šale: Sezona je bila bolja od očekivanja, a kako dalje? Kvalitetom, ne kvantitetom

Od mnogih negativnih stvari, isplivale su i neke pozitivne: i ranije smo težili više kvaliteti no kvantiteti, a upravo  to sada dolazi do izražaja; tu je i povratak prirodi, razvoj outdoor programa, aktivnosti na otvorenome, tu su i neka nova tržišta koja nas otkrivaju i koja valja njegovati…

Početkom godine svi pokazatelji ukazivali su da je pred nama jedna od najboljih godina u povijesti krčkog turizma. Svaka godina bila je nešto bolja od prethodne i 2020. je trebala biti po prvim pokazateljima  i najavama rekordna, no u ožujku je – sve stalo. Nada je postojala, no prateći objektivne parametre  i situaciju u okruženju,  u tim okolnostima očekivanja su bila skromna: tek 30 do 35 posto u odnosu na prethodnu godinu. Treba pritom reći da je Krk turistički najjači otok na području Jadrana s gotovo 880 tisuća dolazaka, te oko 5 milijuna noćenja, što je više no respektabilna brojka.

Upravo o brojkama, očekivanjima, ostvarenjima i planovima za podjednako neizvjestan ostatak godine te novu 2021. godinu razgovarali smo s “alfom i omegom” krčkog turizma, direktoricom Turističke zajednice otoka Krka Majdom Šale.

“Na proljeće smo, uslijed lockdowna, bili spremni na dramatičan pad i kada su se otvorile granice polovicom lipnja, brojke su nas ugodno iznenadile. Srpanj je polučio odlične rezultate s obzirom na okolnosti, a u prvih 10-ak dana kolovoza dosegnuto je  čak blizu 80 posto lanjskih rezultata. Da se taj trend nastavio do kraja kolovoza,  danas bi  se mogli pohvaliti  izvanrednim  rezultatima  s obzirom na okolnosti, no znamo što se potom dogodilo. Stavljanje Hrvatske u crvenu zonu i porast pandemije u pojedinim regijama dovelo je do velikih storna, odlazaka i pada prometa,  stoga  je prvih osam mjeseci 2020. godine zaključeno s oko 56 posto u odnosu na lani. Što, uzevši sve  okolnosti u obzir, i  nisu tako loši rezultati. Iako je rez bio nagao, jedan dio gostiju je i dalje nastavilo s boravkom na Krku , a  izuzetno lijepo vrijeme zadržalo ih je i u rujnu”, kaže nam Majda Šale dok skupa “češljamo” statistike i brojke u uredu TZ-a nadomak krčke katedrale.

“Ovu su sezonu izvukli su ponajprije kampovi i obiteljski smještaj koji je po kapacitetu i najzastupljeniji na otoku Krku. Najslabije rezultate ostvarili su  hoteli, a i činjenica da je nekoliko hotela ostalo zatvoreno (u Njivicama, Krku i Baški) zasigurno je utjecala na rezultate.

Do promjena je došlo i na emitivnim tržištima, ali kad podvučemo crtu,  ostali su nam i dalje vjerni naši tradicionalni gosti, od kojih svakako moramo istaknuti Nijemce i Slovence.

U prvih osam mjeseci ostvarili smo  393.560 dolazaka što je 53 posto u odnosu na lani te oko 54 posto u odnosu na 2018. godinu. Ostvareno je i oko 2 385 000 noćenja, ili 56 posto u odnosu na lani. U obiteljskom smještaju  koji je ostvario  223.000 dolazaka i 1,437.000 noćenja smo na 56 posto prošlogodišnjih rezultata, kampovi sa 117.000 dolazak i 699.000 noćenja su na 55 posto u odnosu na lani, dok su hoteli s 52.000 dolazaka i 244.000 noćenja ostali na 35 posto u odnosu na lanjsko razdoblje.

Pred hotelima je bio i najveći izazov prilagodbe na nove uvjete rada, dok su krčki kampovi mogli najbrže osigurati prilagodbu na nove mjere  koje je situacija zahtijevala. Osim toga, krčki kampovi  su poznati po visokoj kvaliteti usluge, s tri, četiri i pet zvjezdica, što je također utjecalo na  dobre rezultate”, ističe Šale, dodajući da su se novonastaloj situaciji vrlo brzo i efikasno prilagodili i privatni iznajmljivači, odnosno obiteljski smještaj, posebice kuće za odmor.

Sve navedene brojke odnose se isključivo na komercijalni smještaj, koji se zasebno prati u odnosu na nekomercijalni smještaj koji uključuje i vikendaše i prijatelje. Kada bi zbrajali oboje, kako to u HTZ- u i TZ-u Kvarnera čine, došli bi do većih brojki i ostvarenja – 456 tisuća dolazaka i 3,7 milijuna noćenja .

