Dubašljanska gaštronomija – grišnomu fra Karlu u čast

Vođen receptima iz Fučićeve knjige i koristeći tradicionalne namirnice i inovativne elemente iz više gastronomije, chef Pleše pripremit će Fratarsku čičadu, Datuli na buzaru, Marinadu zi palentu za bratju zdravu i bolnu te prošlogodišnji favorit posjetitelja – Bakalaj na glagoljaški način

DUBoak poziva sve gurmane na jedinstveni kulinarski događaj u subotu, 14. rujna 2024. Chef Marin Pleše (Vila Rova) na Trgu Ivana Klobučarića u Malinskoj kuhat će tradicijom inspirirana jela u čast grišnoga fra Karla iz Dubašnice i njegove gaštronomije koja je do nas stigla iz znalačkog pera i mašte dr. Branka Fučića.

Interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak je mjesto valorizacije, interpretacije i promocije dubašljanske materijalne i nematerijalne baštine kao zalog za održivu budućnost. S tim ciljem, DUBoak u suradnji sa nagrađivanim chefom Marinom Plešeom po drugi put organizira jednodnevnu gastronomsku manifestaciju „Dubašljanska gaštronomija – grišnomu fra Karlu u čast“. Chef Marin Pleše iz Malinske donio je suvremenu kulinarsku viziju u restoran „Vila Rova“, koja je restoran dovela do upisa u renomirani Gault & Millau vodič za Hrvatsku, a Marinu u travnju 2024. donijela titulu „Mladog talenta godine“.

Ovo kulinarsko putovanje u prošlost nadahnuto je živopisnim pseudotekstom akademika Branka Fučića iz 1996.g. „Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice“, u kojem fra Karlo dijeli tajne samostanske kuhinje sa svojim naučnikom. Vođen receptima iz Fučićeve knjige i koristeći tradicionalne namirnice i inovativne elemente iz više gastronomije, chef Pleše pripremit će Fratarsku čičadu, Datuli na buzaru, Marinadu zi palentu za bratju zdravu i bolnu, te prošlogodišnji favorit posjetitelja – Bakalaj na glagoljaški način.

Dok degustiraju tradicijom inspirirana jela, krčka vina i craft pive, posjetitelji će uživati u akustičnim izvedbama poznatih pjesama, te nastupu kantura koji njeguju „kanat po domaću“. Kulinarsko događanje upotpunit će izlagači lokalnih otočkih proizvoda ponudom autohtonih slastica, krčkog meda, vina, likera, sira i maslinovog ulja čime se promovira domaća poljoprivreda i proizvođači.

Posjetitelji s ulaznicama koje uključuju degustaciju četiri jela, čašu vina/piva i komad presnaca, na poklon će dobiti knjižicu sa sastojcima jela i popisom izlagača lokalnih proizvoda, te drvenu čašu. Ulaznice su raspordane u rekordnom roku, ali posjetitelji koji ih nisu stigli nabaviti mogu uživati u ostatku programa.

PROGRAM:

12:00 – 22:00 – Prigodni sajam lokalnih krčkih proizvoda

18:00 – Početak kulinarskog programa uz degustaciju jela i lokalnih vina/piva

18:00 – 22:00 – Glazbeni program

 

error: Content is protected !!