Dodijeljene potpore poduzetnicima u kulturi u PGŽ; u rujnu „EU dani“ u Gorskom kotaru

Ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić istaknuo je kako je strategija, unatoč zahtjevnoj COVID godini, realizirana s visokih 91 posto ili 922 milijuna kuna od planiranih 1,092 milijarde kuna

Primorsko-goranska županija dodijelila je 110 tisuća kuna financijske potpore za 11 poduzetnika u kulturi u 2022. godini, izvijestila je na redovitoj konferenciji za novinare zamjenica župana Marina Medarić. Podrška je namijenjena aktivnostima u prvom redu iz djelatnosti izdavaštva i filmskog stvaralaštva u svrhu potpore mikro i malim trgovačkim društvima i obrtima s područja PGŽ-a. Najmanji iznos bespovratnih sredstava po pojedinoj potpori iznosio je pet tisuća kuna, a najveći 15 tisuća kuna.

Zamjenica župana predstavila je i polugodišnje izvješće o provedbi EU projekata čija vrijednost prelazi milijun kuna. Kroz sufinanciranje iz bespovratnih EU sredstava osiguran je iznos od 818 tisuća eura, odnosno preko šest milijuna kuna za tri kompletno završena projekta –„ARCA ADRIATICA – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine“, „Adri.SmArtFish – Valorizacija malog ribarstva uzduž jadranske obale u okviru njegove održivosti“ i „CARNIVORA DINARICA – Prekogranična suradnja i usluge ekosustava u dugoročnom očuvanju populacija velikih zvijeri u sjevernim Dinaridima“. Uz to, osigurano je i dodatnih 640 tisuća kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije što je olakšalo provedbu projekata i smanjilo obvezu Županije.

Projekt „ARGOS – podijeljeno upravljanje održivog ribarstva i akvakulture kao sredstvo za zaštitu morskih resursa u Jadranu“ je u tijeku, a za njega je odobreno 314 tisuća eura bespovratnih sredstava, navela je zamjenica.

Predstavljajući izvješće o provedbi Razvojne strategije Primorsko-goranske županije 2016.-2020.(2021.) za 2021. godinu, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić istaknuo je kako je strategija, unatoč zahtjevnoj COVID godini, realizirana s visokih 91 posto ili 922 milijuna kuna od planiranih 1,092 milijarde kuna. Pritom je 60 posto sredstava uloženo u zdravlje i socijalu, a 28 posto u infrastrukturu i gospodarstvo. Razliku u ostvarenju prvenstveno čine europski projekti koji su zbog otežane dinamike ili odgođene javne nabave prebačeni u 2022. godinu. Kako je naveo ravnatelj, od 1. siječnja 2022. na snagu je stupio novi Razvojni plan PGŽ-a do 2027. godine koji je postavljen vrlo ambiciozno, a ključni ciljevi su digitalna i zelena transformacija i podizanje kvalitete i standarda života.

Govoreći o polugodišnjem izvješću Regionalne razvojne agencije PGŽ, ravnatelj Kružić naglasio je da u ovom trenutku podržavaju, pripremaju ili provode više od 40 projekta javnopravnih tijela u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna.

Istaknuta je uspješna suradnja s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla na projektu MIMOSA. Projekt je vrijedan gotovo dva milijuna kuna, a bit će na raspolaganju svim tijelima koji žele koristiti big data za donošenje pametnih odluka i održivo upravljanje mobilnošću i turizmom u našoj regiji. RRA je u posljednjih šest mjeseci sudjelovala i u pokretanju dva nova inovacijska klastera u maritimnoj industriji i turizmu te je razvila mnoge digitalne alate, poput Visit Kvarner, RI MAP za povezivanje riječkog Sveučilišta i gospodarstva, digitalni alat za vodstvo Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, a uskoro se predstavlja i aplikacija Visit Gorski kotar.

Ravnatelj Kružić predstavio je i neke od europskih projekata u kojima kao partner sudjeluje Regionalna energetska agencija Kvarner. Projektom INSULAE na otoku Unije pokazuje se kako mali otoci mogu biti samodostatni i samoodrživi s mnogim inovativnim rješenjima na području energetike. U ovoj fazi očekuje se izrada fotonaponske elektrane od strane HEP-a, a rezultati projekta primjenjivali bi se u mnogim drugim zajednicama u Hrvatskoj i šire. Kroz projekt „ISLANDER – Ubrzavanje dekarbonizacije otočnih energetskih sustava“ njemačkog otoka Borkum, Regionalna energetska agencija Kvarner primijenit će rješenja o dekarbonizaciji na otok Cres, a kasnije i ostale otoke Kvarnerskog zaljeva. U sklopu projekta „PRISMI PLUS“, ustanova je pružala tehničku pomoć Općini Mrkopalj i Gradu Cresu kao pridruženim partnerima i upoznala ih sa setom softverskih alata koji olakšavaju planiranje energetske tranzicije. Uz to, Općina Mrkopalj bila je odabrana kao jedno od područja za koje je u okviru projekta izrađen Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP).

Govoreći o planovima za rujan, ravnatelj Kružić istaknuo je predstavljanje investicijskog kataloga za područje Gorskog kotara, promotivnog materijala vezanog uz ulaganje te održavanje manifestacije „EU Dani“ u Gorskom kotaru 8. rujna 2022. godine. Kako je naveo, u suradnji s resornim Ministarstvom, bit će pozvani razni eksperti, a događanje će obuhvatiti mnoga područja potencijalnog financiranja za brdsko-planinska područja.

„Nakon što smo u travnju organizirali „EU dane“ na Cresu, u rujnu želimo napraviti jedan značajan događaj u Gorskom kotaru jer držimo da je to za naša brdsko-planinska područja izrazito važna tema“, zaključio je ravnatelj Kružić.

error: Content is protected !!