Agencija za obalni linijski pomorski promet uvela kontrole otočnih iskaznica

Agencija je u postojeći sustav kojim se prati izdavanje i korištenje otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz uvela mehanizam koji će obavještavati o mogućim zlouporabama otočne iskaznice.

Agencija za obalni linijski pomorski promet obavijestila je korisnike otočnih iskaznica da je zakonskim izmjenama, odnosno Zakonom o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, omogućena uspostava sustava kontrole nad korištenjem otočne iskaznice te prijava uočenih nepravilnosti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Agencija je u postojeći sustav kojim se prati izdavanje i korištenje otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz uvela mehanizam koji će obavještavati o mogućim zlouporabama otočne iskaznice.

Uočeni  slučajevi zlouporabe se odnose na kupnju više karata istom otočnom iskaznicom koje se koriste na istom putovanju ili na različitim putovanjima istovremeno, korištenje više jednosmjernih povlaštenih putovanja bez povratka na otok/kopno i slično, odnosno povlaštene karte se kupuju i koriste za osobe ili vozila koje ne ostvaruju prava na povlašteni prijevoz.

Uočene pojedinačne slučajeve zlouporabe koje sustav detektira Agencija će proslijediti na daljnje postupanje Ministarstvu, koje će pak po utvrđenoj zlouporabi rješenjem onemogućiti korištenje prava na povlašteni prijevoz korisniku na razdoblje od šest mjeseci, a u slučaju utvrđene ponovljene zlouporabe rješenjem trajno oduzeti prava na povlašteni prijevoz.

Također, skreće se pozornost korisnicima da u slučajevima gubitka povlaštene putne karte istu trebaju kod brodara stornirati, a u slučaju gubitka otočne iskaznice potrebno je obavijestiti Agenciju kako bi se ista deaktivirala te time spriječila moguća zlouporaba.

Iz Agencije ujedno apeliraju na korisnike da savjesno koriste prava koja su im omogućena otočnom iskaznicom za povlašteni prijevoz putnika i vozila.

error: Content is protected !!