FOTO/VIDEO Prijedlog za vikend: Sv. Krševan, stoljetni trolist u netaknutoj krčkoj šumi

Bijeli put pogodan je za automobile i dovest će vas do same crkve, no poseban je doživljaj otkriti je kroz jednu od brojnih krčkih biciklističkih ili pješačkih staza.

Otok Krk prava je riznica kulturne baštine, a jedan od posebno sjajnih dragulja ovog bogatog naslijeđa nalazi se nedaleko sela Milohnići. Skrivena u gustoj šumi, na kraju dugačkog seoskog puta, skriva se crkva svetog Krševana.

Korijene vuče u davno 12. stoljeće, a i neupućeni prolaznik primjetit će posebno lijepi trolisni tlocrt. Građena je u romaničkom stilu, opasana debelim zidovima tek s malim prozorskim otvorima. Pripadala je benediktinskom samostanu sv. Mihovila u Krku, a izvori spominju da se prestala koristiti već u drugoj polovici 16. stoljeća. Arheološkim istraživanjem ustanovljeno je da je crkva nastala na kasnoantičkom zdanju, najvjerojatnije gospodarskom.

Danas je sveti Krševan idilična izletnička destinacija. Bijeli put pogodan je za automobile i dovest će vas do same crkve, no poseban je doživljaj otkriti je kroz jednu od brojnih krčkih biciklističkih ili pješačkih staza. Zastati, duboko udahnuti, uživati u tišini i netaknutoj prirodi u kojoj svjedoči nekim davno, davno prošlim vremenima.

Do svetog Krševana vodimo vas fotografijama i video prilogom.

error: Content is protected !!