Baška International Guitar Festival

Cilj BIG Festa je jednostavan, u prekrasnom krajoliku Jurandvora i Baške na otoku Krku, uz očaravajuće prirodne ljepote i bogatu kulturnu baštinu, ostaviti neizbrisiv trag na publiku

I ove godine na otoku Krku uživat ćemo u pravoj glazbenoj poslastici, s iznimnim umjetnicima u jedinstvenom okruženju. Jubilarno, deseto izdanje Baška International Guitar festivala programski i organizacijski bit će jedno od najatraktivnijih izdanja ove manifestacije koja, uz očaravajuće nastupe, nudi i edukativne radionice, izložbe i filmske projekcije. Sa zadivljujućom pozadinom Jurandvora i Baške, ovaj poznati festival od 17. do 19. kolovoza spreman je očarati glazbene entuzijaste, obožavatelje gitare, ali i slučajne posjetitelje, a kao i uvijek ulaz je slobodan za svih.

Deseti Baška International Guitar festival otvorit će umjetnički ravnatelj Damir Halilić Hal, premijernim predstavljanjem novog dvostrukog albuma, čije izdavanje se planira za kraj godine, a lista izvođača nastavlja se s nekim od najatraktivnijih novih svjetskih imena u svijetu gitare, kao i impresivnim domaćim gitaristima – od novih nada čije vrijeme tek dolazi pa do već afirmiranih glazbenika nagrađenih najprestižnijim glazbenim nagradama.

Prve festivalske večeri publika će imati priliku po prvi puta u Hrvatskoj čuti jedno od najzvučnijih novih imena iz svijeta gitare, Samsona Schmitta, koji je svirao u najprestižnijim dvoranama i festivalima kao što su Hollywood Bowl, Newport Jazz Festival, Carnegie Hall… Schmitt nastupa sa superzvijezdama kao što je George Benson, a nastupe mu redovito najavljuje holivudski glumac Leonardo DiCaprio.

Drugoga dana festivala imat ćemo priliku slušati novu nadu klasične gitare, Zlatka Josipa Grgića, nakon kojeg će pozornicu preuzeti još jedno veliko novo ime gypsy jazz scene – Andreas Varady. Mladić koji se pojavljuje na naslovnicama Guitar Player Magazine-a i koji je sa samo 13 godina nastupao kao headliner u prestižnom londonskom Ronnie Scott’s klubu, snima za prestižni Verve Music i ima ekskluzivni ugovor s managementom legendarnog Quincyja Jonesa, s kojim i nastupa uživo, sigurno je dodatni mamac za publiku ovogodišnjeg festivala.

Kako visoki standardi i očekivanja ne bi zakazali niti u jednom trenutku, pobrinut će se Gismo Graf Trio, koji će pratiti Samsona Schmitta prve festivalske večeri i Andreasa Varadyja druge večeri. Gismo Graf i sam je jedno od najzvučnijih novih imena gypsy swinga, a u proteklih desetak godina nastupao je po cijelome svijetu, uključujući i prestižne festivale kao što su Festival Django Reinhardt Samois Sur Seine / Fontainebleau (F), Djangofest Northwest (USA), Djangofest Mill Valley (USA), Gypsysphera Moscow, Djangofestivalen Oslo, Jazz Festival Ascona (CH), Festival Khamoro Prague (CZ) ZMF Freiburg (D) Blue Balls Festival Lucerne (CH), Villa Celimontana Festival Rome (IT) IGGF (UK) i mnogi drugi.

Drugu koncertnu večer zaključit će Damirov Django Group, nasljednik sastava kojeg je 2005. godine utemeljio Damir Kukuruzović, jazz gitarist i dobitnik brojnih glazbenih priznanja te najistaknutiji hrvatski predstavnik glazbe Djanga Reinhardta, koji nas je naglo napustio u prosincu 2020. godine, ostavljajući za sobom bogatu glazbenu ostavštinu.

Nakon prva dva dana, kada će se program odvijati u čarobnom kompleksu Sv. Lucije u Jurandvoru, potpuna promjena „slike i tona“ čeka nas trećega dana festivala, kada BIG Fest seli na bašćansku Staru rivu. U novom okruženju, s pogledom na more i pitoresknu Bašku, publici će se prvi predstaviti Zagreb Klezmer Trio, u čijem sastavu svira Mario Igrec, jedan od najeksponiranijih hrvatskih jazz gitarista, član popularnog Cubisma i dobitnik najznačajnijih hrvatskih glazbenih nagrada. Klezmer je glazbeni žanr prepoznatljiv po karakterističnim izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu, na čije su stvaranje utjecali razni glazbeni stilovi (rumunjska tradicija, bugarska tradicija, jazz…).

