FOTO/VIDEO 1000 potpisnika peticije, Abramyanovo tužakanje Vladi RH, urota majke prirode… Što se to sada događa s Haludovom?

Kako napominje načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, želja mještana o prenamjeni građevinskog područja Haludova u zaštićenu park šumu trenutno nije ostvariva, no Općina je pokušala na druge načine stvoriti pritisak na vlasnika kako bi se situacija pomakla s mrtve točke

Nikad riješeno pitanje Haludova s vremenom je postalo poput loše meksičke sapunice u kojoj se stalno ponavljaju isti zapleti, a konkretnog rješenja ni danas se ne nazire na vidiku. No to ne znači da Općina Malinska-Dubašnica, sami Malinskari, pa čak i mnogim otočanima omraženi Ara Abramyan miruju.

Krajem prošle godine inicijativa grupe mještana o prenamjeni zemljišta Haludova u zaštićenu park šumu sakupila je čak 1054 potpisa i to u samo nekoliko dana, a peticija je potom proslijeđena Općini i drugim relevantnim institucijama Republike Hrvatske. Inicijativa s potpisom Damira i Eugena Franolića, Nikole Dujmovića, Ivana Cara, Dobrile Kraljić, Ivice Petršorića, Neda Pinezića i Mirsada Šušnjare glasno je odjeknula i izvan otočnih granica, uz veliku podršku brojnih ljubitelja Malinske i poznavaoca lokalnih prilika.

S druge strane, vlasnik Haludova Ara Abramyan požalio se Uredu Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, nezadovoljnim činjenicom da lokalna vlast i stanovništvo, baš kao ni sama RH, ne pokazuju namjeru ispuniti njegove želje na kojima godinama inzistira. U dopisu Uredu Abramyan se tuži na niz problema:

 Valja tome dodati i da je još 2018. godine Abramyan primljen na sastanak s predstavnicima niza ministarstava, agencija, kao i predstavnicima PGŽ-a i lokalne samouprave, nakon kojega je donesen niz zaključaka:

Nažalost, ni tri godine kasnije nije postignut napredak. Kako napominje načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić, želja mještana o prenamjeni građevinskog područja Haludova u zaštićenu park šumu zbog zakonskih mogućnosti trenutno nije ostvariva, no Općina je pokušala na druge načine stvoriti pritisak na vlasnika kako bi se situacija pomakla s mrtve točke.

Prenosimo opsežan dopis načelnika Općine Malinska-Dubašnica kojim je 23. prosinca 2021. godine u posljednjem u nizu prepiski odgovorio vlasniku Haludova:

Dok je čovjek ili priroda ne dovrše, saga s imenom Haludovo nastavlja se. Aktualno stanje Haludova vidljivo je u našoj fotogaleriji s kraja 2020. godine, kao i u najnovijem video prilogu iz serijala ’Napušteno-zapušteno’, 24 sata.

Haludovo, Malinska, Rujan/listopad 2020.

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!