Dan(i) grada Krka: Slijed zanimljivih kazališnih, likovnih i glazbenih sadržaja

Proslavu, 06. lipnja, zatvara program Poklon Gradu Krku: Prezentacijsko paljenje obvare koji će se, između 17.00 i 22.00 sati, pod vodstvom članica Udruge Rukotvorine Krk, odvijati na Trgu Kamplin

Ovogodišnji program kojim se od 01. – 06. lipnja obilježavaju Dani grada Krka i Biskupije Krk, posvećeni njihovom zaštitniku – sv. Kvirinu, donosi slijed zanimljivih događanja namijenjenih raznolikoj publici, s posebnim naglaskom na kazališne, likovne i glazbene sadržaje. Program priređuju Centar za kulturu Grada Krka, Biskupija Krk i Udruga Rukotvorine Krk.

Dani kazališta: Mistero buffo i Casabianca

Program, 01. lipnja, u Velikoj gradskoj vijećnici (Kinu Krk), s početkom u 21.00 sat, započinje monodramom Mistero buffo, čiji tekst potpisuje talijanski dramatičar Dario Fo, režiju Lee Delong, a u kojoj će svoje glumačko umijeće demonstrirati Dražen Šivak. Ulaz je slobodan.

Talijanski nobelovac Dario Fo, kojeg su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio odveć aktualan i politički provokativan, danas je savršeni spoj smijeha s oštricom. Njegov virtuozni komad Mistero buffo jedan je od najvećih izazova za glumce, ne samo zbog vrtoglave izmjene brojnih likova i stilova igre, već i iskonskog žara i scenskog šarma što ih izvođač treba pronaći kako bi držao pažnju publike, poput srednjovjekovnih putujućih glumaca. U kombinaciji u kojoj se isprepliću humor i tragedija, kroz stalni kontakt s publikom, odvija se ono zavođenje koje poznaju klaunovi, harlekini, lakrdijaši i putujući glumci, ti svestrani umjetnici koji su banalno pretvarali u neprolazno. Za potrebe ove predstave nastale u koprodukciji Kazališta Grupa i Triko cirkus teatra, nagrađivani hrvatski glumac Dražen Šivak transformirat će se u više od 30 likova. Lucidno i beskompromisno secirajući odnos malog čovjeka i autoriteta, poigrat će se s biblijskim motivima iz kolektivnog imaginarija zapadne civilizacije, razotkrivajući pritom licemjerstvo i našu potrebu da slijepo vjerujemo prebacujući odgovornost nekom drugom.

Već sljedećeg dana, 02. lipnja, u Domu za starije osobe Mali Kartec, u 18.30 sati, započet će hit komedija Casabianca koju su napisali i izvode Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, svima dobro poznat voditeljski dvojac. Predstava se izvodi isključivo za korisnike Malog Karteca.

Casabianca je komedija na čakavskom dijalektu koja prikazuje smiješnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60-ih godina prošlog stoljeća pa sve do danas. Irena i Mario, odnosno Đurđa i Franko, upoznali su se u popularnoj trejsduji. Ona je bila mlada i poduzetna, a on neiskusan i nagovorljiv. Skupa su pogledali film Casablanca i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo, a onda je došao brak, pa djeca. Komunizam, pa kapitalizam. Partija, pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali, ali ne bez problema… Kako kažu njezini autori, predstava progovara o životnim izazovima s kojima se svi mogu poistovjetiti. Đurđa i Franko prisjećaju nas dana kada smo bezbrižno živjeli samoupravljanje, kupovali na Ponte Rossu, vozili stojadine, na parne i neparne datume, i čekali u redu za ulje. Potom smo dočekali suverenu Hrvatsku, opijeni vlastitom državnošću i ojačani nacionalnim identitetom pratili privatizaciju, rasprodaju i propadanje tvornica, svjedočili krizi morala i licemjerju prekrivenim vjerom. A onda je stigla 2020. godina, cijeli je svijet stao, pa su i Đurđa i Franko ostali kod kuće i čekali novo normalno. Mada se zapravo na našim prostorima novo normalno događa svakih par desetljeća, a predstava Casabianca upravo na primjeru jednog bračnog para, različitih karaktera i pogleda na život, progovara o prilagodbama ljudi na nove situacije, nova pravila i neke nove društvene mjere.

