Štorija o galiji Cristo Ressussitato: Proslava 453. obljetnice Bitke kod Lepanta uz bogat program i koncert Tedija Spalata

Nastavak proslave donosi koncert Tedija Spalata u pratnji gitarista Damira Rakića, s repertoarom koji će obuhvatiti i hitove dvojice velikana hrvatske zabavne glazbe – Olivera Dragojevića i Vinka Cocu

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, Bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).

U Europi proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj te se svake godine u Nafpaktosu (Lepantu) okupljaju zemlje saveznice negdašnje  Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade. Godine 2007. Hrvatsku je ondje predstavljao grad Krk. Upravo taj boravak u Grčkoj i susret s delegacijama saveznica bio je povodom za detaljnije promišljanje i istraživanje Krka u drugoj polovici 16. stoljeća, njegovog života i stanovništva. Baštineći bogatu kulturno-povijesnu tradiciju i prepoznajući unutar toga iznimno pomorsko nasljeđe 2008. godine Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato, kojim se otad slave obljetnice Bitke kod Lepanta.

S istočne obale Jadrana u tom slavnom okršaju sudjelovalo je sedam gradova, odnosno sedam galija, pored kojih i krčka. Također, zanimljivo je istaknuti kako su gotovo polovicu snaga hrvatskih gradova u floti i ljudstvu činile upravo krčka galija Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ludovica Cicute, cresko-osorska galija Sveti Nikola vođena soprakomitom Nikolom Dražićem i rapska galija Sveti Ivan kojom je zapovijedao Ivan de Dominis. Papa Pio V. u namjeri da zaustavi prodor Osmanlija i njihovo širenje Mediteranom osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, koja je trebala zaustaviti osmansku dominaciju na Sredozemlju. Armada Svetog saveza bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova od kojih su većinu činili oni dubrovački. Na brodovima je bilo 80.000 ljudi, a među njima 30.000 vojnika te 50.000 mornara i veslača. Na lijevom krilu nalazila se i galija Cristo Ressussitato, 28. u prvom navalnom redu, a upravo uspjeh koji je ostvarilo to krilo bio je presudan za daljnji ishod bitke. Malobrojne galije na desnom osmanlijskom krilu započele su povlačenje što je lijevom omogućilo da pomogne kršćanskim snagama centra i desnog krila. Već u ranim poslijepodnevnim satima, 07. listopada, Sveta liga izvojevala je pobjedu, označivši u konačnici kraj turske dominacije na Mediteranu.

Od Oceana do zaljeva, edukativna izložba Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Proslava 453. obljetnice Bitke kod Lepanta započet će u petak, 04. listopada, u Galeriji Decumsnus, i to otvorenjem edukativne izložbe Prirodoslovnog muzeja Rijeka pod nazivom Od Oceana do zaljeva, a čija je autorica Nadia Dunato Pejnović. Popnite li se na gotovo bilo koji od planinskih lanaca koji se protežu od Učke sve do Himalaje, hodat ćete po izvrnutim i izboranim ostacima naslaga davno istaloženim na dnu Tethys oceana. Stotinama godina, stotine znanstvenika, proučavaju tragove u stijenama zbog kojih si danas tako živopisno možemo dočarati dug i buran razvoj koje je Jadransko more prošlo, u gotovo 200 milijuna godina svog postojanja… Izložba Od oceana do zaljeva prikazat će odabrane trenutke iz prošlosti nastanka i razvoja Jadranskog bazena. Posjetitelje će tako provesti kroz buran razvoj, ali i bujan i raznolik život gotovo 200 milijuna godina duge geološke prošlosti. Jadran, najljepši zaljev Mediterana, smješten između planinskih lanaca Alpi, Apenina i Dinarida, ostatak je velikog, bogato razvedenog oceana Tethys. O jednom od najvećih ikad postojećih oceana govore nam fosilni ostaci i tragovi različitih organizama koji su živjeli u određenom geološkom vremenu. Namjera ove izložbe jest educirati sve njezine posjetitelje o posebnostima Jadranskog mora i životu u njemu, njegovoj prošlosti i sadašnjosti te potaknuti na razmišljanje o njegovoj i našoj budućnosti.

