Od Malinske do Glavotoka: Pridružite se tradicionalnom blagoslovu barki na Porcijunkulu

Sudjelujte u autentičnom doživljaju blagoslova barki koji se stoljećima čuva u pomorskoj tradiciji otočana

Na dan svetkovine Gospe od Anđela – Porcijunkulu, vlasnici barki i brodova s Krka, Cresa i Lošinja stoljećima plove na Glavotok, franjevački glagoljaški samostan iz 15. stoljeća kako bi primili blagoslov za svoja plovila i posadu.

U želji da se ovaj običaj revitalizira i dodatno promovira kao sastavni dio lokalne pomorske baštine, DUBoak – interpretacijski centar maritimne baštine, ove godine, 2. kolovoza od 18 sati, organizira prigodni program namijenjen svim zaljubljenicima u more i barke.

Uz panoramsku vožnju uvalom Čavlena, do Glavotoka će voziti Kapetan Ivan, najstariji brod u malinskarskoj vali. Ispraćaj i doček brodica održat će se ispred DUBoaka – interpretacijskog centra pomorske baštine uz tradicijsku glazbu i lokalnu gastronomsku ponudu.

No, što se zapravo obilježava 2. kolovoza?

Događaj kojim je započelo obilježavanje Gospe od Anđela zbio se 1216. godine kada je Sveti Franjo izmolio oprost grijeha kod pape Honorija III. koji je pak odobrio poseban oprost onima koji pohode crkvicu Porcijunkule – malog svetišta koje je uspostavio upravo Sveti Franjo, kako bi od svijeta odvojio tek njegov „komadić” (lat. portiuncula), kako bi mogao skromno i ponizno služiti Bogu. Otada, na ovaj dan vjernici diljem svijeta traže oprost grijeha.

PROGRAM:

18:00 – okupljanje na Novom mulu (ispred interpretacijskog centra DUBoak) u Malinskoj i ukrcaj na brod uz popratni program

18:30 – odlazak barki i brodova na Glavotok (panoramska vožnja prekrasnom uvalom Čavlena uz turističko vođenje i upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti otoka Krka)

19:15 – dolazak barki i brodova na Glavotok: blagoslov barki

19:45 – polazak iz Glavotoka u Malinsku

20:30 – doček barki i brodova u Malinskoj

20:00 – 23:00 – prigodan eno-gastronomski i zabavni program na trgu ispred DUBoaka

Ukoliko i vi želite biti dijelom tradicije, svoje mjesto možete rezervirati putem e-maila: duboak@malinska.hr

U cijenu je uključeno: karta za turistički brod, ulaznica za interpretacijski centar DUBoak, turistički vodič, degustacijski pijat, čaša lokalnog vina. Cijena ulaznice za brod:

30€ pojedinačna
50€ za dvije osobe
15€ djeca od 5 – 12 godina
gratis djeca od 0 – 5 godina

U slučaju nepovoljnog vremena izlet se otkazuje.

error: Content is protected !!