FOTO Naglo je skočila temperatura mora, ali zbog ovih mrlja većina će još malo odgoditi kupanje

U kombinaciji s peludom borova, čini se da je riječ o uobičajenom proljetnom cvjetanju mora – potpuno prirodnoj, bezopasnoj pojavi koja ne predstavlja opasnost niti onečišćenje, a događa se pri promjeni temperature mora

Šetači na području otoka Krka mjestimično su ovih dana mogli primjetiti žute naslage na površini mora, koje sigurno nisu mamile prve kupače na plaže. Na području Malinske mrlje na površini mora tijekom subote su se protezale i nekoliko desetaka metara duž obale, osobito u uvalama, gdje su privlačile poglede šetača.

U kombinaciji s peludom borova, čini se da je riječ o uobičajenom proljetnom cvjetanju mora – potpuno prirodnoj, bezopasnoj pojavi koja ne predstavlja opasnost niti onečišćenje, a događa se upravo pri promjeni temperature mora.

“Cvjetanje mora je izvanredna prirodna pojava koja se javlja pri određenim vremenskim uvjetima kao što su promjene temperature mora i većih količina oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton. Zbog mirnog vremena, odnosno zbog oslabljene cirkulacije sluzave nakupine se uglavnom nalaze na površini predstavljajući vizualno neugodnu pojavu za kupače ali i potpuno bezopasnu za ljudsko zdravlje ako se radi o bakteriološki čistom moru. Nošena morskim strujama često je prisutna na plažama, pogotovo u popodnevnim satima”, ističe se na stranicama Zavoda za javno zdravstvo.

Temperatura mora u Malinskoj još početkom ovoga tjedna bila je između 16 i 17 stupnjeva, dok je ove subote mjestimično dosegnula i visokih 20 Celzijevih stupnjeva.

Također, ovakve mrlje na moru često su posljedica još jedne prirodne pojave – jednako bezopasnog cvjetanja borova, čija pelud nerijetko morsku površinu boji u žuto. Dobra je vijest da nijedna od ovih pojava u pravilu ne traje dugo, stoga će oni koji zbog njih odgode prvo kupanje, u kristalno čistom moru moći uživati već za koji dan – ili čak već nekoliko sati kasnije.

Evo kako je to ove subote izgledalo u Malinskoj.

More U Malinskoj

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
error: Content is protected !!