Eko akcijom ŽOC-a uspješno očišćeno podmorje kod Omišlja

Ukupno 70 učesnika prikupilo je 13 vreća smeća i raznog otpada iz podmorja i obale

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, Županijski operativni centar za provedbu Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Primorsko-goranskoj županiji (ŽOC) organizirao je akciju čišćenja mora, obale i podmorja s nazivom: “Čisto more i obala 2023.”.

Akcija se uspješno održala na području općine Omišalj. Čistilo se područje sjeverozapadne i jugozapadne strane otoka Sv. Marko i uvala Voz na Krku. U akciji su sudjelovali članovi ŽOC-a, učenici Pomorske škole Bakar s profesorima, djelatnici dezinsekcije, ronioci i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

Ukupno 70 učesnika prikupilo je 13 vreća smeća i raznog otpada iz podmorja i obale. Svojim angažmanom doprinijeli su uređenju morskog okoliša, što je posebice značajno uoči turističke sezone.

Prije same akcije Pero Tutman, suradnik i znanstvenik iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo za članove ŽOC-a održao je kratku prezentaciju o Protokolu za provedbu akcija čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada.

Kako su istaknuli u ŽOC-u, u odnosu na prošle godine, uočen je trend manje količina prikupljenog otpada te su sa zadovoljstvom zaključili kako se prema okolišu odnosimo znatno odgovornije.

O akciji i ulozi ŽOC-a govorili su zapovjednik ŽOC-a Darko Glažar, resorni pročelnik Zlatan Marunić i tajnik ŽOC-a Zdravko Lisac koji su posebno naglasili važnost koju ekološke akcije imaju za našu županiju jer čisto more i obala su prvi preduvjet za uspjeh turističke sezone. Istakli su da je ova akcija samo dio sveobuhvatnih operativnih priprema koje u cilju jačanja pripravnost svih subjekata iz Plana intervencija za provođenje mjera u slučaju iznenadnog onečišćenja mora svake godine, a pred turističku sezonu pojačanog intenziteta, provodi ŽOC.

error: Content is protected !!