Glasajte i vi: PGŽ u utrci za titulu najboljeg EU projekta po izboru građana

Primorsko-goranska županija ušla je u finale velikog izbora za najbolji EU projekti to s projektom “Mala Barka 2: Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana”. Svi projekti u najužem izboru predstavljeni su na stranici www.zupan.hr

„Mala Barka 2: Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana“ projekt je Primorsko-goranske županije s kojim su ušli u finale velikog izbora za najbolji županijski EU projekt unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji na web stranici www.zupan.hr. Projekt je dio programa suradnje Interreg V-A Slovenija –Hrvatska 2014.-2020 te se i odnosi na lokaciju pograničnog područja koje obuhvaća Kvarner i Istru  te slovensko Primorje.

Opis projekta prenosimo u cijelosti:

Projekt je trajao od 01.10.2016. do 31.03.2019. Nositelj projekta je Primorsko-goranska županija, a partneri Turistička zajednica Kvarnera, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Udruga i Ekomuzej “Kuća o batani” Rovinj – Associazione Ecomuseo “Casa della batana” Rovigno, Občina Izola – Comune di Isola, Turistično združenje Izola – Ente per il turismo Isola, Občina Piran – Comune di Pirano te Pomorski muzej – Museo del mare “Sergej Mašera” Piran – Pirano.

Vrijednost projekta je 2.124.018,17 eura, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj pokriven iznos od 1.805.415,44 eura. Financijski dio koji se je odnosio na Primorsko-goransku županiju bio je 540.141,41 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinanciran je iznos od 459.120,20 eura.

Pomorska baština velik je i neiskorišteni turistički potencijal sjevernog Jadrana. Urbanizacija i modernizacija društva zatiru tradicijsko pomorsko naslijeđe koje bi u znatnom dijelu moglo nepovratno nestati.

‘Naš motiv, ali i izazov, bio je kako trajno zaštititi te promovirati vrijedno i bogato nasljeđe pomorstva Kvarnera i ovog dijela Jadrana. Stoga je glavni cilj projekta očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj pomorske baštine pograničnog područja kroz turističku valorizaciju i na načelima održivog turizma.  Projekt je na cijelom obalnom dijelu pograničnog područja nastojao maksimalno zaštiti postojeću materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu te ju kroz niz mjera (uređenje interpretacijskih centara, održavanje edukativno-pokaznih manifestacija, uspostava virtualnog muzeja i sl.) sustavno iskoristiti kako bi se razvio i zaživio zajednički turistički proizvod.’ – kažu u Primorsko-goranskoj županiji.

S projektom Mala barka se krenulo 2015. godine i nastavilo s Malom barkom 2 u okviru koje smo stvorili naše „fortifikacije“ – interpretacijske i info centre pomorske baštine, prepričavaju u Županiji.

‘Nadogradili smo našu pomorsku mrežu stvorivši male ploveće „muzeje na otvorenom“ – obnovljene tradicijske drvene barke koje predstavljaju pomorske markacije našeg prekograničnog odredišta. Najveća atrakcija je ploveći Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, Loger Nerezinac. U Projekt smo uključili stručnjake za pomorsko naslijeđe koji su zabilježili tehničke karakteristike, snimili tijek obnove drvenih brodica kako bi omogućili buduću izradu replika u nekim novim brodograditeljskim poduhvatima. Nadalje, pozvali smo vješte majstore tradicijske gradnje koji su sudjelovali u procesu obnove, a  svoje znanje prenijeli su na mlađe generacije putem Akademije pomorskih zanata i vještina. Oni su se također pridružili tradicionalnim interpretacijskim manifestacijama te svoja znanja i vještine  prezentirali posjetiteljima i turistima. Nismo zaboravili označiti i ostalu važnu pomorsku baštinu, poput starih luka, muzeja, starih pomorskih tvornica, zanatskih radionica i drugih manjih pomorskih elemenata, jedinstvenim turističkim oznakama pomorske baštine. Cilj nam je bio da naša prekogranična destinacija Mala barka 2 bude vidljiva i prepoznatljiva.’ – kažu u Županiji.

