Filmska večer u Vrbniku: Dječak iz Auschwitza i video uratci vrbničkih srednjoškolaca

Film “Dječak iz Auschwitza” je priča o Olegu Mandiću koji je s 11 godina s mamom i bakom završio u logoru. Pet mjeseci proveo je na odjelu zloglasnog Mengelea, dočekao oslobođenje logora i kao posljednji logoraš zajedno sa svojom obitelji izašao na slobodu

Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka organizira Filmsku večer u Vrbniku, koja će se održati u Društvenom domu na Trgu Škujica u petak, 24. ožujka u 19 sati.

U sklopu Filmske večeri bit će prikazani video uratci učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Vrbnika, a na programu je i projekcija dokumentarnog filma “Dječak iz Auschwitza”.

Priča je to o Olegu Mandiću koji je s 11 godina s mamom i bakom završio u logoru. Pet mjeseci proveo je na odjelu zloglasnog Mengelea, dočekao oslobođenje logora i kao posljednji logoraš zajedno sa svojom obitelji izašao na slobodu. Kaže da je preživio uz sreću i majčinu ljubav. Film prati njegov ponovni odlazak u Auschwitz gdje se prisjeća svog logorskog života. Bezbrižno djetinjstvo u Opatiji prekinuto je preko noći. Bilo je potrebno tek nekoliko sati da izgubi svoje ime i prezime te postane – broj. U logoru smrti život se svodio na borbu da se dočeka jutro.

Kako je istaknuo, dani provedeni u logoru odredili su mu život, jer sve loše što je kasnije doživio, nije se moglo usporediti s užasom koncentracijskog logora.

Redateljica filma je Tihana Kopsa, scenaristica i urednica je Nataša Kraljević Kolbas a producentica Sanja Knez.

error: Content is protected !!