FOTO Budući čuvari otoka Krka: Tridesetak hrabrih otočana upravo prolazi obuku za vatrogasca DVD-a

S preko 200 intervencija godišnje i uz sve veći broj prometnih nesreća, na otočnim vatrogascima je velika odgovornost pa svaki par ruku zlata vrijedi

U prostorima Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka posljednjih tjedana traje obuka za buduće vatrogasce u otočnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Riječ je o tridesetak hrabrih ljudi iz svih krčkih općina koji će, završe li uspješno obuku, biti osobe na koje ćete se moći osloniti u najkritičnijim situacijama poput prometnih nesreća, požara, poplava i različitih drugih opasnosti.

Obuka u trajanju od 2 mjeseca obuhvaća 74 sata osposobljavanja, kako teorijskog tako i praktičnog, a da je doista riječ o iznimno zahtjevnim edukacijama i vježbama osvjedočili smo se i sami ovoga vikenda. U samo jednom danu grupe novaka uvježbavale su različite tehnike penjanja i spuštanja na četvrti kat zgrade, penjanje i do 20 metara u vis, učili su različite tehničke detalje, rad u timu, rekreirali neke od najopasnijih situacija u slučaju požara, a sve s opremom teškom i 40 kilograma. Ove nedjelje obuci je prisustvovalo 29 novaka, nešto manje no što ih se prijavilo na samom početku obuke, što ne čudi – naime, redom je riječ o ljudima koji imaju vlastite obitelji, posao i druge obaveze, stoga je naporan ritam obuke teško žrtvovano vrijeme za doista plemeniti cilj. Među novacima su i dvije djevojke, ništa manje odvažne od svojih muških kolega.

Obuka vatrogasnih snaga za osnovno zvanje vatrogasac u DVD-u prvi je korak do profesionalnog angažmana i veliki značaj za otočnu vatrogasnu zajednicu, ali i otok Krk uopće. Naime, s preko 200 intervencija godišnje i uz sve veći broj prometnih nesreća, na otočnim vatrogascima je velika odgovornost pa svaki par ruku zlata vrijedi.

Iza svake uspješne intervencije stoje sati i sati vježbi i priprema, a kako izgleda dio obuke možete vidjeti na fotografijama u nastavku.

error: Content is protected !!