FOTO/VIDEO REPORTAŽA Camino Krk, 2. dan: Skrivene tajne čudesnih šuma Čavlene i Malinske

U seriji reportaža prvi vam donosimo bogat foto i video putopis sa 150 kilometara nove Camino Krk rute. U drugoj dionici, u suradnji s TZ Grada Krka i TZO Malinska-Dubašnica, donosimo detalje staze Brzac – Malinska

Kako bi pronašao samoga sebe, ponekad se najprije moraš izgubiti – a za to je teško zamisliti prikladnije mjesto od čudesnih šuma Glavotoka, Čavlene i Malinske-Dubašnice.

Prvi dan Camina Krk je za nama. Noge su još teške, ali čeka nas Glavotok. Nekada frankopanski ljetnikovac, danas franjevački samostan. Dajemo si trenutak, prva je to stanica prije no što uronimo u gustu šumu. Ovdje vladaju neki drugi zakoni, čovjek je ovdje samo gost.

Oko nas – tišina. Ispred nas – biser romaničke arhitekture. Sveti Krševan dočekao nas je skromno, u svoj svojoj veličini. Teško se odvajamo, ali Camino nas zove dalje. Staza vodi do vladara ovih šuma: najstariji krčki hrast dočekao nas je širokim zagrljajem, granama dugim preko 20 metara i pričama o vremenima kada su oko njega još plesale vile. Pod njegovom krošnjom, vrijeme teče nekim svojim tokom, već punih 400 godina.

Mislima smo još ondje, a ispred nas je već Fumak sa svojim zavjetnim križem i pogledom za pamćenje. Spuštamo se prema Portu i stajemo kod franjevačkog samostana. Ovdje se čuva pažnje vrijedan stari toš, muzej i knjižnica i sigurni smo da ćemo se vratiti na bolje upoznavanje.

No, sada nas zove sv. Apolinar. Ponosan, drevni zvonik čuva svoje staro groblje. Miriše majčina dušica, pozdravljaju stada ovaca, vire prve šparoge. Sv. Anton, Milovčići, Kremenići, kapela sv. Andrije pa Malinska. 22,9 kilometara je za nama. U novi dan nosimo opojne boje i mirise stoljetnih šuma. Može li ovaj otok skrivati još veće ljepote? Doznat ćemo, možda već sutra.

Tehnički detalji dionice i korisne informacije

Druga dionica Camino Krk rute, Brzac – Malinska prolazi nekim od najšumovitijih dijelova otoka Krka. Za razliku od finalnog dijela Camina Krk i područja oko Baške, zbog obilnog hlada pogodnija je za prelaženje i u nešto toplijim, ljetnim mjesecima. Nakon prve dionice, Krk – Brzac, ovdje su i usponi daleko blaži, a maksimalna visina iznosi tek 137 metara.

Ipak, valja reći da je duga nešto manje od 23 kilometara i također zahtijeva dobru obuću i dovoljnu količinu hrane i vode (barem 4 litre), osobito zbog toga što velikim dijelom ne prolazi naseljenim mjestima gdje će se moći obnoviti zalihe.

Za one koji razmišljaju o prelaženju rute na dva kotača, valja reći da se neke dionice rute poklapaju su biciklističkim stazama, no također postoje i etape gdje će moći voziti samo najiskusniji MTB biciklisti, stoga se u punoj dužini ne preporučuje kao biciklistička ruta.

Za lakše snalaženje dobro je pratiti GPS upute putem aplikacije dostupne za iPhone i Android telefone, dostupne OVDJE. Na istome se mjestu nalazi i detaljan popis prirodnog, kulturnog i ostalog nasljeđa na krčkoj Camino ruti.

Reportažu s prve dionice Camino Krk rute, Krk – Brzac, možete pronaći OVDJE.

Camino Krk, 2. Dan: Brzac – Malinska

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

error: Content is protected !!