Drugi dan za redom PGŽ bez novooboljelih, otvaraju se turističke ambulante

“Dobra je vijest da smo osigurali dovoljan broj testova, na području svih ispostava naše županije, to je i Gorski kotar i Opatija, Krk, Cres, Rab, Lošinj, Crikvenica gdje su osposobljeni zdravstveni djelatnici koji mogu uzeti bris i dostaviti ga u propisanom roku na obradu u NZZJZ PGŽ”, rekla je Malatestinić.

“Niti u posljednja 24 sata, drugi dan za redom, u Primorsko-goranskoj županiji nema novih zabilježenih slučajeva koronavirusa”, rekla je zamjenica župana Marina Medarić otvarajući današnji redovni susret s novinarima. Dodala je kako je i ova aktualna situacija s epidemijom potvrdila opravdanost svih županijskih ulaganja u zdravstvo, koje je godinama u samom vrhu po izdvajanjima iz županijskog proračuna. “Kao što je poznato osnivač smo osam zdravstvenih ustanova i u sve te ustanove godinama se sustavno ulaže. Tako je i u ovoj godini u tijeku nekoliko kapitalnih projekata u zdravstvu ukupne vrijednosti preko 45 milijuna kuna. Zahvaljujući usvojenom rebalansu proračuna na posljednjoj Županijskoj skupštini i činjenici da smo uštedama kao i prijenosom proračunskog viška iz 2019., uspješno izbalansirali pad ovogodišnjeg proračunskog prihoda, osigurali smo i sredstva za nastavak svih kapitalnih projekata ali i dodatnih 3 milijuna kuna našim ustanovama za povećane troškove uslijed epidemije”, rekla je zamjenica Medarić.

Navela je kako su najveći projekti u dvije otočke zdravstvene ustanove, Psihijatrijsku bolnicu Rab gdje se obnavlja i posljednji bolnički paviljon, a u tijeku si radovi 3 faze revitalizacije Lječilišta Veli Lošinj. S 13,5 milijuna kuna koliko je vrijednost aktualnih radova u Psihijatrijskoj bolnici prilagodit će se smještajni standard, kapacitet te infrastruktura postojećim te budućim zakonskim propisima Europske unije. Kako je istaknula to je regionalna psihijatrijska bolnica kojoj osim dominantne Primorsko-goranske gravitira i populacija Istarske te Ličko-senjske županije što s ostalim udjelom populacijskog kruga čini gravitirajuću skupinu stanovništva većom od 600.000 ljudi. Prosječno se godišnje obavi 20.000 pregleda i terapija u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti dok kao znanstveno – nastavnu bazu Bolnicu koriste tri hrvatska sveučilišta. Ukupna vrijednost radova na objektu Parka ll i kuhinje u Lječilištu Veli Lošinj iznosi 22.5 milijuna kuna a u ovoj godini bit će izgrađen i novi Dom zdravlja u Novom Vinodolskom. Radovi su započeli u travnju 2019. godine, a vrijednost ove investicije je 10,5 milijuna kuna.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić rekla je da je već dva dana bez novo zaraženih optimističan podatak te dodala da od COVIDA 19 sada imamo 21 oboljelu osobu, od toga 18 novooboljelih i 3 slučaja su od ranije. Izvijestila je da je u tijeku značajan broj testiranja, njih oko 70, jer se obrađuju svi kontakti. “Želimo da Kvarner bude sigurna destinacija te su poslane upute i preporuke o postupanjima svim stožerima gradova i općina, usuglašene s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što učiniti u slučaju pojave bolesti kod gosta. Rade se edukacije, u suradnji turističke zajednice s našom epidemiološkom službom po ispostavama i upute su svima jasne. Također su dane preporuke o pojačanom nadzoru i nadzoru nad provođenjem protuepidemijskih mjera u smislu obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu, pri ulasku u svaki zatvoreni prostor, pogotovo, u zdravstvene ustanove koje su zabranile posjete od prošlog tjedna, a tjedan dana prije i ustanove socijalne skrbi. Obvezna su i testiranja u našem Kliničko-bolničkom centru prije ulaza u sustav, vraćamo se korak unatrag s obzirom na pojačan broj novooboljelih”, rekla je pročelnica.

Najavila je i početak rada turističkih ambulanti od 1. srpnja. Podaci i radno vrijeme turističkih ambulanti, kojih je zasad 7, biti će objavljeni na stranicama PGŽ, a i Zavod za hitnu medicinu PGŽ dodatno će osigurati kapacitete: “Dobra je vijest da smo osigurali dovoljan broj testova, na području svih ispostava naše županije, to je i Gorski kotar i Opatija, Krk, Cres, Rab, Lošinj, Crikvenica gdje su osposobljeni zdravstveni djelatnici koji mogu uzeti bris i dostaviti ga u propisanom roku na obradu u NZZJZ PGŽ”, rekla je Malatestinić.

error: Content is protected !!