FOTO “Bašćanska vala – čista, zelena i plava“: Dan turizma u Baški obilježen eko-akcijom i snimanjem generacijske fotografije!

Za snimanje generacijske fotografije na bašćanskoj Veloj rivi okupilo se stotinjak mještana, prijatelja i ljubitelje Baške koji su time odali počast tom generacijskom projektu koji je započeo pred više od 100 godina

Kako bi prigodno obilježili Dan turizma, u Baški je u nedjelju, 26. rujna, uspješno održana eko akcija čišćenja obale i podmorja pod nazivom „Bašćanska vala – čista, zelena i plava“.

Akciju je organizirala TZO Baška u suradnji sa Županijskom lučkom upravom Krk, uz podršku Taxi boat „King“ i Taxi boat „Tigar“, M/B „Baška“ te ronilačkih klubova KPA „Adria“, KPA „Karlovac“, RK „Geronimo“, ronilačkog centra „Squatina diving“ te ronioca iz „RUBY Rent a boat“.

Eko-akciji prisustvovala je i ekološka grupa učenika 4. razreda OŠ „Fran Krsto Frankopan“ PŠ Baška u pratnji roditelja i učiteljice Sonje Polonijo te nekoliko volontera koji su bili zaduženi za čišćenje plaža na otoku Prviću, dok je četrdesetak ronioca uz pomoć djelatnika bašćanske Lučke uprave, TD „Baška“, članova RŠD „Škrpina“ i volontera čistilo podmorje akvatorija bašćanske luke. Komunalno društvo „Ponikve eko otok Krk“ osiguralo je potrebne kontejnere i zbrinulo prikupljeni otpad.

“Osim ekološkog karaktera, akcija je imala i edukativan učinak, u cilju poticanja mještana i turista na odgovornije ponašanje vezano uz gospodarenje otpadom. U tome su pomogli djelatnici krčkog komunalnog društva „Ponikve eko otok Krk“ koji su unutar svojeg promotivno-edukativnog kontejnera dijelili informacije o njihovim ekološkim projektima „Plava vreća“ i „InNoPlastic“ te članice opatijske udruge „Žmergo“ sa svojiom edukativno interaktivnom radionicom „Eko igre od otpada“. Djeca su kroz igre izrađenih od otpadnog materijala učili o različitim kategorijama otpada te njihovom pravilnom zbrinjavanju, ali i potencijalu za ponovnu upotrebu kako bi se čim manje otpada slalo na odlagališta”, ističe TZO Baška.

“Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje u organizaciji ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit sviju, akcija se održala uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti. Zahvaljujemo svim sudionicima ove vrijedne akcije čišćenja obale i podmorja koji su na ovaj način pojačali svijest o očuvanju mora, značaju ekologije i održivog razvoja turizma”, ističe direktorica Turističke zajednice Baška Ivana Topić.

Poseban dio ovogodišnje manifestacije odnosio se na snimanje generacijske fotografije na bašćanskoj Veloj rivi. Na rivi se okupilo stotinjak mještana, prijatelja i ljubitelje Baške koji su time odali počast tom generacijskom projektu koji je započeo pred više od 100 godina.

Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna pod okriljem UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije), potiče svijest o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji taj sektor može dati postizanju ciljeva održivog razvoja.
Ovogodišnja tema je „Turizam za uključiv rast“ („Tourism for inclusive growth”), kojom se naglašava sposobnost turizma da stvara mogućnosti za milijune ljudi širom svijeta te da pospješuje oporavak i pozitivno utječe na društvene, kulturne, ekonomske i političke prilike.

“Rezultate ove turističke sezone, stvorene u izuzetno zahtjevnim uvjetima rada, dugujemo svim sumještanima i svim djelatnicima u turističkom sektoru te povodom Svjetskog dana turizma upućujemo čestitke i najsrdačnije zahvaljujemo svim dionicima što su svojim odgovornim pristupom, ljubaznošću, i predanim radom pridonijeli ostvarenju ovih iznimno uspješnih turističkih rezultata na području Općine Baška”, kaže direktorica Turističke zajednice Baška Ivana Topić.

Izvor i foto: TZO Baška
error: Content is protected !!