FOTO Art&Hike u Baški okupio zaljubljenike u umjetnost i prirodne ljepote bašćanskih mrgara

Mnogi su dali veliku podršku ovom projektu kao i zalaganju Bašćana u očuvanju njihove tradicije i baštine. Također veliko priznanje je dano Udruzi Sinjali koja je najavila i svoje nove aktivnosti

35 sudionika sudjelovalo je ove subote u savršenoj kombinaciji prirodnih ljepota i umjetnosti, Art&Hike turi koja je startala iz prelijepe Baške, obuhvatila jedinstvene mrgare na Ljubimeru i završila u galeriji Zvonimir.

Start ture ispred Heritige hotela Forza

Planinarski izlet do mrgara Ljubimer i prigodna izložba organizirani su povodom predstavljanja suvremene umjetničke intervencije “Kapi”, autora Smiljana Radića i Marcele Correa, koja je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Lungomare Art. “Kapi” su postavljene na krševitoj visoravni iznad Baške, neposredno uz mrgare – goleme kamene cvjetove, koji su inspirirali čileanskog arhitekta hrvatskih korijena Smiljana Radića i njegovu partnericu Marcelu Correa da skrenu pozornost na njihovu vrijednost i prostor oplemene stalnom instalacijom.

Planinarska tura u pratnji vodiča Promotiv Travel Outdoor startala je iz centra Baške u smjeru Zaroka, a zatim je zaključena izložbom u galeriji Zvonimir, Društva Sinjali – „Kap po kap, kamen po kamen – život“.

Fotografije s potpisom Sanjina Ilića prati i atraktivna video reportaža koja gledatelje upoznaje s mističnim svijetom mrgara, a koja će gledateljima biti dostupna i sljedećih dana, tijekom trajanja izložbe.

Ivana Topić, direktorica TZ-a Općine Baška

Pred sedamdesetak uzvanika održano je više emotivnih govora kojima su mnogi dali veliku podršku ovom projektu kao i zalaganju Bašćana u očuvanju njihove tradicije i baštine. Također veliko priznanje je dano Udruzi Sinjali koja je najavila i svoje nove aktivnosti te trogodišnji program.

“Jedan od planova koji slijede nakon ljeta jest i obnova mrgara na Ljubimeru. Posljednji obnovljeni je bio na Lipici (Poučna staza) 2007 godine. Tada je pomagao i gospodin Anton Juranić Pivac koji je jučer bio na izložbi iznova prenosio svoju životnu priču, povezanu sa ovčarstvom i mrgarima. Bio je jedan emotivan i dirljiv dan. I poticaj za daljnji rad i očuvanje naše jedinstvene suhozidne baštine i impresivnih mrgara”, kaže Ivana Topić, direktorica TZ-a Općine Baška.

Otvorenju izložbe nazočio je i načelnik Općine Baška Toni Juranić, voditeljica pravca Lungomare Art Iva Kelentrić te pročelnici Sonja Šišić i Ivan Šarar.

Izložba će u galeriji Zvonimir ostati postavljena do 24. lipnja, a moguće ju je razgledati u uredovno radno vrijeme Turističke zajednice – radnim danom od 8 do 20 sati te subotom od 8 do 18 sati.

 

error: Content is protected !!