RAZGOVOR Robert Anton Kraljić: Ako se pošteno radi, posao načelnika je velika žrtva – ali nema stajanja dok ne završim započeto

U prvom mandatu kapitalni projekt koji smo dovršili bio je dječji vrtić, u aktualnom Maritimni centar, a u sljedećem smatram svojom dužnošću da to bude upravo daljnje uređenje centra Malinske i izgradnja Vatrogasnog doma. Nakon toga mogu otići sa zadovoljstvom dovršenog, obavljenog posla”, kaže Kraljić

Načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić ovih dana broji posljednje dane svog drugog mandata, spremajući se ujedno za utrku ka trećoj rundi na čelu Malinske. Ako se pošteno radi, načelnički posao je žrtvovanje za svoj kraj, ističe prisjećajući se posljednja dva mandata. Putem je, kaže, izgubio i neke prijatelje – nemoguće je svima ugoditi – ali ponosan je na sve odrađeno i nije spreman otići nedovršena posla.

“Uvijek sam govorio da su dva mandata dovoljno. Zašto se onda upravo kandidiram za treći mandat? Zato što nas je korona spriječila da dovršimo sve što smo u posljednjem mandatu započeli i obećali. To je prvenstveno projekt Arca Adriatica u sklopu kojeg se gradi Maritimni centar u Malinskoj. Ondje će svoj prostor naći dvije udruge, Udruga ribolovaca Lastavica i malinskarski jedriličari te Interpretacijski centar dubašljanske maritimne baštine. Zbog korone trajanje tog projekta produženo je do kraja 2021. godine, dok je projekt Deep Sea produžen za čitavu godinu i trebao bi biti finaliziran u lipnju 2022. godine” pojašnjava Kraljić.

“Riječ je o izrazito opsežnim i zahtjevnim projektima u koje sam duboko ‘zagazio’ i bilo bi ih zaista teško u ovoj fazi prenijeti nekome. Želim ih privesti kraju i želim zaokružiti plavo-zelenu priču u suradnji sa slavonskom Općinom Lovas, u sklopu koje će stara ribarnica postati prodajni centar plavih i zelenih OPG proizvoda, odnosno proizvoda OPG-a s područja Općine Lovas i naših lokalnih OPG-ova. Ne bi bilo fer da sve ono što smo obećali i započeli ne privedemo kraju, i to je osnovni razlog mog stavljanja na raspolaganje u trećem mandatu za načelnika Općine Malinska-Dubašnica”, kaže aktualni malinskarski načelnik.

 Uređenje plaža i šetnica, preseljenje trenutne Turističke zajednice i uređenje novodobivenog prostora, dovršenje nove ceste na lokaciji Markat – ulica Nikole Tesle, nova fotonaponska centrala, javna rasvjeta i oborinska odvodnja, uređenje lukobrana, navodnjavanje dubašljanskog polja… Planova za sljedeći mandat je mnogo.

“Također je bitno spomenuti i veliki europski projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda vrijedan 88 milijuna kuna za područje Malinske-Dubašnice. 15. studenog počinje izgradnja biološkog pročistača na Ćufu. To je golem projekt, a kada smo već uspjeli u cijelosti spojiti Porat, Vantačiće te Sv. Vid i Maršiće na postojeći kolektorski sustav, bila bi zaista šteta da ne nastavimo istim ritmom i spojimo i područje i Sv. Antona, Kremenića, Žgombića, možda i Milovčića”, kaže Kraljić, koji velike planove ima i za poslovnu zonu Barušići.

“Poslovna zona Barušići je već zaživjela, no uskoro ondje krećemo i u projektiranje i izgradnju Vatrogasnog doma DVD-a Malinska-Dubašnica. Zašto DVD? Poplave, požari, brojne intervencije – naš DVD gotovo svakoga tjedna izlazi barem na jednu intervenciju i to najbolje pokazuje koliko nam je potreban. Već sada imamo 18 ili 19 članova DVD-a koji zaslužuju svoj prostor.

U prvom mandatu veliki kapitalni projekt koji smo dovršili bio je dječji vrtić, u aktualnom Maritimni centar, a u sljedećem smatram svojom dužnošću da to bude upravo daljnje uređenje centra Malinske i izgradnja Vatrogasnog doma. Nakon toga mogu otići sa zadovoljstvom dovršenog, obavljenog posla”, kaže Kraljić, napominjući da su tri mandata za redom maksimum koji smatra primjerenim.

“Svi mi imamo neke svoje privatne živote i obitelji, a biti na čelu općine znači biti na raspolaganju svome mjestu 24 sata u danu, sedam dana u tjednu. Privatni život i dužnost načelnika neprekidno se isprepliću i iskreno se divim gradonačelniku Vasiliću koji to uspješno čini već godinama. Jer, privatni život u tolikoj mjeri podrediti društvenome velika je žrtva, a ako ga želite raditi pošteno, posao načelnika je doslovno žrtvovanje za svoj kraj. Obitelj, prijatelji – neizbježno trpe. Neki su na tim pozicijama putem izgubili obitelji, ja sam izgubio neke prijatelje, ali ma koliko dobro radili, nemoguće je uvijek svima ugoditi”, zaključuje malinskarski načelnik, spreman sve svoje znanje i iskustvo preliti u još četiri godine na čelu Malinske.

“I zato mi je posebno drag moto mojih kolega sa liste – Homo naprid! Jer idemo dalje, za dobrobit naše lipe vale i naših ljudi”, zaključuje Kraljić, pozivom biračima da u nedjelju izađu na izbore i daju svoj glas.

error: Content is protected !!