Hello Spring prvomajski vikend u Bašku doveo 239 posto više gostiju no lani

Za tako dobre rezultate može se zahvaliti raznolikom, pomno osmilješnom programu koji je kroz tri dana obilježen odličnom glazbom, zabavom i aktivnostima na otvorenom te edukativnom šetnjom

Hello Spring program u Baški tijekom prvomajskog je vikenda bio idelan uvod u, kako nam govore rezultati, obećavajuće turističko razdoblje. Od 29.04. do 01.05.2022. na području Baške ostvareno je 1220 dolaska i 5500 noćenja, a na prvom mjestu očekivano su bili Slovenci,  s učešćem od 78% u ukupnim noćenjima.

Prema podacima sustava eVisitor, koji evidentira promet prijavljenih turista, u razdoblju od 01.01. do 30.04. ukupno je ostvareno 26.408 noćenja i 8.393 dolaska. U usporedbi s 2021. godinom, broj dolazaka je na 239 posto ostvarenja, dok je broj noćenja je na 298 posto ostvarenja. U usporedbi sa 2019. godinom, broj ostvarenih dolazaka je 83%, dok je broj ostvarenih noćenja 85%, a upravo pred vikend Praznika rada ove su godine otvoreni svi preostali hotelski kapaciteti u Baški.

Za tako dobre rezultate može se, nakon popuštanja epidemioloških mjera, zahvaliti raznolikom, pomno osmilješnom programu koji je kroz tri dana obilježen odličnom glazbom, zabavom i aktivnostima na otvorenom te edukativnom šetnjom.

Početak prvomajskog vikenda, ali i početak kulturno zabavne sezone obilježen je koncertom popularnog riječkog glazbenika Borisa Štoka. Nekadašnji frontman grupe Quasarr sa svojim pratećim bendom, zagrijao je bašćansku publiku hitovima poput “Kao mi”, “Ispod kože”, “Tišina”, “Dodiri”, “Još uvijek”, “Uvijek dio mene”, “Baby baby”, “Samo trag” i “Reci mi”, a točka na “i” bile su Quasarrove uspješnice kao što su “Propaganda” ili svima dobro poznata “Ti”.

Dio terena sportskog centra Zablaće protekle je subote pretvoren pak u poligon za male bicikliste. Uz nadzor i pomoć članova BBK Teama Rodeo, djeca su imala priliku upoznati se s brdskim biciklizmom, prelaziti poligone i prepreke te savladati osnovne vještine potrebne za vožnju po planinskim i šumskim putevima. Nakon kratke i slatke okrijepe djeca su se, uz pratnju roditelja i članova BBK Teama Rodeo, uputili biciklima uz Vela riku prema Bašćanskoj Dragi, uživajući u čarima proljetnog dana i boravka na otvorenom.

Interpretacijska šetnja s licenciranom turističkom vodičkinjom Majom Polić, omogućila je posjetiteljima da u mislima i zbilji hodaju kroz vrijeme i povijesne slojeve Baške, s posebnim osvrtom na zlatne godine početaka bašćanskog turizma, od 1900. do Prvog svjetskog rata. Gdje je Baška nastala i kada? Uz koje urbano središte povezujemo Bašku u doba Rimljana? Kako se zatvorenost brdima i otvorenost moru odrazila na život u Baški i veze sa “drugima”? Ovo su samo neke od brojnih tema šetnje koja je vodila posjetitelje pitoresknim ulicama starog djela Baške, otkrivajući im ljepote, znamenitosti i povijest mjesta.

error: Content is protected !!