Gradonačelnik Vasilić podijelio poklone krčkim i vršanskim prvašićima

Poklon je primilo 85 prvašića, odnosno njih 65 u Matičnoj školi Krk i 20 u Područnoj školi Vrh

Prvašići Osnovne škole Fran Krsto Frankopan – Matične škole Krk i Područne škole Vrh imali su prilike na početku svog obrazovnog puta osobno se susresti s gradonačelnikom Darijem Vasilićem, i to tijekom kratkih druženja koja su najprije u krčkoj, a potom i vršanskoj školi priređena 29. listopada 2021. godine, tijekom jutarnjih sati.

Ovom prigodom najmlađim školarcima podijeljen je vrijedan i nadasve koristan poklon u kojem su sadržane dvije edukativne publikacije: slikovnica Moje mjesto pod suncem i roman Pustolovine Tizi Enili – Eksperiment. Prvospomenutu knjižicu njezini autori – Slavenka Drakulić, Mirko Ilić i Rujana Jeger – opisuju kao slikovnicu za djecu i odrasle, zasnovanu na motivu superheroja koji poprima razne izraze kako bi dočarao vrijednosti riječi kao što su hrabrost, mašta, pravednost ili jednakost… Osim domaćoj i međunarodnoj javnosti znanih autora koji su se upustili u istraživanje njima dosad nepoznatog medija, zanimljiv je i koncept slikovnice. Ona, dakle, funkcionira kao svojevrsna slagalica gdje svaki crtež odgovara bilo kojoj rečenici, tako da se djecu potiče na postavljanje pitanja, a odrasle da im, uz pomoć crteža, ponude uvjerljive i za njima razumljive odgovore. Slikovnica-slagalica Moje mjesto pod suncem nastala je u okrilju istoimenog programa socijalnog uključivanja namijenjenog djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Njegov je cilj prekinuti krug siromaštva u kojem se djeca nalaze time što im omogućuje aktivnosti koje im roditelji ne mogu priuštiti. Program provodi udruga Centar za kulturu dijaloga (CeKaDe) iz Rijeke, a njemu je namijenjen i sav je prihod od prodaje same slikovnice. Romanom Pustolovine Tizi Enili – Eksperiment, autora Damira Hoyke, prvi je dio planirane serije koja će svojim čitateljima, putem napete i zabavne akcijske fabule pune preokreta, spontano otkrivati znanja, metode učenja i korisne ideje. Mladi se čitatelji tako kroz djelo susreću s mnemo tehnikama, pozitivnim razmišljanjem, lateralnim razmišljanjem, kritičkim pitanjima ili sistemom mentalnih mapa, kako bi što cjelovitije razvili sposobnosti koje će, naposljetku, svijet učiniti boljim.

Osim samog upoznavanja s gradonačelnikom, zadaća ovakvih druženja, koja su sada već prerasla u tradiciju, jest osim darivanja i potaknuti mališane da se u školskom okruženju osjećaju što ugodnije. Poklon je tako primilo 85 prvašića, odnosno njih 65 u Matičnoj školi Krk, raspoređenih unutar tri razredna odjeljenja (1.A – 23 učenika; 1.B – 24; 1.C – 18) i 20 u Područnoj školi Vrh, a pomoć gradonačelniku u njihovoj podijeli pružili su ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan Serđo Sambilić i Andreana Gluaković, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Krka. Ovo druženje, dodatno je začinjeno pokojim simpatičnim komentarom upućenim krčkom gradonačelniku koji je prvašićima pritom otkrio kako je jedan od ključeva budućeg uspjeha upravo znatiželja ili otvorenost prema otkrivanju i stjecanju novih znanja i vještina. Za uzvrat, najmlađi krčki školarci svoje su goste, kako i priliči dobrim domaćinima, počastili pjesmom, ali i kratkim igrokazom.

Foto i izvor: Grad Krk
error: Content is protected !!