Gastro šetnja riječkim Adventom

Gastro ponuda riječkog Adventa svake je godine sve zanimljivija i bogatija te se ponešto može pronaći za svačije nepce. Nešto novo i drugačije mogu pronaći i vegani i vegetarijanci, oni koji uživaju u jednostavnim i tradicionalnom jelima, ali i oni čiji je ukus malo zahtjevniji

Gastro ponuda riječkog Adventa svake je godine sve zanimljivija i bogatija te se ponešto može pronaći za svačije nepce.

Rijeka – Advent je zasigurno jedno posebno doba godine, što radi svoje vesele atmosfere koja unosi toplinu u ovo hladno i mračno doba godine, što radi svega što on nudi na svojim brojnim lokacijama diljem grada. Od Trsatske gradine, preko HNK, Korza, Koblerovog trga, Trga 128. brigade HV-a i Trga Riječke rezolucije, miris fritula, kobasica i kuhanog vina mami svakog prolaznika. Također, brojna i raznolika ponuda hrane i pića u velikom je broju proizvedena od strane domaćih proizvođača iz Rijeke i okolice te iz Istre, a mogu se pronaći razna tradicionalna i ne tako tradicionalna jela, od klasičnih kobasica s kupusom do hamburgera od hobotnice.

Počinjemo na Trsatu, najosvjetljenijoj lokaciji, ali i lokaciji s najljepšim pogledom. Na samom ulazi smjestila se Vintage House, koja uz domaće češnjovke, hot dog i cheeseburger ističe i “pulled beef” sendvič od kuhane svinjetine ili junetine u božićnom duhu – sa muškatnim oraščićem, cimetom, zvjezdanim anisom i senfom. Što se pića tiče, ističu se proizvodi Armanda Lušetiča i vinarije i destilerije Rossi.

Ukoliko preferirate slatko, tu je DiMare, gdje možete probati ukusne waffle i fritule s različitim kombinacijama preljeva i dodataka.

Kod HNK se pak smjestila kućica “Kužinjavanje s Damirom Tomljanovićem” koja nudi janjeću špicu sa janjećim šišem, tortiljom, ljubičastim kupusom, pestom od mladog luka i maslinovog ulja, kajmakom i Tabasco sriracha majonezom, “Naš Burger” s junećim mesom, marmeladom od luka, jajem i pancetom u brioche pecivu, Vege burger, Chicken Bowl te druga zanimljiva jela. Tu je i dječji meni kao i neizostavni kuhani vino i džin.

U Kući kobasica nude se tradicionalne kobasice, poput klasične debrecinke sa kiselim zeljem, senfom i hrskavim lukom. Kuća kobasica jedina na adventu ima i germ knedle od belgijske čokolade s lješnjacima te tradicionalnu knedlu sa džemom od šljiva.

Capra, odnosno Istrian street food zamišljen je kao food truck sa gurmanskom ponudom u kojoj se ističe Capra burger sa domaćom junetinom iz Istre sa  lukom karameliziranim u Teranu, kozjim sirom, pancetom i domaćim umakom. Osim toga, nude Vero Istriano, što je domaći zarebrenik te domaće kobasice. Također, za prilog tu su krumpirići sa kravljim sirom i umakom od tartufa. Tu je i mini burger sa malom porcijom krumpirića za djecu.

Na Trgu 128. Brigade nalazi se Božićna čarolija znana po svojim raznim kobasicama u pecivu s kupusom, karameliziranim lukom i vinskim umakom. Tu su i hamburgeri, cheeseburgeri te sarma, a sve se može “zaliti” kuhanim vinom, kuhanim džinom, kuhanim Jack Danielsom ili kuhanim pelinom.

Na istom trgu je i Šprinter sa svojim već popularnim Špriki burgerom sa pljeskavicom i pancetom, karameliziranim lukom te aurora umakom. Ovdje se također mogu pojesti i klasične kobasice sa kupusom te koljenica u brioche pecivu sa umakom i cole slaw salatom, a za prilog tu su obični krumpirići te prženi batat. Uz kuhano vino, nude se i 4 vrste toplih koktela.

Tu je i Morski prasac koji ove godine promovira riječke proizvođače hrane i pića poput mesnice Čučković, vinara Katunara s Vrbnika, sireve OPG Frankulina, nagrađivane pršutane Antolović. Ta promocija domaćih proizvođača je za njih i ono najvažnije na riječkom Adventu.

Trg Riječke rezolucije obogaćen je kućicom Costabelle, naziva Costabells, gdje se može pronaći nešto zdravija “brza hrana” netipična za Advent, kao što je The Monkey Nut Bowl ili veganski The Carne Libre burger, a posebno se ističe The Butch Cassidy burger sa džemom od crvene paprike, slaninom, prženim lukom i tajnim umakom.

Na kućici Jinglanje se na istom trgu mogu pronaći jela poput piletine “Honey Dijon” sa cheddar sirom i šampinjonima, bacon burgera s aurora umakom, cheddarom i marmeladom od luka,  bunceka u lepinji, sendviča sa dimljenom vratinom i domaćih kobasica u pecivu s raznim prilozima.

Tu je i Winter Teatro Land sa još jednom netipičnom adventskom ponudom poput Spring rolica s patkom, “pulled pork” burgera i burgera od hobotnice, New York Strip sendviča s majonezom od inćuna. Tu su naravno i kobasice u pecivu, ali sa cheddar sirom, ukiseljenom ciklom i karameliziranim crvenim kupusom te Teatro burger. Ovog adventa vrlo su popularne razna kuhana pića, a ovdje se mogu pronaći razne kuhane rakije (kruška i medica) te kuhani kokteli Santa Punch, Christmas Beer, Spice Teatro te Hot Apple Strudel, ali i kuhano vino sa sirupima od vanilije i raznog voća.

Sve u svemu, gastro ponuda riječkog Adventa svake je godine sve zanimljivija i bogatija te se ponešto može pronaći za svačije nepce. Nešto novo i drugačije mogu pronaći i vegani i vegetarijanci, oni koji uživaju u jednostavnim i tradicionalnom jelima, ali i oni čiji je ukus malo zahtjevniji.

Autor: Ana Šumatović

error: Content is protected !!