Općina Punat vodeći partner EU projekta JOINABLE vrijednosti 1.467.736,78€

Jedan od važnih rezultata projekta bit će uređenje i uspostava „show rooma“ u Općini Punat, opremljenog namještajem izrađenim od plastike prikupljene na plažama otoka Krka

Projekt JOINABLE je financiran iz EU fonda Interreg IPA Adrion, a ukupni proračun projekta iznosi 1.467.736,78 EUR, pri čemu je 85% sredstava sufinancirano iz EU fondova. Trajanje projekta predviđeno je na 36 mjeseci. Projekt okuplja devet partnera iz šest zemalja s ciljem razvoja strategije za upravljanje plastičnim otpadom u ADRION regiji te poticanja razvoja plave kružne ekonomije.

Provođenje projekta JOINABLE (JOINt approAch to Blue circular Economy for the Adriatic and Ionian Region) službeno je započelo sastankom partnera, koji se održao 26. i 27. rujna 2024. godine u Općini Punat koja je vodeći partner ovog projekta.

Sastanak je otvorio načelnik Općine Punat, Daniel Strčić, koji je tom prigodom održao pozdravni govor, izrazivši zadovoljstvo što je upravo Punat domaćin i nositelj ovog važnog međunarodnog projekta koji doprinosi očuvanju okoliša i održivom razvoju.

Projektni partneri uključuju: Općinu Punat i Sensum d.o.o. (Hrvatska); Udrugu Venice Lagoon Plastic Free i Agencija za inovacije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ribarstvu (Italija); Sveučilište iz Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor (Crna Gora); Institut za razvoj poduzetništva iz Grčke; Sveučilište informacijskih znanosti i tehnologije „Sveti apostol Pavle“ Ohrid iz Sjeverne Makedonije te Institut za okoliš i upravljanje teritorijem i Općina Divjake iz Albanije.

Tijekom dvodnevnog sastanka, partneri su raspravljali o ključnim ciljevima projekta, koji uključuju edukaciju trenera za korištenje digitalnih alata i spektrometara za praćenje plastičnog otpada; razvijanje metodologije za čišćenje i praćenje plastičnog otpada u vodenim okolišima; kreiranje sustava koji plastični otpad pretvara u nove proizvode, uključujući namještaj za javne prostore te uključivanje lokalnih zajednica i građana u prikupljanje i sortiranje otpada.

Jedan od važnih rezultata projekta bit će uređenje i uspostava „show rooma“ u Općini Punat, opremljenog namještajem izrađenim od plastike prikupljene na plažama otoka Krka. Osim toga, aktivno sudjelovanje lokalnih zajednica i građana u prikupljanju i karakterizaciji otpada pridonijet će uspješnom razvrstavanju i ponovnoj upotrebi plastike. Tvrtke će prerađivati plastični otpad u granule te ih koristiti za proizvodnju novih, korisnih predmeta.

Uspjeh ovog projekta ovisit će o bliskoj suradnji svih partnera i lokalnih zajednica, a rezultirat će izradom zajedničke strategije za razvoj plave kružne ekonomije, koja će biti primjenjiva i u područjima gdje upravljanje otpadom još uvijek nije dovoljno razvijeno.

Sastanak je zaključen dogovorom o daljnjim koracima u provedbi projekta i formalizacijom suradnje među partnerima.

Udio Općine Punat unutar projekta iznosi 299.890,00 € od čega je 85% (254.906,50 €) sufinanciranje Interreg sredstvima dok je doprinos Općine Punat 15% odnosno 44.983,50€.

Kao vodeći projektni partner Općina Punat bit će odgovorna za upravljanje projektom, koordinaciju i komunikaciju između projektnih partnera.

“Zahvaljujemo se svim sudionicima na konstruktivnom dijalogu te uspješnom početku projekta”, kažu iz Općine Punat.

Foto i izvor: Općina Punat
error: Content is protected !!