ACI marina Cres svečano podigla svoju 23. međunarodnu Plavu zastavu

ACI kao regionalni predvodnik u zaštiti okoliša ponosno ističe međunarodne Plave zastave u svim svojim cjelogodišnjim marinama, a da su ova iznimno vrijedna priznanja itekako zaslužena prije svega potvrđuju velike akcije čišćenja mora i podmorja diljem Jadrana.

Cres – ACI marina Cres, jedna od najljepših otočnih marina na Jadranu, ove je godine obilježila Svjetski dan zaštite okoliša na najsimboličniji mogući način – svečanim podizanjem još jedne međunarodne Plave zastave. Ovaj globalno prepoznati simbol iznimno odgovornog gospodarenja morem i priobaljem sada se nad ACI marinom Cres vije već 23. godinu za redom te potvrđuje neprekidnu brigu o čistoći mora i okoliša kao jednu od temeljnih vrijednosti najvećeg lanca marina na Mediteranu.

Plavu zastavu svečano su podigli djelatnica ACI marine Cres Dijana Kruljac i gost marine Rudolf Prosl iz Njemačke, uz nazočnost direktorice Turističke zajednice Cres Željke Stašić, upravitelja lučke uprave Cres Tončija Opatića, lučkog kapetana lučke ispostave Cres Đordana Veškovića te predstavnika Cresanke d.d.

– Plava zastava za nas predstavlja vrhunsku turističku promidžbu, a simbolizira očuvan i siguran okoliš. Uz to, simbolizira i održivi razvoj u turizmu koji se temelji na visokoj kvaliteti usluge, čistoći mora i obale, kao i opremljenosti te uređenosti ACI marine Cres, koja uz navedenu Plavu zastavu ponosno vije i Green Sail zastavu, poručio je Alan Šepuka, direktor ACI marine Cres.

Direktor ACI marine Cres, Alan Šepuka

Međunarodna plava zastava je najpriznatiji model ekološkog odgoja, obrazovanja i obavještavanja javnosti koju dodjeljuje Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE). Priznanje se dodjeljuje samo za jednu sezonu te se zahtjev svake godine mora obnoviti, a uručuje se plažama i marinama koje ispunjavaju niz biranih kriterija u više područja: ekološki odgoj i obrazovanje, informiranje javnosti, kakvoća vode, upravljanje okolišem i sigurnost i kvaliteta usluga.

ACI kao regionalni predvodnik u zaštiti okoliša ponosno ističe međunarodne Plave zastave u svim svojim cjelogodišnjim marinama, a da su ova iznimno vrijedna priznanja itekako zaslužena prije svega potvrđuju velike akcije čišćenja mora i podmorja diljem Jadrana. Ova tradicionalna zbivanja iz godine u godinu okupljaju brojne djelatnike ACI-ja, dobrovoljce iz lokalnih ronilačkih klubova te ostale vrijedne članove zajednice, koji zajedničkim snagama iz podmorja ACI marina izvlače sav otpad koji silom prilika i raznih faktora tamo završi tijekom godine. Uz to, ACI ulaže značajne napore i u kontinuirani razvoj zelenih modela poslovanja, za što je najbolji primjer potpuno digitalizirana ACI marina Rovinj – jedna od tehnološki najnaprednijih marina na čitavom Mediteranu.

error: Content is protected !!