FOTO/VIDEO Svjetska imena brdskog biciklizma ovog su tjedna projurila Baškom

Uz organizacijski tim, brojne natjecatelje i njihove najbliže, u Baški je protekloga vikenda ostvareno ukupno 1500 noćenja u hotelima Valamar Riviere, Heritage Hotelu Forza, kampu Mali, na brodovima Katarine line u luci Baška te u privatnom smještaju.

Protekloga tjedna Baška je imala čast šesti put biti startna pozicija svjetski poznate 4 Islands MTB stage race utrke, a drugu godinu za redom organiziran je i prolog utrke, kao uvodna faza utrke u kojoj su sudjelovali najpoznatiji MTB biciklisti iz cijeloga svijeta.

Utrka “4 Islands MTB stage race” jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih brdskobiciklističkih utrka, što su dokazala i imena koja su ove godine stigla u Bašku – medju njima se našao i olimpijski pobjednik, svjetski, europski i državni prvaci i prvakinje te brojna zvučna imena brdskog biciklizma.

Neka od imena koje ćemo spomenuti su višestruki prvak Njemačke i peterostruki osvajač 700 kilometara duge Cape Epic MTB utrke, Karl Platt.

Tomi Misser bio je prvak Španjolske čak 14 puta, dva puta europski prvak, dva puta viceprvak svijeta, dva puta na trećem mjestu u ukupnom poretku Svjetskoga kupa, a postao je i utjecajni sportski bloger. Jaroslav Kulhavy olimpijski je prvak iz Londona, višestruki svjetski i europski prvak u olimpijskom krosu i MTB maratonu, pobjednik Svjetskog MTB kupa, pobjednik etapne utrke Cape Epic. Alban Lakata, svjetski, europski i nacionalni prvak u MTB maratonu, s nekoliko medalja na svjetskim i europskim prvenstvima. Ariane Lüthi osvojila je broncu na Svjetskom prvenstu u MTB maratonu, višestruka je pobjednica etapne utrke Cape Epic i nacionalna prvakinja. Tanja Žakelj svjetska je prvakinja i pobjednica Svjetskog kupa te olimpijka.

Ovoj listi pridružuje se još čitav niz prepoznatljivih i uspješnih imena iz svijeta brdskog biciklizma koji su prošloga tjedna posjetili Bašku.

Jaroslav Kulhavy, pobjednik kategorije UCI Elite Men: “Prvi put sam ovdje. Puno sam puta čuo za ovu utrku, sada mi se pružila prilika da se i ovdje natječem. Glavni razlog je taj što je utrka u Andaluziji odgođena za svibanj. Sretan sam da nastupati u ovoj utrci. Poprilično stjenovita i prilično teška podloga, ali sviđa mi se. Prije svega, puno je singlica i tehničkih dijelova. Sviđa mi se koncept utrke, jer Hrvatska ovako može pokazati najbolje što ima. I za bicikliste i za turiste, obojica smo istovremeno i jedno i drugo. Možemo uživati ​​u utrci.”

Karl Platt, pobjednik kategorije Masters: “Cape Epic je moja životna priča i iskustvo. Pobijedio sam u pet izvedbi, a ukupno sam ovu veličanstvenu utrku vozio šesnaest puta. Sada sam prvi puta na utrci 4 Islands. Vidio sam slike s ove utrke prije dvije godine. Svidjela mi se ideja o prelasku brodom između otoka. Lani sam proveo odmor na Rabu i vozio sam etapu te sam si rekao – idem probati sljedeće godine.
Teren je težak, vrlo težak, ali panorame su veličanstvene. Putovali smo između otoka brodom i stvarno je sjajno. Nadam se da će ova utrka trajati dugo. Moram reći da smo i s vremenom imali puno sreće. Moj partner i ja imali smo tehničkih problema, imao je još dva defekta, ali to je brdski biciklizam. Moraš stati, popraviti i nastaviti dalje. Jako sam sretan što sam doživio ovu utrku i moram poručiti svim brdskim biciklistima da dođu u Hrvatsku!”

4 Islands je timska MTB etapna utrka s 4 etape i prologom. Svaka se ekipa sastoji od 2 vozača koji za 5 dana utrke prijeđu oko 300 km kroz 4 otoka. Baška je start i finish pozicija 13 kilometara dugog prologa te 71 kilometara duge prve etape utrke.

Iako neki od natjecatelja zbog restrikcija i pravila njihovih država nisu mogli prisustvovati, na startnu poziciju u Baški stalo je 204 natjecatelja, odnosno 102 tima!

Uz organizacijski tim, brojne natjecatelje i njihove najbliže, u Baški je protekloga vikenda ostvareno ukupno 1500 noćenja u hotelima Valamar Riviere, Heritage Hotelu Forza, kampu Mali, na brodovima Katarine line u luci Baška te u privatnom smještaju.

Izazovi organizacije ovogodišnje 4 Islands utrke bili su veliki te se većina sličnih događanja u svijetu otkazala pred potencijalnim poteškoćama. No, organizacija 4 Islands utrke bila je zajednički trud i suradnja 4 Islands organizacijskog tima, članova lokalnih i županijskih stožera civilne zaštite te predstavnika Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice općine Baška, kao i sponzora i logističkih pomagača iz Valamar Riviere i Jadrolinije.

Jedinstven koncept 4 Islands MTB Stage Race utrke svrstao ju je među prvih pet najzanimljivijih utrka u MTB svijetu biciklizma, a Bašku i otok Krk ucrtao kao važne točke na cikloturističkoj karti Europe i svijeta.

Turistička zajednica općine Baška od prvoga dana stavila je svoju punu potporu iza organizacije utrke koja se savršeno uklapa u razvijanje Baške kao vrhunske outdoor destinacije koja, uz dvije MTB biciklističke rute (staza “Put ka Mjesecu” i Portafortuna track), nudi i 11 kilometara dugu stazu Zarok-Draga Bašćanska za početnike, rekreativce i obitelji sa djecom, 90 km uređenih i markiranih pješačkih staza, tri penjališta, zip line te morske sportove poput parasailinga, surfanja i jedriličarstva.

Uoči početka utrge razgovarali smo s organizatorom Igorom Ruljem, a što nam je rekao i kako je izgledala sama utrka možete pogledati u video intervjuu i foto galeriji.

 

error: Content is protected !!