FOTO/VIDEO Dani smokava: Knezovi Krčki Frankopani otvorili sajam, podijeljeno stotinu sadnica smokava

I ove godine podijeljeno je čak stotinu sadnica smokava, zahvaljujući kojima će u plodovima ovog svim generacijama dragog voća i nadalje uživati brojni Krčani, ali i gosti

Posljednji dani u gradu Krku bili su u znaku smokava, a uz bogatu gastro ponudu u krčkim ugostiteljskim objektima i niz pratećih sadržaja, danas je otvoren i sajmeni dio ove tradicionalne manifestacije koja se u Krku održava 15. godinu za redom.

Već prema tradiciji, netom nakon što su Knezovi Krčki Frankopani uručili sedam košarica sa sedam različitih sorti krčkih smokava – iz sedam krčkih kaštela – ispred štandova punih smokava već se počeo stvarati red. Naime, i ove godine podijeljeno je čak stotinu sadnica smokava, zahvaljujući kojima će u plodovima ovog svim generacijama dragog voća i nadalje uživati brojni Krčani, ali i gosti. Smokvu ne vole samo domaći, nego je cijene i turisti i vikendaši, a mnogi će dobivene sadnice posaditi i u unutrašnjosti Hrvatske – pa čak i u susjednim zemljama.

Uz sajmeni dio i podjelu sadnica, tijekom dana su se održale i dvije radionice – izrada smokava od gline i filcanje smokava od krčke ovčje vune. Program se nastavlja i sljedeća dva dana, uz individualno savjetovanje o uzgoju smokava na štandu izlagača izlagača Skink d.o.o., predstavljanje knjige „Smokva“ i stručno predavanje na temu smokve: „Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu“ te nastavak radionica i nastup uličnog akustičnog benda PachaMama Street Connection.

Cijeli program provjerite OVDJE, a foto i video reportažu s otvorenja sajmenog dijela Dana smokava u Krku provjerite u nastavku.

error: Content is protected !!