Dan likovnosti: Izložba Dimitrija Đurića Ćile

Sljedećeg dana, 03. lipnja, slavlje se nastavlja otvorenjem izložbe Blic slikara Dimitrija Đurića Ćile koje će se, s početkom u 20.00 sati, odigrati u Galeriji Decumanus.

Slikarstvo Dimitrija Đurića Ćile, ističe u recenziji izložbe kustosica Bruna Kocijan, na razmeđi je apstraktnog ekspresionizma, enformela i novog realizma. No, kako bismo u potpunosti razumjeli njegov rad, potrebno je sagledati utjecaje i impulse sredine u kojoj se umjetnički formirao pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. Školovao se u novooformljenim umjetničkim centrima (Cetinje, Herceg Novi), te u Beogradu u klasi slikara Mila Milunovića koji je utjecao na brojne mlade crnogorske slikare. Povjesničarka umjetnosti Olga Perović, naglašava kako je ta nova generacija umjetnika bila neopterećena i slobodna od pojava i stilova u svjetskoj umjetnosti, okretali su se sebi i svojoj okolini, individualnom doživljaju povijesti i stvarnosti, te su se snažno ispoljile osobine koje trajno ostaju karakteristične za crnogorsko likovno stvaralaštvo – individualizam, traganje za originalnim izrazom, za posebnošću i u velikoj mjeri duboko i iskreno prihvaćanje i poštovanje principa čiste likovnosti. Takvo prihvaćanje principa čiste likovnosti, vidljivo je u Đurićevim ranijim radovima velikih formata; rastočeni oblici daju naslutiti poneki poznati motiv poput vizure grada ili mrtve prirode, ne stavljajući ga u fokus, već naprotiv, pokušavajući ga sakriti. U manjim slikama kombiniranih tehnika glavni pokazatelji autorovog trenutnog senzibiliteta su izražena materijalnost i spajanje različitih likovnih metoda u prividno kaotične kompozicije. Osjeća se određena napetost, kao da je u sukobu sam sa sobom, a jedini način da pobijedi, jest uvijek i iznova stvarati…

Izložba Blic na raspolaganju će, sve do 23. lipnja, biti od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 22.00 sata.

Dan glazbe: Notte di musica, koncert Antonelle Malis i Vladimira Babina

Blagdan sv. Kvirina, 04. lipnja, već tradicionalno započinje svečanom koncelebriranom svetom misom koju će u Krčkoj katedrali, s početkom u 18.00 sati, predvoditi mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit, nakon čega će duž rive, Vele place i starogradske jezgre uslijediti promenadni nastup Gradske glazbe Krk, i to kao svojevrsni uvod u koncertni program tijekom kojeg će se Krčanima okupljenim na Trgu Kamplin, s početkom u 20.00 sati, predstaviti Antonella Malis u pratnji maestra Vladimira Babina. Glazbeni program Notte di musica (Scatola musicale) koji će pritom izvesti spoj je klavijature i ljudskog glasa. U sedamdesetak minuta programa, bez pauze, umjetnici – sopranistica Antonella Malis i pijanist Vladimir Babin – publiku će provesti svijetom glazbe i podsjetiti na romantične glazbene interpretacije najljepših svjetskih i domaćih evergreena, francuskih šansona i talijanskih canzona te takvu glazbenu cjelinu zaokružiti pjesmama iz poznatih mjuzikala i filmova. Parla più piano, Caruso, You Raise Me Up, La Vie en rose, Vilo moja, Samo jednom se ljubi, Core ‘Ngrato, What a Wonderful World, Nono, moj dobri nono, Summertime, Posljednja i prva ljubav… samo su neki od svima dobro znanih naslova koje ovaj svevremenski program skriva poput prave glazbene škrinjice.

Dan likovnosti: Prezentacijsko paljenje obvare

Proslavu, 06. lipnja, zatvara programom Poklon Gradu Krku: Prezentacijsko paljenje obvare koji će se, između 17.00 i 22.00 sati, pod vodstvom članica Udruge Rukotvorine Krk, odvijati na Trgu Kamplin. Riječ je o demonstraciji tehnike pečenja keramike koju karakterističnim čine specifični uzorci koji se (u procesu pečenja i tretiranja) javljaju na površini keramičkih predmeta, a koji znaju izgledati poput životinjskih otisaka ili kore drveta. Obvara (poznata i kao baltički raku) potječe iz istočne Europe, uglavnom Bjelorusije, Estonije i Latvije, a datirana je u 12. stoljeće.

error: Content is protected !!