adalje, provedena je snažna promotivna kampanja temeljenu na mnogim tradicijskim interpretacijskim manifestacijama, uključujući tradicionalne regate malih barki, izložbe obnovljenih starih drvenih barki itd. Razrađene su i atraktivne turističke prekogranične itinerere koji su zaokružili prekograničnu destinaciju Mala barka 2. Kreiran je i virtualni muzej https://muzejmalabarka.com, koji omogućava dostupnost cjelokupne materijalne i nematerijalne pomorske baštine svim skupinama društva. Praksa se je čak uspjela prenijeti i u Italiju u sklopu aktualne provedbe projekta Arca Adriatica, a koji se provodi unutar Programa suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Investicija uređenja Interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja – Lošinjski loger „Nerezinac“ odnosila se na obnovu posljednjeg primjerka plovila tipa Lošinjski loger i njegove prenamjene u interpretacijski centar na otvorenom. Drveni motorni brod “Dražica” je posljednji primjerak tradicionalne brodogradnje tipa Lošinjski loger i kao takav je upisan 2010. godine na listu zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Riječ je o jedrenjaku impozantnih dimenzija, dugačkom preko svega 20,60 m (na palubi 17,60 m), a s prikosnikom 24,04 m, širokom 4,63 m i gazom od 2,34 m. Ima dva jarbola od kojih je pramčani jarbol visok 16,94 m, a krmeni 17,82 m. Loger je opremljen s dva sošna i dva vršna jedra te četiri letna jedra ukupne površine od preko 150 m².

Svi zacrtani ciljevi kroz projekt su i ostvareni, a to su očuvanje pomorske baštine, osnivanje nove turističke destinacije i razvoj zajedničkih prekograničnih kulturno-turističkih proizvoda. Dakle, povećao se očekivani broj posjeta podržanim odredištima kulturne baštine i ostalim atrakcijama kroz postignute ishode poput osnivanja nove zajedničke destinacije, provedene promotivne kampanje, uređenja interpretacijskih centara u Nerezinama-Malom Lošinju, Krku i Izoli te info centara u Izoli i Portorožu, koji ujedno predstavljaju i investicije u posjetiteljsku infrastrukturu i očuvanje kulturne baštine. Također, razvijena je nova prekogranična turistička destinacija održivog turizma integrirane kulturne pomorske baštine i modelirani novi zajednički prekogranični  turistički itinerari (10), koji će i dalje voditi turiste i posjetitelje po putovima priče o Maloj barci. Naposljetku, povećao se broj osoba koje sudjeluju u aktivnosti jačanja kapaciteta kroz djelovanje Centara izvrsnosti i Centara promocije. Održivost projektnih rezultata osigurat će se kroz razvijeni model Centara izvrsnosti koji će nastaviti s nadogradnjom razvijenog turističkog proizvoda te Akademiju pomorskih zanata i vještina, koja će također nastaviti s osvještavanjem i edukacijama. Sva postignuća koja su se ostvarila implementacijom projekta javno su vlasništvo i dalje će biti dostupni javnosti, poput interpretacijskih centara čija daljnja funkcionalnost nije upitna jer su u vlasništvu projektnih partnera, pridruženih suradnika i/ili promotivnih centara koji će nastaviti svoju djelatnost u tim prostorijama, te virtualnog muzeja čije je upravljanje preuzeto od strane Pomorskog i povijesnog muzeja iz Rijeke. Također, i tradicionalne interpretacijske manifestacije će se nadalje nastaviti održavati i nakon završetka projekta.

