Glasati možete i vi: PGŽ-ov projekt “Mala Barka 2” u finalu izbora za najbolji europski projekt hrvatskih županija

Najveća atrakcija ovog projekta je ploveći Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac.

Prekogranični projekt “Mala Barka 2: Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana” kojeg je nositelj Primorsko-goranska županija, ušao je u finalni krug izbora za najbolji europski projekt hrvatskih županija. Od danas pa do 1.listopada otvoreno je glasanje u kojem mogu sudjelovati i građani.

“Kroz ovaj projekt nadogradili smo našu pomorsku mrežu stvorivši male ploveće „muzeje na otvorenom“ – obnovljene tradicijske drvene barke koje predstavljaju pomorske markacije našeg prekograničnog odredišta, uredili interpretacijske centre u Krku i Lošinju. Najveća atrakcija je ploveći Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac.

U Projekt smo uključili stručnjake za pomorsko naslijeđe koji su zabilježili tehničke karakteristike, snimili tijek obnove drvenih brodica kako bi omogućili buduću izradu replika u nekim novim brodograditeljskim poduhvatima. Nadalje, pozvali smo vješte majstore tradicijske gradnje koji su sudjelovali u procesu obnove, a svoje znanje prenijeli su na mlađe generacije putem Akademije pomorskih zanata i vještina. Oni su se također pridružili tradicionalnim interpretacijskim manifestacijama te svoja znanja i vještine prezentirali posjetiteljima i turistima. Nismo zaboravili označiti i ostalu važnu pomorsku baštinu, poput starih luka, muzeja, starih pomorskih tvornica, zanatskih radionica i drugih manjih pomorskih elemenata, jedinstvenim turističkim oznakama pomorske baštine. Cilj nam je bio da naša prekogranična destinacija Mala barka 2 bude vidljiva i prepoznatljiva”, kažu iz PGŽ-a.

Svoj glas za “Malu Barku 2” možete dati na sljedećem linku: https://novac.jutarnji.hr/euprojekt2020/glasaj-za-najbolji-eu-projekt-u-hrvatskoj-2020/10480777/

error: Content is protected !!