Inače, otok  Krk  raspolaže s gotovo 60 tisuća kreveta u komercijalnom smještaju i dodatno još 51 tisuća u nekomercijalnom smještaju

“Inače su Nijemci,  Slovenci, Česi, Poljaci, Slovaci, Austrijanci, Švicarci  i Nizozemci dominantni brojem, no ova je godina donijela malo drugačiji raspored. Prije svega podignuta je ljestvica sa domaćim gostima, koji su iskočili na treće mjesto i po broju dolazaka i noćenja, odmah iza Nijemaca i Slovenaca. Učešće domaćih gostiju je poraslo sa 4 na 8%  ukupnog turističkog prometa“, ističe direktorica TZ-a otoka Krka.

Od stranih tržišta, porastao je broj dolazaka i noćenja i Češke, Slovačke i Poljske, a smanjilo se učešće Austrijanaca i Talijana.

“Nijemci su uz domaću publiku  i ove godine “izvukli” sezonu s oko 36 posto ukupnog udjela na razini godine, uz podatak da su u pojedinim fazama bili gotovo na razini lanjskih rezultata.

Bilježimo i porast istočnog tržišta  – uz Poljsku, bio je značajan broj gostiju i iz Češke i Slovačke. Dijelom je to i rezultat naših promotivnih napora  u predsezoni, budući da smo se upravo u proljeće uoči lockdowna, u suradnji s TZ-om Kvarnera i Crikveničko-vinodolskom rivijerom odlučili za promociju na istočnom tržištu. U ožujku smo se predstavili kao regija i  na sajmu u poljskom Wrocławu, na jednom od posljednjih sajmova koji su se održali pod normalnim okolnostima, i već tada je interes bio velik. S tom dodatnom promocijom pokazalo se da smo napravili dobar posao i dodatno privukli goste“, kaže Šale.

Ovim rezultatima pridonijela je i činjenica da je Krk blizu emitivnih tržišta, da je poznata auto destinacija bliska Europi, ali i odlične epidemiološke brojke bez većeg broja oboljelih, a jednim dijelom i bez oboljelih.

„Odgovornim ponašanjem nas samih kao i gostiju,  ostali smo tražena destinacija. Uz ostale atraktivnosti – plaže, gastro ponudu, povijesne znamenitosti i drugo, otok Krk je prepoznat i kao jaka outdoor destinacija, što je posebno važno u predsezoni i podsezoni, promociju tih aktivnosti   nastavljamo i ove godine. Gostiju, mahom Nijemaca, Poljaka, Čeha i Rumunja, još uvijek ima, trenutno smo na nekih 41 posto u odnosu na lani. Nažalost, zbog velikog broja otkaza  sezona nam je naglo prekinuta, a uz ovo lijepo vrijeme i djelomičnu  popunjenost smještaja dojam je kao da smo na početku listopada, a ne rujna. Ipak, plaže su još uvijek lijepo popunjene, a za goste koji su još ovdje postoji i kvalitetna ponuda”, napominje Šale.

Valja reći i da su turističke zajednice ove godine bez obzira na situaciju uspjele organizirati nekoliko vrlo kvalitetnih programa poštujući sve epidemiološke mjere. Otočne turističke zajednice imaju odličnu suradnju koja je ove godine dodatno nadopunjena  zajedničkim programima koji se  međusobno nisu preklapali. Ove godine je i promocija tih programa  odrađena na drugačiji način – većim dijelom putem društvenih mreža, bez troškova koji nosi tiskanje promotivnih materijala, kaže Majda Šale. Trendovi i način poslovanja tako se naglo mijenjaju, a preživjet će, čini se, oni najprilagodljiviji.

Kako u ovim okolnostima uopće planirati bilo što za postsezonu o sljedeće ljeto?

“Budući da korona-brojke u cijelom svijetu ponovo rastu te da nam je sezona pri kraju, zatvaraju se postepeno pojedini hoteli i kampovi, u ovom trenutku se ne bavimo promocijom, nego se polako pripremamo za sljedeću godinu. Još uvijek ne znamo što nas čeka,  što će biti sa sajmovima , promocijom i ostalim.  U pripremi su i planovi, izvještaji, sumiranje sezone.

Turizam izuzetno brzo reagira na promjene i  brzo se  može urušiti, ali se i brzo oporavlja. Već smo i u ove godine vidjeli da bez obzira na situaciju koja nam je svima u startu bila nova i nepoznata, brzom reakcijom i prilagodbom možemo doći do rezultata. Očito ćemo tako morati i dalje. Od mnogih negativnih stvari, isplivale su i neke pozitivne: i ranije smo težili više kvaliteti no kvantiteti, a upravo je  sada  više nego ikada  kvaliteta došlo do izražaja; tu je i povratak prirodi i  razvoj outdoor  i gastro programa i slično; tu su i neka nova tržišta koja nas otkrivaju i koja valja njegovati, a našim tradicionalnim tržištima treba dodatna pažnja . Nadam se da će i domaće tržište zadržati ove brojke, a na nama je da u daljnjim promišljanjima ponudimo i domaćem i stranu gostu kvalitetan sadržaj”, zaključuje direktorica Turističke zajednice otoka Krka Majda Šale.

error: Content is protected !!