Čuvari krčkih litica stižu na riječko Korzo

S daljnjom željom za očuvanjem ove izgledom i ulogom u prirodi iznimne ptičje vrste, ova izložba „priča priču“ sugrađanima da u neposrednom susjedstvu obitava i nebo nad Kvarnerom krasi, jedna od najvećih europskih ptica

Od 31. svibnja do 10. lipnja 2022. godine, na Korzu, posjetitelji će imati priliku razgledati fotografsku izložbu „Čuvari kvarnerskih litica“, posvećenu bjeloglavim supovima, strogo zaštićenoj vrsti koja sa svjetionicima dijeli otoke i strme litice. Četiri kvarnerska otoka Cres, Krk, Prvić i Plavnik jedina su preostala utočište u našoj zemlji za ove ptice iz skupine strvinara, a upravo je na jugoistočnoj obali otoka Krka, na području Općine Baška još 1969. godine proglašen ornitološki rezervat Kuntrep. U vrijeme proglašenja rezervata, na liticama se moglo prebrojati i do 50 gnijezda bjeloglavog supa.

Izložba se postavlja u sklopu realizacije projekta „Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za bjeloglave supove u Centru za posjetitelje Beli“, te donosi samo neke od aktivnosti koje se provode dugi niz godina u cilju istraživanja, očuvanja i zaštite bjeloglavih supova. Supovi i ljudi, neraskidiva su spona na Kvarneru, te osim ekološke, predstavljaju i značajnu kulturološku komponentu.

Projekt provode Javna ustanova „Priroda“ i Primorsko-goranska županija, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Kroz projekt će se omogućiti bolji uvjeti za djelovanje creskog Oporavilišta. Obnovljen je tako dio infrastrukture za intenzivnu skrb o pticama te je nabavljena potrebna dijagnostička i laboratorijska oprema koja će doprinijeti kvalitetnijoj skrbi za ovu strogo zaštićenu vrstu, a završetak projekta planira se u ljetnim mjesecima.

S daljnjom željom za očuvanjem ove izgledom i ulogom u prirodi iznimne ptičje vrste, ova izložba „priča priču“ sugrađanima da u neposrednom susjedstvu obitava i nebo nad Kvarnerom krasi, jedna od najvećih europskih ptica. U okolnostima i izazovima modernih vremena kada u svijetu na dnevnoj bazi izumiru pojedine vrste, važno je spoznati, poštivati i očuvati prirodu koja nas okružuje.

Kako bi i u budućnosti kvarnerske litice imale svoje čuvare, u očuvanje ove ptičje vrste ulažu se znatni napori i provode aktivne mjere njihove zaštite. Ova izložba skromni je doprinos u promociji bjeloglavih supova kao jedne od posebitosti iz bogate prirodne riznice kojom se Primorsko-goranka županija može pohvaliti.

Zanimljiva priča o „našim“ supovima, prikazana je kroz niz atraktivnih fotografija popraćenih kratkim tekstovima, a Javna ustanova Priroda ovim putem zahvaljuje svim autorima i kolegama na ustupljenim fotografijama te svima koji su doprinijeli u realizaciji ove izložbe.

error: Content is protected !!