Završnica ovogodišnjeg Baška International Guitar festival pripada Mike Sponza Big Bandu iz Italije. Mike Sponza je jedan od najpoznatijih talijanskih blues glazbenika, s dugom i bogatom međunarodnom karijerom. Fuzija rock & rolla, bluesa i soula najbolji je opis njegovog glazbenog izričaja, a iznimno bogata diskografija uključuje i brojne suradnje s poznatim glazbenicima poput Dana Gillespie, Louisiana Reda, Boba Margolina, Georgie Famea, Lucky Petersona, Boška Petrovića te Pete Browna, autora poznatih hitova “Sunshine of Your Love”, “I Feel Free” i “White Room”.

DODATNI PROGRAM

Uz uživanje u ovoj impresivnoj listi izvođača, ambiciozni glazbenici i gitaristički entuzijasti imat će jedinstvenu priliku učiti od najboljih tijekom BIG radionica! Glazbene radionice za gypsy jazz gitaru vodit će Gismo Graf, a za klasičnu gitaru Hrvoje Grgić, profesor klasične gitare iz Zagreba – ova rijetka prilika da se stekne uvid u njihove tehnike i kreativne procese ne smije se propustiti.

Očaravajuće melodije i umjetnički prikazi bit će upotpunjeni dvjema odličnim filmskim projekcijama. Nakon što sunce zađe na našoj slikovitoj lokaciji, u čarobnom ambijentu kina na otvorenom, posjetitelji će imati priliku svjedočiti životima i ostavštini gitarističkih legendi kroz edukativna i zabavna kinematografska postignuća. Prvoga dana festivala gledamo glazbeni dokumentarac Buena Vista Social Club, kultni film redatelja Wima Wendersa, nagrađen Oscarom 2000. godine. Drugoga dana festivala na rasporedu je Crossroads, američka glazbena drama u režiji Waltera Hilla, inspirirana legendom blues glazbe, Robertom Johnsonom.

Uz glazbu i film, dolazi i umjetnost! Sa zadovoljstvom najavljujemo dvije uzbudljive izložbe koje će dodatno obogatiti već sjajno glazbeno zbivanje. U četvrtak, 17. kolovoza, u refektoriju kompleksa Sv. Lucije bit će izložena kolekcija slika slikara Nikše Čorića s prikazima kultnih gitarista, koja će se moći razgledati i nakon festivala, dok će dan kasnije, 18. kolovoza, u istom prostoru biti izložena jedinstvena izložba Torres gitara, najvažnijeg španjolskog graditelja Antonia de Torres Jurada, koja nudi fascinantan pogled u povijest izrade gitara.

Zamišljen kao nezaboravna proslava glazbe i kulture, BIG Festival ponosno otkriva svoju impresivnu postavu izvođača, predavača i odličnog popratnog sadržaja, koji su najbolja potvrda kvalitete dugotrajnog partnerstva između Turističke zajednice Općine Baška i Udruge Hal, koja s brigom i znanjem osmišljava program događanja kako bi našim cijenjenim posjetiteljima pružila uzbudljivo i kvalitetno iskustvo. Cilj BIG Festa je jednostavan, u prekrasnom krajoliku Jurandvora i Baške na otoku Krku, uz očaravajuće prirodne ljepote i bogatu kulturnu baštinu, ostaviti neizbrisiv trag na publiku, mameći je da se željno vraća kako bi uvijek iznova uživala u čaroliji i nezamjenjivoj atmosferi BIG Festa.

PROGRAM:

17.08.2023.
Jurandvor, kompleks sv. Lucije

Gismo Graf (gypsy jazz guitar) – radionica (11:00)
Nikša Čorić – izložba (19:30)
Buena Vista Social Club – projekcija filma (20:00)
KONCERTI (21:30)
DAMIR HALILIĆ – HAL (HR)
SAMSON SCHMITT (DE)

18.08.2023.
Jurandvor, kompleks sv. Lucije

Hrvoje Grgić (classic guitar) – radionica (11:00)
Gismo Graf (gypsy jazz guitar) – radionica (11:00)
Crossroads – projekcija filma (19:45)
Torresove gitare – izložba (21:15)
KONCERTI (21:15)
ZLATKO JOSIP GRGIĆ (HR)
ANDREAS VARADY (SK) & GISMO GRAF TRIO (DE)
DJANGO GROUP (HR)

19.08.2023.
Luka Baška, Stara Riva
KONCERTI (21:00)
ZAGREB KLEZMER TRIO (HR)
MIKE SPONZA BIG BAND (IT)

error: Content is protected !!