FOTO: Održano šesto izdanje festivala cvijeća Baška rožica

Kao i uvijek, cilj Baške rožice je uključiti lokalnu zajednicu u razvoj društveno kulturne autentičnosti te, istovremeno, širiti svijest o utjecaju hortikulturnog uređenja na privlačnost destinacije

Popularni festival cvijeća održan je protekloga vikenda u Baški, usprkos promjenjivoj vremenskoj prognozi. Šesta Baška rožica donijela je mnoštvo sadržaja u kojima su posebno uživali najmlađi.

U petak su voditeljice Loredana Raspor Ramić, dipl.ing.agronomije i Sanja Piković, stručna suradnica, održale vrtlarsku radionicu za djecu “Male ruke sade”.

Roby art duo koji čine voditelji Snježana i Roby Sušan u subotu je podučavao djecu izradi jagoda i smokava od gline a nakon male pauze voditeljica Srđana Jeftić upoznala ih je sa važnosti zdrave kuhinje na radionici “Fiori & Sapori”. Posljednjeg dana Baške rožica djeca su uživala na likovnoj radionici oslikavanja drvenih oblika “Proljeće u mom vrtu” sa voditeljicom Sandrom Ružić Luksetić te potom i na i glazbeno vokalnoj radionici “Pjevanje je igra” sa voditeljicom Franciskom Fis.

Tradicionalno, centralno dogadjanje za djecu bilo je i službeno otvaranje Baške rožice, koje je dalo i odraslima priliku da se okruže i ispune pozitivnom dječjom energijom. Glazbeni program “Pozdrav proljeću”, uz podršku voditelja Alena Polić, otvorio je nastup DV Katarina Frankopan – PV Baška. Nakon veselog programa, na klaviru su nastupili hrabri solisti Sara Surian i Filip Hutinski. Veseli program potom je, uz podršku voditeljice Ivone Bobinac, završio nastupom dječjeg zbora Mići boduli. Kišne je oblake konačno rastjerala izložba likovnih radova “Proljeće u očima školaraca” učenika 1. – 4. razreda OŠ Fran Krsto Frankopan – PŠ Baška. Radovi vrijednih učenika još će neko vrijeme ukrašavati izlog ureda Turističke zajednice općine Baška.

Kako bi i odrasli imali priliku naučiti nešto novo, dio programa bilo je i predavanje o uravnoteženim prehrambenim navikama “Hranom do zdravlja”, u organizaciji Sandre Kolonić iz udruge Gaia Nova iz Rijeke te liječnice integrativne medicine dr. Silvija Zec Sambol, uz predavanje “Ekološko vrtlarenje i zbrinjavanje kućnog otpada” s voditeljicom Sandrom Ružić Luksetić.

Ovogodišnje izdanje festivala zaključila je hit predstava Casabianca. Dobro poznati voditeljski dvojac, Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, autori su i glumci komedije na čakavskom dijalektu koja prikazuje humorističnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Kako kažu njezini autori, predstava progovara o životnim izazovima u kojima se svi mogu prepoznati, što je potvrdio i glasan pljesak publike.

Kao i uvijek, cilj Baške rožice je uključiti lokalnu zajednicu u razvoj društveno kulturne autentičnosti destinacije te, istovremeno, širiti svijest o utjecaju hortikulturnog uređenja na privlačnost destinacije. Štandovi OPG-ova imali su izvrsnu ponudu, od raznovrsnog prekrasnog cvijeća, začinskog bilja  i presadnica za vrt, domaćih jabuka i jagoda, prirodnih krema, do prirodnih sredstava za proljetno čišćenje. Po prvi put u Baški su izlagale i članice krčke udruge Žene za otok, predstavivši svoje proizvode koje uključuju keramiku, prirodnu kozmetiku, aromatizirane soli, proizvode od vune i još mnogo toga.

“Zahvaljujemo se svim sudionicima i posjetiteljima te se veselimo novim izdanjima omiljenog proljetnog festivala”, poručuje direktorica TZO Punat Ivana Topić.

error: Content is protected !!