Drugo izdanje Festivala turističkog i etno filma slijedi 26. i 27. rujna

U odnosu na prethodno, nadolazeće izdanje TEF-a donosi nekolicinu noviteta, od kojih je najznačajniji njegov novostečeni međunarodni karakter

Drugo izdanje Festivala turističkog i etno filma – TEF koji je svojom prošlogodišnjom premijerom privukao iznimnu pozornost filmaša, održat će se u četvrtak i petak, 26. i 27. rujna 2024. godine, u gradu Krku, a osim filmova posjetiteljima će ponuditi dvije zanimljive panel rasprave zajedno s predavanjem i filmskom radionicom. Sva događanja odvijat će se u Velikoj vijećnici Grada Krka – Kinu Krk.

U odnosu na prethodno, nadolazeće izdanje TEF-a donosi nekolicinu noviteta, od kojih je najznačajniji njegov novostečeni međunarodni karakter budući da su na prethodno raspisan natječaj svoje filmove prijavili sudionici iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. TEF-ov stručni žiri tako je pregledao 107 i u konačnici selektirao 74 filma, a koje su na natječaj kandidirale turističke zajednice, muzejske ustanove i etno udruge. Također, od ove godine TEF je postao ponosnim partnerom Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism – IGCAT) upisavši se na listu renomiranih filmskih festivala koji su kroz tzv. food film uključeni u projekt Kvarner – Europska regija gastronomije.

U organizaciji Udruge Tragom hrvatske baštine i Turističke zajednice Grada Krka te pod pokroviteljstvom Grada Krka, Turističke zajednice otoka Krka, Turističke zajednice Kvarnera i Janafa, priprema se bogat program koji će započeti u četvrtak, 26. rujna, projekcijom odabranih filmskih uradaka turističke i etno tematike s početkom u 14.00, nastupom krčkih folkloraša u 16.30 te svečanim otvaranjem festivala u 17.00 sati. Potom će u 17.30 sati uslijediti prva panel rasprava, tj. razgovor na temu Filmska baština kojeg će voditi filmski redatelj i glazbenik Danilo Šerbedžija te etnolog i redatelj Aleksej Gotthardi Pavlovsky, dok će moderatorom biti Nikola Petković. Nova panel rasprava na temu Svi smo mi promotori svoje zemlje na redu je u 18.15 sati, s time da su govornici: putopisac i filmski redatelj Stipe Božić, osnivačica Udruge Žene za otok Jovana Čutul, redatelj i travel vlogger Branimir Kamber, kolumnist, bloger, stručnjak i promotor vrijednosti obiteljskog turizma Nedo Pinezić, glazbenik i skladatelj Damir Halilić Hal, proslavljeni vaterpolist – osvajač vaterpolske Lige prvaka David Burburan, dok je moderiranje povjereno Borni Šmeru. Dan će zaključiti dodjela nagrada najboljim filmašima u sljedećim kategorijama: hrvatski turistički film, hrvatski etno film, međunarodna konkurencija i kategorija Travel Vlogger.

Drugog festivalskog dana, u petak, 27. rujna, u 09.30, program započinje predavanjem na temu Snimanje u nemogućim uvjetima koje će održati Stipe Božić, nakon kojeg će, u 10.00 sati, uslijediti jedinstvena filmska radionica motivirana geslom Krk u jednoj minuti u sklopu koje će filmski znalci – Josip Pino Ružić, Robert Kalčić, Igor Modrić i Branimir Kamber – s učenicima i ostalim zainteresiranim polaznicima snimati jednominutne filmove o gradu i otoku Krku, namijenjene publiciranju na društvenim mrežama.

Sudjelovanje u svim programima je besplatno, ali uz obaveznu najavu na festivaltef@gmail.com.

Program:

Četvrtak, 26. rujna

Velika vijećnica Grada Krka – Kino Krk

14.00 – 16.30

Projekcije filmova u konkurenciji

16.30 – 16.45

Nastup folkloraša

17.00 – 17.30

Svečano otvorenje festivala

17.30 – 18.00

Razgovor na temu Filmska baština

Sudionici: Danilo Šerbedžija (filmski redatelj i glazbenik) i Aleksej Gotthardi Pavlovsky (etnolog i redatelj); moderator Nikola Petković

18.15 – 19.00

Panel rasprava na temu Svi smo mi promotori svoje zemlje

Sudionici: Stipe Božić (putopisac i filmski redatelj), Jovana Čutul (osnivačica Udruge Žene za otok), Branimir Kamber (redatelj i travel vlogger), Nedo Pinezić (kolumnist, bloger, stručnjak i promotor vrijednosti obiteljskog turizma), Damir Halilić Hal (glazbenik i skladatelj) i David Burburan (proslavljeni vaterpolist – osvajač vaterpolske Lige prvaka); moderator Borna Šmer

19.15 – 20.00

Svečana dodjela festivalskih nagrada

20.30

Afterparty @ Galija Al Mare

Petak, 27. rujna

Velika vijećnica Grada Krka – Kino Krk

09.30 – 10.00

Predavanje na temu Snimanje u nemogućim uvjetima, Stipe Božić

10.00 – 12.00

Radionica za učenike i sudionike Festivala na temu Krk u jednoj minuti

Voditelji radionice: Josip Pino Ružić (snimatelj i video producent spotova Baby Lasagne), Robert Kalčić (fotograf i filmski snimatelj), Igor Modrić (redatelj, montažer i snimatelj) i Branimir Kamber (travel vlogger)

error: Content is protected !!