Koncert Tedi Spalata i predstava Bio sam tamo

Nastavak proslave u subotu, 05. listopada, donosi koncertni program, u sklopu kojeg će, na Trgu Kamplin, poznati hrvatski kantautor Tedi Spalato u pratnji gitarista Damira Rakića, publici donijeti repertoar kojim će, osim autorskih Spalatovih kompozicija, obuhvaćene biti i one koje će podsjetiti na dvojicu velikana dalmatinske, ali i hrvatske zabavne glazbe – Olivera Dragojevića i Vinka Cocu.

Sljedećeg dana, u nedjelju, 06. listopada, u atriju krčkog franjevačkog samostana (ili crkvi sv. Franje Asiškog u slučaju lošeg vremena), na redu je monodrama sakralne tematike pod nazivom Bio sam tamo, autorski projekt glumca Pere Eranovića utemeljen na motivima romana Tunika Loyda C. Douglasa. Njezina fabula otkriva potresno svjedočanstvo rimskog centuriona Marcela Galija koji po dolasku u Galileju dobiva svoj prvi zadatak: organizirati smaknuće mjesnog revolucionara poznatog po brojnim čudesima, a čiju tuniku osvaja na kocki. Marcel svoje pripovijedanje gradi na promjenama koje u njemu izaziva Galilejčeva krvava tunika. On, kao ateist, odbija pridodavati ikakva nadnaravna svojstva komadu tkanine, ali uranjajući sve dublje u priču Velikog petka, shvaća da u sobi nije sam. Kroz ispovijest o političkim spletkama, izdaji te utjecaju krvožedne rulje, Marcel Galije vodi kroz scene suđenja, kažnjavanja i smrti kao možebitnog klimaksa. Publika tako postaje zbor prikaza koje s njim živopisno dijele traumu toga događaja, ne sluteći u tome svoju pravu ulogu. Bio sam tamo je predstava obrata. Predstava obraćanja u kojem ponad križa, kao najbrutalnijeg rimskog sredstva za mučenje, zjapi rupa na nebesima. Kroz nju može proći i naš pogled, ako smognemo snage podići glavu. Je li Marcel Galije u tome uspio i tako navijestio pad Rimskog Carstva, ostaje nam otkriti u ovome scenskom djelu.

Na sam dan Bitke kod Lepanta, u programskoj završnici, 07. listopada, u Katedrali će se služiti misa za sve tada poginule, s time da će od 03. do 08. listopada, uz grob Ludovica Cicute u krčkoj stolnici biti postavljen informativni pano s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika.

Podršku programu Štorije o galiji Cristo Ressussitato pružili su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

PROGRAM

– 453. obljetnica Bitke kod Lepanta

04. – 24. listopada 2024.

Galerija Decumanus
Od Oceana do zaljeva, edukativna izložba Prirodoslovnog muzeja Rijeka
Autorica izložbe: Nadia Dunato Pejnović
Izložena građa: Prirodoslovni muzej Rijeka, Hrvatski prirodoslovni muzej
Otvorenje: 04. listopada 2024., 18.00
Radno vrijeme: pon. – pet. 10.00 – 12.00; 18.00 – 20.00

05. listopada 2024.

Trg Kamplin, 19.00
Tedi Spalato i Damir Rakić, koncert
Ulaz slobodan!

06. listopada 2024.

Atrij franjevačkog samostana (ili crkva sv. Franje Asiškog), 18.00
Bio sam tamo, monodrama sakralne tematike
Režija i izvedba: Pere Eranović
Prema motivima romana ”Tunika” Loyda C. Douglasa
Ulaz slobodan!

07. listopada 2024.

Krčka katedrala, 19.00
Misa za sve poginule u Bitki kod Lepanta

03. – 08. listopada 2024.

Krčka katedrala
Uz grob zapovjednika krčke galije Cristo Ressussitato, soprakomita Ljudevita Čikute u Krčkoj katedrali bit će postavljen prigodan informativni pano

error: Content is protected !!