Četiri kvarnerska otoka u travnju će deveti put ugostiti biciklističku utrku 4 islands MTB race

Od surovih staza do panoramskih obala i šarmantnih sela, sudionici će proći očaravajuće krajolike Krka, Cresa, Lošinja i Raba

Ovog nas proljeća očekuje deveto izdanje 4 Islands MTB race, događaja koji se razvio u pravi dragulj brdskog biciklizma. Riječ je o petodnevnoj etapnoj brdskoj biciklističkoj utrci čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. Sudionici iz 40 različitih zemalja okupit će se na slikovitim obalama Kvarnera, svaki od njih željan prigrliti jedinstvene izazove koje nudi raznoliki teren regije.

4Islands MTB Croatia 2024 predstavlja i uzbudljivu novost – promjenu redoslijeda otoka kako bi se maksimiziralo iskustvo na biciklu. Ovaj novi redoslijed donosi osvježene i izmijenjene rute, uključujući sve najbolje iz prethodnih godina, ali s još uzbudljivijim stazama, većim izazovima, više pogleda i više prilika za osvajanje vrhova. U 2024. godini posjetit će se Krk, Cres, Lošinj i završiti avanturu na Rabu.

U 2024. godini, hrvatski Kvarnerski otoci bit će domaćini 272 spektakularna kilometra brdskog biciklizma. Usponi možda nisu dugi, ali se postepeno akumuliraju, a 6.210 metara uspona kroz pet dana nagovještava koliko je staza zahtjevna. Budući da 4 Islands ima prestižno priznanje biti dijelom serije Epic pod okriljem Ironman Group tim više je naglašen status događaja kao vrhunskog natjecanja u brdskom biciklizmu, pa će svaki će sudionik morati zaraditi svoju medalju, kao i pravo na slavljeničko kupanje u povijesnoj luci na Rabu.

Zanimljivo je da se zemlje poput Švicarske, Južne Afrike i Njemačke ističu kao glavni doprinositelji, zajedno čineći 30 % ukupnog broja sudionika, a više od 400 strastvenih vozača koji formiraju više od 200 timova, dovoljno govori o trajnoj privlačnosti i uzbuđenju koje okružuje 4 Islands MTB race. Također, moguće je natjecati se u više kategorija, što omogućuje natjecateljima različitih dobnih skupina utrkivati se rame uz rame s profesionalcima ovog sporta, a što ovu utrku čini posebnom.

„Ono što izdvaja „4 otoka“ nije samo uzbuđenje natjecanja, već i zadivljujuće putovanje kroz prirodne ljepote i kulturnu baštinu Kvarnera. Od surovih staza do panoramskih obala i šarmantnih sela, sudionici će proći očaravajuće krajolike Krka, Cresa, Lošinja i Raba, uranjajući u bit avanture i otkrića.“ izjavio je organizator projekta, Tomislav Zobec.

Dodatna vrijednost ovog događaja je promocija hrvatskih otoka Krka, Raba, Cresa i Lošinja kao biciklističkih destinacija te unaprjeđenje ciklo turizma kao alternativnoga oblika turizma u RH. „Veseli nas činjenica da je 4 Islands danas izrastao u atraktivno natjecanje koje iz godine u godinu privlači pažnju vrha svjetskog brdskog biciklizma. Kao rezultat dobre organizacije, prije dvije godine 4 Islands MTB je i službeno uključena u ciklus utrka pod kapom prestižne IRONMAN grupe. Sport i turizam su vrlo usko povezani, a sportski turizam izrastao je u jedan od najbrže rastućih oblika turizma. Ono što je posebno važno za naglasiti je da ovako velike sportske manifestacije itekako jačaju imidž ne samo regije već čitave zemlje, te s druge strane doprinose rastu broja noćenja van glavne ljetne turističke sezone. Stoga svim ovogodišnjim natjecateljima želimo dobrodošlicu na Kvarner, puno uspjeha te da sigurno odvoze ovu zahtjevnu utrku“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Privlačnost događaja pridonosi jedinstveni element putovanja morem, sa sudionicima koji kreću na nezaboravno putovanje Jadrolinijinim trajektima. Druga etapa utrke kreće s trajekta Jadrolinije, simbolizirajući besprijekoran spoj kopnene i morske avanture. Vrijedno je napomenuti da Jadrolinijin trajekt prati utrku, pružajući neprocjenjivu podršku omogućavajući prijenos cjelokupne opreme i bicikala – što je dokaz njihove nepokolebljive predanosti uspjehu događaja.

„Jadrolinija svake godine iznova i s velikom zadovoljstvom prihvaća partnerstvo s utrkom „4 ISLANDS MTB CROATIA“. Ne postoji bolja i prirodnija povezanost glavne odrednice ove trke koja povezuje četiri otoka i Jadrolinije kao lidera na Jadranu u povezivanju hrvatskih otoka s kopnom. Vrhunska razina organizacije, start trke s trajekta Jadrolinije, prijevoz velikog broja vrhunskih biciklista u garaži trajekta, scene su koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Svim natjecateljima želimo dobru trku i ostvarenje odličnih sportskih rezultata, a svima koji prate ovaj jedinstveni događaj na svjetskoj razini, uživanje u nezaboravnim scenama i adrenalinu kojeg ovakav događaj donosi.“ – rekla je Marija Zaputović Mavrinac, glasnogovornica Jadrolinije.

Sljedeće nas godine očekuje jubilarno  10. izdanje 4 Islands MTB, što dovoljno govori o činjenici koliko je ovaj događaj relevantan za lokalnu zajednicu i za međunarodne bicikliste koji mu se s jednakim entuzijazmom vraćaju iz godine u godinu.

error: Content is protected !!