FOTO U mrgarima iznad Baške postavljene “Kapi” – jedinstvene skulpture čileanskog autora

Radovi će se od travnja ove godine, osim iznad Baške na Krku, postaviti u Brseču, Lovranskoj Dragi, Voloskom, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, zatim u Loparu na Rabu i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

Odmah iznad Baške i njezine čarobne Vele plaže nalazi se mjesto Ljubimer odakle se pruža veličanstven pogled preko mora ravno do otoka Prvića i planine Velebit. Upravo ovdje nalaze se mrgari, karakteristične kamene strukture ovoga kraja, koje je u Hrvatskoj moguće naći samo na jugu otoka Krka i susjednom otoku Prviću te na još dva mjesta u svijetu: na Islandu i u Walesu.

Iz poštovanja prema tom inspirativnom prirodnom okruženju, čileanski arhitekt hrvatskog podrijetla Smiljan Radić i njegova partnerica Marcela Correa, čileanska kiparica, stvorili su „Kapi“ – staklene kugle nepravilnog oblika koje lome sunčevu svjetlost u svim smjerovima. Ovih dana, nakon opsežnih priprema i radova, “Kapi” su helikopterom donesene na lokaciju za koju su predviđene.

Autor prestižnoga međunarodnog statusa ovako opisuje njihov karakter:

“Katkad ćete anonimna djela pronaći na neočekivanim mjestima. Ona su primitivna, djelić otpuštenog sjećanja… Poput dugog suhozida u Baški. U tom slučaju stvarnost umjetničke realizacije jednako je važna kao i njeno iznenadno otkriće, kao da smo prvi istraživači koji su naišli na nju. Smatramo da je anonimno djelo ostavljeno na brdu dovoljno, a nakon toga odluke su o osjetljivosti: materijala i veličine.”

U Lungomare Art programu, sastavnom dijelu projekta Europske prijestolnice kulture, suvremena umjetnost u obliku umjetničkih skulptura i instalacija izlazi iz muzeja i susreće se s devet lokalnih zajednica u javnom prostoru, formirajući novi trajni kulturno-umjetničko-turistički put. Radovi će se od travnja ove godine, osim iznad Baške na Krku, postaviti u Brseču, Lovranskoj Dragi, Voloskom, na ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, zatim u Loparu na Rabu i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

Uz RIJEKU 2020, glavni partneri u postavljanju  umjetničke instalacije Kapi su Općina Baška i  Turistička zajednica općine Baška.

Foto: Branka Polonijo

error: Content is protected !!