Homo na jidra: Dubašnica će se ovoga tjedna duboko nakloniti svojoj maritimnoj baštini

Uz ples barki pod zvijezdama i brojne druge sadržaje, svakako valja spomenuti i 5. Regatu “Homo na jidra – Memorijal Nikole Jurića” te koncert klape Intriga, ali i veliku feštu uz Giuliana & Diktatore

Otvorenjem izložbe fotografija “Hrvatska domovina mora” udruge CROnaves u DUBoaku, ovoga je tjedna u Malinskoj započela manifestacija Homo na jidra. Kroz bogat program, Dubašljani i Malinskari ovoga će se tjedna duboko nakloniti svojoj pomorskoj baštini i tradiciji vezanoj za more i brodove.

Homo na jidra okuplja obitelj tradicionalnih jadranskih plovila, a brojnim gostima pruža i mogućnost sudjelovanja u radionicama, vođene šetnje, razgledavanje izložbi i upoznavanje s najstarijim malinskarskim škverom, kao i odličnu zabavu i jedinstven doživljaj plesa barki pod zvijezdama.

Svakako valja spomenuti i 5. Regatu “Homo na jidra – Memorijal Nikole Jurića” te koncert klape Intriga, ali i veliku feštu uz Giuliana & Diktatore.

Turistička zajednica Općine Malinska-Dubašnica, Općina Malinska-Dubašnica, Interpretacijski centar maritimne baštine – DUBoak, Jedriličarski klub Malinska i udruga Termen, zajednički su organizatori jedriličarske regate Homo na jidra.

Program događanja – Homo na jidra

04.09. – ponedjeljak

19:00 Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak

Otvorenje izložbe fotografija “Hrvatska domovina mora” – udruga CROnaves – Ova izložba ističe važnost drvenih brodova u povijesti dalmatinskih mjesta i njihovu ulogu u oblikovanju hrvatske maritimne kulture. Povezala je mjesta duž Jadranske obale, pričajući priče o gajetama, leutima, kaićima i drugim tradicionalnim brodovima. Izložba je rezultat truda članova Udruge CRONAVES – BOŠKA LUČEVA, ANDRINE LUIĆ, DUBRAVKE PAJK i VISLAVA TORRE, iskusnih izlagača kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

05.09. – utorak

18:00 Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak

Radionica soljenja ribe

06.09. – srijeda

11:00 Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak

“Čvorologija” – radionica mornarskih vještina za školsku djecu – A kako se riba soli? Želite li to naučiti, dođite u Malinsku, gdje ćemo ispred novootvorenog Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak u Malinskoj pokazati kako se to nekoć solilo ribu, a svi zainteresirani posjetitelji imati će priliku i degustirati gotov proizvod.

07.09. – četvrtak

20:00 Malinska, trg

“Kalafat, papagalo i batana” – predstava za djecu i odrasle – Glavni lik predstave je Ivić koji se obnavljajući batanu prisjeća djetinjstva i mladosti kada se zaljubio u drvene barke. Vrijeme je to starog škvera u Martinšćici, a svoja sjećanja dijeli s papigom koja bi htjela još jednom zaploviti Kvarnerom. Kalafat je priča o čovjeku, životu, moru i našem domaćem kvarnerskom kraju. U predstavi igraju Mensur Puhovac, Biljana Torić, Zoran Trubić, Mladen Lenac i Ivan Blažević.

08.09. – petak

17:00 – 22:00 Malinskarski škver obitelji Kraljić
Dan otvorenih vrata

17:00 & 19:00 Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak
“Od mula do škvera” – vođena interpretacijska šetnja – Upoznajte bogatu maritimnu povijest Malinske, povezanost dubašljanskih šuma sa tradicijskom brodogradnjom i suživot ljudi s morem kroz stoljeća.

17:00 Malinska, riva
“Od porta do Porta” – revijalno jedrenje tradicijskih barki

19:00 – 00:00 Malinska, trg ispred Int. centra DUBoak
Fešta uz ugostiteljsku ponudu, nastupa klapa INTRIGA

20:30 – 21:30 Malinska, akvatorij
“Ples pod zvijezdama” – smotra tradicijskih barki u plovidbi s glazbom i svjetlosnim efektima

09.09. – subota

Malinska trg & akvatorij
10:00 – 18:00 – Smotra tradicijskih barki u malinskarskoj luci
12:00 – 17:00 – 5. Regata “Homo na jidra – Memorijal Nikole Jurića”
19:00 – 01:00 – Fešta uz ugostiteljsku ponudu DELLBOYS band + GIULIANO & DIKTATORI band

04. – 10.09.2023.
Poseban popust za ulaz i razgled Interpretacijskog centra maritimne baštine “DUBoak” po promotivnoj cijeni od 3,00 EUR po osobi (djeca do 7 godina starosti – gratis)

Foto: Marijan Milotić/Bodulija.net
error: Content is protected !!