Čestitamo Dan grada Rijeke svim Riječankama i Riječanima!

15. lipnja obilježava se Dan grada Rijeke i blagdan svetog Vida. Kult Sv. Vida zahvatio je snažno slavenske zemlje još u 8. stoljeću, kada je, zbog sličnosti imena nadomjestio stari slavenski poganski kult Sventovida. Stoga su crkve Sv. Vida u pravilu sagrađene na uzvisinama, odakle Sv. Vid “sve vidi”.

Sv. Vid postao je zaštitnikom Grada Rijeke, a srednjovjekovna Rijeka zvala se po njemu hrvatski “Rika svetoga Vida” ili latinski “Terra Fluminis sancti Viti”. Od 1991. godine Rijeka svake godine obilježava Dan svoga zaštitnika – Sv. Vida, pa je 15. lipanj ujedno postao i Dan Grada, koji se svečano obilježava vjerskim i pučkim slavljem.

Ove godine Rijeka svoj dan slavi kao Europska prijestolnica kulture, nažalost pod koprenom prijetnje od korona virusa, koji je ponešto izmijenio uobičajeno slavlje. Zbog kiše odgađaju se jutarnji programi na pozornici na Korzu: koncert Zbora „EPK Rijeka 2020“ i koncert Klape Nevera koji je bio planiran u 11.00 sati.

Program se nastavlja u večernjim satima:

– u 18.30 sati na Korzu Hrvatska bratovština Bokeljske mornarice 809 Rijeka će u povodu proslave Sv. Vida postrojiti odred i izvesti Kolo svetog Tripuna
– u 19.00 sati na Korzu počinje nastup Gradske glazbe Trsat
– u 19.45 sati na Korzu počinje nastup Prvih riječkih mažoretkinja
– u 20.30 sati na pozornici na Korzu počinje koncert The Blondes – acoustic duo

Svim Riječanima i Riječankama želimo sretan njihov dan!

*Na fotografiji: Crtež riječke zastave sa starim riječkim grbom s početka 20. stoljeća. Izvor: Lokalpatrioti Rijeka

error: Content is protected !!