Godišnja izložba Dječjeg vrtića Katarina Frankopan motivirana aktualnom temom dječjih prava

Ovogodišnji postav, koji je nastao kao rezultat mnogobrojnih aktivnosti vrtićara iz Krka, Omišlja, Njivica, Malinske, Polja, Vrha, Baške, Vrbnika i Punta, ističe prava djeteta na miran život i zaštitu

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, između 18. i 31. ožujka 2022. godine, može se razgledati tradicionalna izložba što je svake godine zajedno sa svojim odgajateljica priređuju polaznici Dječjeg vrtića Katarina Frankopan iz svih otočnih podružnica, ovog puta motivirana iznimno aktualnom temom Dječji vrtić – mjesto učenja i življenja dječjih prava.

Ovogodišnji postav, koji je nastao kao rezultat mnogobrojnih aktivnosti vrtićara iz Krka, Omišlja, Njivica, Malinske, Polja, Vrha, Baške, Vrbnika i Punta, ističe prava djeteta na miran život i zaštitu, a što predstavlja motiv inspiriran brojnim nedaćama koje su posljednjih godina zadesile svijet. Osim mnogih šarenih i kreativnih rukotvorina na koje su nas krčki vrtićari već odavno navikli, izložbom su obuhvaćeni i korisni didaktički sadržaji, predstavljeni putem plakata, brošura i nekolicine igara.

Izložbu su, 18. ožujka u jutarnjim satima, tijekom ceremonije otvorenja obogaćene prigodnom pjesmom raspoloženih mališana, zajednički predstavili Igor Gržetić, djelatnik Centra za kulturu Grada Krka i Irena Žic Orlić, ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan.

– Iako je galerija u vrtićkom stilu ispunjena veselim radovima koje su izradile kreativne i maštovite ruke naše djece i odgajateljica, istakla je ravnateljica krčke odgojno-obrazovne ustanove Irena Žic-Orlić, postavom zapravo odašiljemo jednu jako važnu i ozbiljnu poruku. Inspirirani mnogim neprilikama koje su zadesile svijet u posljednje vrijeme, imali smo potrebu biti solidarni i barem posredno doprinijeti općem boljitku tako da osvijestimo koliko je važno brinuti za naše najmlađe. Dječja prava nisu nova tema, pune su ih konvencije i razni službeni dokumenti, ali ostaje pitanje koliko su ta slova na papiru zaista zaživjela kako u našoj, lokalnoj zajednici, tako i u svijetu. Poput nas odraslih, i djeca imaju svoja prava, jer upravo ona najviše zaslužuju biti zaštićena, bezbrižna i sretna. Roza boja kojom je preplavljena izložba, nastavlja Žic-Orlić, odraz je obilježavanja Dana ružičastih majica odnosno borbe protiv vršnjačkog nasilja čime još jednom odašiljemo poruke mira, prijateljstva i druženja. Jedna od osnovnih odgovornosti vrtića jest stvaranje uvjeta kako bi djeca zadovoljila svoja prava i potrebe. To su, primjerice, pravo na kvalitetnu prehranu, na odgovarajući standard, zdravstvenu skrb, obrazovanje, igru, slobodno vrijeme, druženje, slobodno izražavanje i odlučivanje. To su temelji na kojima gradimo zajednički život u vrtiću, i pritom brinemo jedni o drugima. Na obiteljima, ali i na cjelokupnom društvenom okruženju ostaje odgovornost kako će obraniti prava djece, jer to predstavlja zdrav temelj na kojem će naši najmlađi imati priliku izrasti u odgovorne, zrele i sposobne mlade ljude, zaključila je Žic-Orlić.

Izložba Dječji vrtić – mjesto učenja i življenja dječjih prava svim zainteresiranim posjetiteljima na raspolaganju je svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 te od 18.00 do 20.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na: 051 220 041, odnosno mailom na: kultura@gradkrk.net.

Foto i izvor: Grad Krk

error: Content is protected !!