Donesene stroge mjere: PGŽ u lockdownu do 26. travnja, zatvaraju se škole, ugostiteljski objekti, trgovine…

“Smatramo da su ove stroge mjere jedini način da se izborimo s ovim povećanim brojem zaraženih, uz pojačano procijepljivanje na kojem nastavimo raditi”, rečeno je na press konferenciji.

Donesene su strože mjere za područje PGŽ, koje će biti na snazi do 26. travnja, najavljeno je danas na press konferenciji nakon sjednice Stožera. 382 novooboljela, udio pozitivnih 32% te 3206 aktivnih slučajeva današnje su brojke u PGŽ-u. Sedam osoba je preminulo.

Donesene mjere su sljedeće:

– zabrana svih javnih događanja i okupljanja
– obustava rada trgovina s odjećom i obućom
– ograničavanje rada trgovina od 06 do 19 sati
– maksimalni broj kupaca – 10 na 100 četvornih metara
– u trgovinama manjim od 10 četvornih metara smije boraviti maksimalno jedan kupac
– obustava rada casina, automat klubova i igara na sreću
– obustava rada ugostiteljskih usluga, uključujući terase
– obustava pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim gospodarstvima
– ugostitelji dostavu smiju vršiti osobnim preuzimanjem, dostavom na kućni prag itd
– zabrana posjeta korisnicima ustanova za starije i nemoćne te drugih srodnih ustanova
– preporuka pojačanog nadzora Civilne zaštite, policije i inspektora,
– preporuka poslodavcima da se organizira smjenski rad i rad od kuće
– hoteli, kampovi, učenički i studenstski domovi – dopušten je rad u zatvorenim i otvorenim prostorima samo za goste koji u njima borave

– škole kojima je osnivač PGŽ prelaze na model C, uključujući i niže razrede osnovnih škola, a ovo će biti na snazi od 12. do 16. travnja. Za djecu od 1.- 4. razreda, čiji roditelji nemaju mogućnost organiziranja boravka kod kuće, bit će osiguran smještaj u produženom boravku u školi.

– škole kojima je osnivač Grad Rijeka od prvog do četvrtog razreda imat će nastavu po modelu A

– vrtići ostaju otvoreni

“Sve ostale mjere donose se na period od 12. do 26. travnja. Smatramo da su ove stroge mjere jedini način da se izborimo s ovim povećanim brojem zaraženih, uz pojačano procijepljivanje na kojem nastavimo raditi”, rečeno je na press konferenciji.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić izvijestio je kako je 188 hospitaliziranih u KBC-u koji se liječe od Covid 19, 32 bolesnika u jedinicama intenzivne njege, njih 21 na respiratoru.  „Ovo je očekivani porast pritiska na bolnicu vezano za epidemiološku situaciju. Negdje 5% oboljelih zahtjeva hospitalno liječenje. Aktivan je i sekundarni centar u TH Opatiji gdje je trenutno 12 bolesnika. Potrebnih kapaciteta, lijekova, kadra imamo dovoljno, još uvijek možemo jamčiti sigurnost. U protekla 24 sata bilo je, nažalost, 7 smrtnih slučajeva od COVID 19“ rekao je Ružić te još jednom pozvao građane da se drže preventivnih mjera.

“Po završetku proljetnih praznika imamo 152 pozitivna učenika, od čega je 104 iz osnovnih i 48 iz srednjih škola. Pozitivno je i 28 studenata, a broj pozitivnih nastavnika 9. 633 učenika su u ovom trenutku u samoizolaciji od čeka 425 u osnovnim školama i 208 u srednjim školama. 28 studenata i isto toliko profesora također je u samoizolaciji. Kada bi se krenulo s nastavom uživo, 27 razreda bi bilo u samoizolaciji. Iz toga je vidljivo da je znatno smanjen broj učenika oboljelih ili u samoizolaciji, što nam govori da mjera online nastave donosi pozitivne rezultate. U domovima za starije situacija je dobra i imamo samo 2 zaraženih, što je rezultat visoke procijepljenosti”, rekao je glavni epidemiolog Dobrica Rončević. Što se tiče masovnog cijepljenja Rončević je istaknuo kako su građani zadovoljni vrlo dobrom organizacijom cijepljenja, a dostupnost cjepiva u većoj količini očekuje se krajem mjeseca.

Ravnatelj NZZJZ Vladimir Mićović rekao je da su danas u PGŽ evidentirana 382 nova slučaja zaraze koronavirusom dok je 225 osoba ozdravilo. Tijekom jučerašnjeg dana obrađen je 1181 uzorak. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosi 32%. Mićović je istaknuo da se nastavlja masovno procjepljivanje, a oko 7000 ljudi cijepljeno je u prošlom tjednu.

error: Content is protected !!