A putovanje kroz koje vodi projekt kreće od slovenskog primorja – Izole, Pirana i Portoroža preko Rovinja do Kvarnera. U Izoli izlet počinje obilaskom Kuće od mora Izolana gdje vas čeka priča o morskom i primorskom karakteru ovog gradića kojeg je obilježila tvornica za preradu ribe. Okolica je prepuna zanimljivih arheoloških lokaliteta uz more. Ribarski brod Biser, na kojeg ćete naići idete li put Simonovog zaljeva, vratit će vas u nešto bližu povijest i ponovno podsjetiti da je ovaj kraj obilježilo ribarstvo. Ako vas zanima ta tema, obiđite i ostatke tvornice Arrigoni i Delamaris. Pomorski muzej Sergeja Mašere u Piranu proširit će vam vidike o bogatoj pomorskoj baštini ovoga kraja. Razgledajte i onaj dio baštine u moru ispred same muzejske palače. Ovaj je kraj poznat i po solanama. U bivšem skladištu soli Monfort u Portorožu očekuje vas nastavak priče o “maloj barci” i životu od mora i uz more. Produžite, ploveći ili idući kopnom sve do Rovinjštine, gdje možete opustiti osjetila i uživati u regati batana i ostalih drvenih barki u Rovinju. Tu je i eko-muzej Kuća o batani i njihov Mali škver gdje se živom održava umijeće gradnje batane – male, gotovo neugledne barke koja ovdje znači cijeli život jedne zajednice što je prepoznao i UNESCO. Put dalje vodi do strmih i dramatičnih obala Brseča i sve do Mošćeničke Drage, gdje se upoznajete sa životom uz more i od mora ovdašnjih ljudi u Kući od mora, a sredinom srpnja tu se održava atraktivna regata drvenih barki na jedra – Mala barka. Putem, idući ili ploveći, nailazite na još jednu staru luku – mandrać pod starim gradom Lovranom. Razgledajte drvene barčice i svratite do kule gdje je smještena Kuća lovranskega guca. Nastavljate dalje svoje putovanje sve do bajne Opatije gdje možete prošetati obalnom šetnicom sve do živopisne lučice Volosko. U Rijeci treba pogledati franjevački samostan na Trsatu i Kapelu zavjetnih darova te se  spustiti do grada trsatskim stubama sve do Mrtvog kanala. Ako u daljini u moru ugledate prepuno jedara i drvenih barki, onda ste došli u pravo vrijeme – doba festivala mora Fiumare. U Rijeci svakako razgledajte muzeje, prošećite lukobranom (Molo longo) i Korzom pa pod gradsku uru do katedrale Sv. Vida i dobro se okrijepite u riječkim konobama. Barčica vas dalje vodi prema Kostreni – kolijevci vrsnih pomoraca, kroz Bakarski zaljev, pored tunera do Kraljevice i starog brodogradilišta Karla VI Habsburškog i dalje do crikveničke rivijere gdje upoznajete bogatu ribarsku baštinu i kušate brudet “po starinsku” na crikveničkoj rivi, a zatim nakon dobre okrijepe, nastavite put po prekrasnim kvarnerskim otocima. Na Rabu, neobična neka barka, spomen na davna vremena ljudskog ovladavanja morem – ladva – lađa kao replika, izložena je pred ulazom u živopisni stari grad. Uputite se prema Gornjoj ulici i bacite pogled prema četiri renesansna zvonika i morskoj pučini. Od grada Raba do Lopara možete kopnom, ali i morem, i dalje trajektom do Krka gdje vas čekaju nove morske avanture. Unutar gradskih zidina u Krku očekuje vas centar pomorske baštine, a regata Krčka jedra na blagdan Vele Gospe. Prešli ste zatim s Krka na Cres, gdje svakako obiđite stari grad Cres i uživajte u šarenilu boja koje se isprepliću u odrazu kuća i barčica na površini mora gradskog mandraća, nastavite dalje sve dok ne dođete do pravih bisera Osora, Nerezina, Malog i Velog Lošinja. Obvezno se zadržite u brodu logeru “Nerezincu”, pravom malom plovećem centru pomorske baštine. Okušajte se u regati barki u Nerezinama. (Lidija Kiseljak)

 

error: Content is protected !!